Türkiye'ye uyarı gibi analiz!

Abone ol

Lübnan ve İran'la ilgili görüşmelerden eli boş dönen Türkiye'ye uzmanlardan uyarı gibi bir analiz geldi.

"Son bir hafta içinde, Lübnan'ın siyasi krizinde ve İran'ın nükleer programıyla ilgili Batı'yla yaşadığı gerginlikte rol oynamak isteyen Türkiye, her iki girişiminden de eli boş döndü."

Bu sözler Reuters'e Türkiye'nin Ortadoğu'da giriştiği arabulucuk rolünü değerlendiren uzmanlara ait. Uzmanlar, Türkiye'nin son iki örnekle 'acemi arabuluculuk' rolünü iyice tehlikeye attığı görünüşünde.

Analizlerde "Türkiye'nin arabuluculuk çabaları, İran, Suudi Arabistan ve Mısır'ın bir zamanlar en çok egemenliğe sahip olduğu bölgeye yeni bir hareketlilik getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Filistin üzerinden İsrail'i kınayarak Arap dünyasına güven mektubu vermesi, onu Arap ülkelerinde bir kahraman haline getirdi" denildi.

UZUN DÖNEM HEDEFLER

Düşünce kuruluşu German Marshall Fund'dan Ian Lesser, Türkiye'nin dış politikada gereğinden fazla aktif konumunun, uzun dönemdeki hedeflerini görme yeteneğini azaltabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye'nin bir numaralı hedefi Avrupa Birliği (AB) üyeliği olmuş olsa da, Ankara'nın önüne haksız engeller konulduğuna yönelik şikayetleri bu süreçteki heyecanı büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Dahası, Türkiye'yi bölgede model haline gelebilecek bir Müslüman demokrasi gören ABD ile olan ilişkiler gerilmiş durumda.

Lesser, "Politik hareketliliği görüyorsunuz, ancak öncelikler ortada yok. Türkiye'nin en önemli önceliklerinin ortadan kaybolma riski var" dedi.

GEÇMİŞE KIYASLA DAHA GÜÇLÜ

Carnegie Endowment for International Peace kuruluşundan Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye'nin, İran'ın Batıyla olan çatışmasında, elde edebileceğinden çok daha fazlasını ortaya koymaya çalıştığı kanısında. Barkey, "Türkiye geçmişe kıyasla daha fazla güce sahip. Ancak bu güç düşündüğünden daha az. Bardağın içinde biraz su var ancak şu ana kadar başarıdan çok başarısızlık elde edildi" yorumunu yaptı

Bazı analistler ise P5+1 ülkeleriyle uzlaşması için İran ile Batı arasında arabuluculuk yapan Türkiye'nin, Tahran tarafından kullanıldığını düşünüyor. İran, bir politik süreci uzatmak için Türkiye'nin iyi niyetini kullanıyor olabilir

Günün Önemli Haberleri