Türkler korumacı ve panik
Abone olTürkiye'nin de aralarında yer aldığı 8 Avrupa ülkesinin katıldığı doğal afet, terör saldırısı yangın gibi olaylarda kültürlere göre davranış farklılıkları araştırıldı.
Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 8 Avrupa ülkesinden ilgili kurumların, kazazedelerle doğru iletişimin kurulabilmesi amacına yönelik olarak hazırladığı AB projesi kapsamında doğal afetler, terörist saldırılar, yangın gibi olaylarda kültürlere ve etnik gruplara göre davranış farklılıkları ortaya konuldu.
AAHD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zeynep Ölmezoğlu, Türkiye'de 52 şehirden 469 itfaiyeciden ve deprem, evde yangın, kamu binasında yangın, terörist saldırı yaşamış 173 kişiden bilgi toplandığını bildirdi.
PROJEDEN ÇIKAN ÇARPICI SONUÇLAR
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki itfaiyecilerin evde yangın deneyimleri diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça fazla.
İtfaiyeciler kazazedelerin olay esnasında panik davranışı gösterdiğine ve durumu yanlış anladıklarına şahit oluyor ama aynı zamanda kazazedelerin destekleyici davranış gösterdiklerini belirtiyor.
İtfaiyecilerin kazazedelerin ''fiziksel saldırısına'' maruz kalma durumu en fazla Türkiye'de yaşanıyor. Acil durumlarda en sık kullanılan iletişim biçimi ise ''yüz yüze sözlü iletişim ve beden dili''.
İtfaiyeciler için olay yerinde görevlendirilen itfaiye araçlarının sayısı, yangından etkilenen binaların sayısı ve tahliye olması gereken insanların sayısı ve kazazedeleri kurtarmak için gerek duyulan önlemin türü önemli.
BAŞKA İNSANLARI UYARIYORUZ, KORUYORUZ
Türkiye'deki kazazedelerin davranışlarına bakıldığında ise kazazedeler evde ve kamu binasında yangın, deprem, terörist saldırı gibi kötü bir olay yaşadıklarını fark ettikleri andan itibaren diğer ülkelere kıyasla daha fazla acil hizmetlerden yararlanma eğilimindeler.
Aynı şekilde Türkiye'deki kazazedeler başkalarını uyarma, onlara güven verme ve onları koruma davranışını daha fazla gösteriyorlar.
Türkiye'deki kazazedelerin acil durum esnasında özel eşyasını koruma eğilimi diğer ülkelere oranla daha düşük. Bu üç davranış biçimi özellikle evde yangın durumlarında daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.
Acil bir durumda, tahliye esnasında ve olay yerinden uzaklaştıktan sonra bile Türkiye'deki kazazedeler yaşamlarının tehlikede olduğunu düşünüyorlar. Bu durum İspanya, İtalya gibi Güney Avrupa ülkeleriyle benzerlik gösteriyor. İngiltere, İsveç, Almanya, Çek Cumhuriyeti gibi Kuzey Avrupa ülkeleri ise yaşamlarının daha az tehlikede olduğunu düşünüyor.
Deprem ve terörist saldırılardaki panik davranışı tüm ülkelerde yüksek.