Türkiye'ye petrol ve doğalgaz hattı
Abone olIrak'ın kuzeyinden Türkiye sınırına kadar uzanacak iki petrol boru hattından günlük 1.5 milyon varil petrol taşınacağı ortaya çıktı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde kapalı kapılar ardında Kuzey Irak ve Türkiye’nin buradaki varlığı da konuşulurken Kuzey Irak içinden Türkiye sınırına kadar uzanacak iki petrol boru hattından günlük 1.5 milyon varil petrol taşınacağı ortaya çıktı. Bu hatta paralel bir de doğalgaz boru hattı inşa edilecek. İki petrol ve bir doğalgaz boru hattının Türkiye’ye bağlantı noktası ise Silopi olacak.
Habertürk'e göre, petrol boru hatlarından biri Kuzey Irak’ın Bardaraş bölgesinden başlayacak. Bu hattın kapasitesi günlük 1 milyon varil olacak. Hat, Dohuk üzerinden Türkiye’nin Silopi sınırında bulunan Fişhabur’a ulaşacak. Bu hatta paralel, günlük 500 bin varillik ağır petrol taşıyacak bir hat daha planlanıyor. Bu hat, Kuzey Irak’ın Shaikan bölgesinden başlayacak Dohuk üzerinden Fişhabur’da son bulacak. Kuzey Irak’ı yakından takip eden uzmanlar, bu ikiz hattın daha sonra Türkiye’ye kadar uzatılması ve petrolün Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara taşınmasına kesin gözüyle bakıyor.
TPAO UYARDI, TPIC ‘DEĞİŞİME UYDUK’ DEDİ
Exxon Mobil ile Kuzey Irak'ta 6 sahada petrol arama ve üretimi için ortaklık görüşmesi yaptığı açıklanan TPIC, enerjinin bir numaralı gündem maddesi olarak çıktı. TPIC'e yönelik bu ilgi, Kuzey Irak ortaklığı bağlamında Ankara bürokrasisinde kurumlar arasında derinden derine yaşanan bir görüş ayrılığını ortaya çıkardı. TPAO, bu konuda TPIC'i yazılı olarak da uyardı. TPAO'nun, TPIC'i Kuzey Irak konusunda uyarmasının perde arkasında, merkezi Irak hükümetinin keskin tavrı bulunuyor. Kuzey Irak'ta petrol ve doğalgaz aramasına kesin gözüyle bakılan TPIC'in Genel Müdürü Mithat Cansız, resmi internet sitesi üzerinden TPIC ile 'eski patronu' TPAO arasında bazı konularda yaşanan 'görüş ayrılığını' ortaya çıkardı. Ortadoğu'nun son bir yüzyıldır küresel enerji oyunlarının arenası haline geldiğini belirten Cansız, "Ortadoğu'nun en merkezindeki ülkenin stratejik bir şirketi olarak bu değişimden uzak kalmak, olup biten bu değişim süreci ve dinamiklerini anlayamamak manasına gelecektir" dedi.