Türkler 300 TL karşılığında kobay oldu!

Abone ol

İlaç devlerinin Türkiye'de dört yıl içerisinde yaptıkları 716 klinik deneyde Türkleri kobay olarak kullandığı yönündeki iddia gündeme bomba gibi düştü.

Para için kobaylık yapan üniversite öğrencisi G.Y., "Mecbur kaldım deneklik yapmaya. İş başına 200 ile 300 lira alıyoruz. Birçok öğrenci para için gidiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın izni olmadan yürütülmesi mümkün olmayan bu çalışmaların aleni olarak yapılması ise bakanlığın örtülü bir izin verip vermediği sorusunu gündeme getirdi.

ABD'deki ilaç devlerinin 2007-2010 yılları arasında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede binlerce insanı kobay olarak kullandığı yönündeki dehşet yarattı. İngiliz Independent gazetesinde dün yayımlanan haberde, sadece Türkiye'de dört yıl içerisinde 716 klinik deney yapıldığı ve bu deneylerde de, Türklerin kobay olarak kullanıldığı 893 araştırmanın gerçekleştirildiği iddia edildi. Haberin ardından Türkiye'deki kobay sorunu bir kez daha gündeme oturdu.

EGE ÜNİVERSİTESİ KOBAY DOLU

Ege Üniversitesi ARGEFAR İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi Araştırma Kliniği'nde, ilaçların geliştirme ve araştırılmasında kobaylık yapan birçok öğrenci bulunuyor.

SADECE 300 TL İÇİN

Sosyoloji Bölümü öğrencisi G.Y. şu zamana kadar iki defa kobaylık yapmış, karşılığında da 300 lira almış:

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN ÖRTÜLÜ İZNİ Mİ VAR?

Sağlık Bakanlığı'nın Ağustos 2011'de yayımladığı yönetmeliğe göre klinik deneylere katılan gönüllülere deney sonrasında herhangi bir mali teklifte bulunmanın söz konusu olamayacağı belirtiliyor. Klinik araştırmaların, kişinin serbest iradesiyle verdiği bilgilendirilmiş gönüllü oluru, bağımsız etik kurulu onayı ve Sağlık Bakanlığı izni olmadan başlatılması ve yürütülmesi mümkün değil. Bunlardan herhangi birine aykırı davranılması durumunda Türk Ceza Kanunu'nun 90. maddesine aykırı işlem yapmaktan sorumlular, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor.

"TÜRKİYE'DE ÖLEN YOK"

Bu arada Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yapılan deneylerde kobay olarak kullanılan 893 Türk'ün öldüğü yönündeki haberlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, "Türkiye'de 893 klinik araştırma" yapıldığını duyurdu.

"İlaç denekliği diğer adıyla kobaylık Ege Üniversitesi'nde çok bilinen bir şey ama aleni yapılmıyor. Genellikle arkadaşlarınızdan duyuyorsunuz böyle bir şey olduğunu. Ben de bir arkadaşım vesilesiyle haberdar oldum. Ailemle yaşıyor olmama rağmen mecbur kaldım deneklik yapmaya. İş başına göre aldığınız para 200 ile 300 lira arasında değişiyor. Birçok öğrenci para kazanmak için gitmek zorunda kalıyor."

DENEYİN NASIL YAPILDIĞINI ANLATTI

Vatan'da yer alan habere göre G.Y., yapılan işlemi şöyle anlattı:

"Önce sizden kan alınıyor ve test yapılıyor. Deney için uygunsanız sık sık aralıklarla kanınız alınmaya başlanıyor ve 1 geceyi orada geçiriyorsunuz. Kan alımı bitene kadar bir süre yemek yemiyorsunuz, sabah saat 07.00'ye kadar orada kalıyorsunuz ve çıkıyorsunuz. Aynı günün akşamı tekrar gidiyorsunuz."

YAN ETKİLER İÇİN SÖZLEŞME İMZALATTIRILIYOR

G.Y deney öncesinde her türlü yan etki karşısında sorumluluğun kendisine ait olduğunu belirten bir sözleşmenin de imzalatıldığını ifade ederek şöyle devam etti:

"1 seferde 12 kişi alınıyor, kadın ve erkekler ayrı odalara yerleştiriliyor. Bir ilacın testi yaklaşık 1 hafta sürüyor. Kan değerleri üzerinden yapılan testlerde ilacın nasıl bir etki vereceği ve diğer ilaçla olan karşılatırması yapılıyor. Ben iki kere gittim test için. İki tane böbrek ilacı kullandım. Yan etkilerin olma riski her zaman var. Teste başlamadan önce sorumluluğun size ait olduğu yönünde bir sözleşme imzalatıyorlar. 1 hafta sonunda da doktorunuzdan ya da hemşireden zarf içinde paranızı alıyorsunuz."

Günün Önemli Haberleri