Türklerin Almanya rüyası sona erdi

Abone ol

Entegrasyon tartışmalarından bıkan Türk beyinler Almanya'ya sırt çevirerek Türkiye'ye dönüyor.

Almanya'da doğup büyüdüler. Hepsi genç ve iyi eğitimliler. Ancak Almanlar onları istemiyor. Son yıllarda bitip tükenmek bilmeyen 'entegrasyon' tartışmalarından bıkan Türk beyinler, Almanya'ya sırt çevirdi. Bin 300'den fazla akademisyen Türkiye'nin yolunu tuttu, 28 bini ise dönmek istiyor. Son 10 yılda Alman vatandaşlığına geçen Türklerin oranı ise yüzde 44,4'ten, yüzde 25,5'e düştü.

Yenişafak gazetesi Türkiye'nin kanayan yarası beyin göçüne ilişkin çarpıcı bir haberi sayfalarına taşıdı. Haberde yer alan verilere göre Türklerin Almanya rüyası sona erdi.

Türkiye'den Almanya'da yıllardır süren, ancak son yıllarda azalan göç dalgasında buraya yerleşen işçilerin çocukları, iyi eğitim almış, öz güveni yüksek ve başarılı bireyler. Hepsi Almanya'da doğdu, büyüdü..Üçüncü kuşak Türklerin büyük bölümü söz konusu ülkede uyum içerisinde yaşıyor. Ancak işsizler... OECD örgütünün 2009'da yaptığı araştırmaya göre Almanya'da Türk kökenli akademisyenler iş bulamıyor. Diplomalarının çok kaliteli olması, onların iş dünyasında ayrımcılık görmesine engel değil.

34 BİN 800 KİŞİ TERKETTİ

Osnabrück Üniversitesi Din Bilimleri Profesörü ve Duisburg Belediyesi Entegrasyon Dairesi bilimsel danışmanı, göç uzmanı Prof. Dr. Rauf Ceylan, senelerce dış ülkelerden kaliteli ve kalifiye eleman getirme tartışması yapan Alman siyasetinin, Türk beyinleri kaybetme politikasını "çelişki" olarak değerlendiriyor. Prof. Dr. Rauf Ceylan, Alman Devlet İstitastik Kurumu'nun verilerine göre, 2008 yılında 34 bin 800 Türkiye kökenli Alman vatandaşının bu ülkeyi terk ettiğin söylüyor. Göç ve din bilimleri uzmanı Prof. Dr. Ceylan'ın, bunu rakamlarla açıklaması, aslında tabloyu daha anlaşılır ve dikkat çekici hale getiriyor:

DİPLOMALARI KABUL GÖRMÜYOR

"2000'da 186 bin 688; 2009'da ise sadece 96 bin 121 göçmen Almanya vatandaşlığına geçti. Bu rakamın 24 bin 600'ünü Türkler oluşturuyor. Son 10 yılda Alman vatandaşlığına geçen Türklerin oranı yüzde 44,4'ten yüzde 25,5'e geriledi. Futureorg'un araştırmasına göre Türk akademisyenlerin yüzde 38'i yani ortalama 28 bini Türkiye' ye geri dönmek istediklerini söylediler. Alman Devlet İstatistik Kurumu'na göre sadece 2008'de 10 bin 148 Türkiye kökenli ülkesine döndü. Bunların en az bin 300'ü akademisyen. Çünkü bu eğitimli gençler kendi potansiyellerinin kabul görmemesinden şikayetçi. Dönüş yapanların bir çoğunun diğer bir önemli nedeni ise entegrasyon tartışmalarının ciddiyetinden de şüphe duymaları. Kürselleşme döneminde ABD ve Avrupa'daki pek çok ülke dünyadaki başarılı akademisyenleri ülkerine çekmek için adeta yarıştı."

Almanya'nın elemana ihtiyaç duyduğu meslek gruplarının başında tıp, mühendislik ve iktisat geliyor. Prof. Dr. Ceylan, Türkiye'ye dönen ve dönme kararı alan eğitimlilerin de bu listeden kişiler olduğuna dikkat çekiyor. "Bu alanlarda Almanya'da çok ihtiyaç var ve dış ülkelerden uzman aranmakta" diyen Prof. Dr. Ceylan, "Fakat Almanya kendi topraklarında yaşayan Türkiye kökenlileri görmüyor. Göç sosyolijisinde bu tür göç-dalgalarına 'brain-drain' tabiri kullanılmakta. Yani en çok kaybeden ülkeler, bu uzmanlara para harcayıp yetiştiren ülkeler. Kazanan ülkerler ise bu akademisyenlere yeni iş imkanları sunanlar... Mesela ABD tüm dünyadan gelen akademisyenlere vize konusunda kolaylık getirip, dünyadaki beyinleri kendi ülkesine çekmekte. Sadece Nobel ödülü alan bilim insanlarının bir çoğunun ABD' den ve göçmen kökenli olduğunu görürüz" şeklinde konuşuyor.

İSTİKRAR CEZBEDİYOR

Prof. Dr. Ceylan, eğitimli Türk beyinlerin Almanya'ya sırt çevirip ABD ya da başka bir Avrupa ülkesine gitmek yerine Türkiye'nin yolunu tutmalarını ise "Türkiye'nin demokratik ve ekonomik anlamda olumlu gelişme göstermesi, tüm dünyada yıldızının parlaması" şeklinde yorumluyor. Prof. Dr. Ceylan, Türkiye'nin ekonomi ve siyasette istikrarlı ve sürekli büyüyen bir tablo çizmesinin yalnız Almanya'daki Türklerin değil, komşumuz Yunanistan'daki gençleri de cezbettiğine dikkat çekiyor. Siyasilerin iyi yönetemedikleri ve yanlış ekonomik uygulamaları yüzünden Yunanistan, kriz ile başbaşa. İyi yönetilemeyen ekonomik politikalar yüzünden sert kemer sıkma tedbirlerini protesto eden üniversite gençliği ve eğitimliler, yanı başlarında çoktan krizi atlatan ve büyümeye devam eden Türkiye'ye gelmenin planlarını zihninde kuruyor.

ATİNALI GELECEK

Prof. Dr. Rauf Ceylan, sürekli gündemde olan 'Yunanistan'dan Türkiye'ye göç olacak' tezini, "Atina'daki araştırmalara göre 20 bin Yunanlı İstanbul'a göç etmek istiyor. Atina makamlarına göç isteği talepleri ve sayıları artıyor. Paris, Tokyo ve New York'un yeraldığı göç alan kenler listesine İstanbul da eklendi" cümleleriyle güçlendiriyor. Prof. Dr. Ceylan, bir göç uzmanı olarak ekonomik büyüme ve demoksinin durmaksızın yenilenme ve gelişime evrilmesinin Türkiye'ye başka ülkelerden göç etmek isteyenleri de harekete geçireceğine inanıyor.

Günün Önemli Haberleri