Türkiye'ye Patriot füzeleri gönderiliyor
Abone olTürkiye'nin Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı Patriot füze savunma sistemi kurulması çağrısı NATO üyesi ülkeler tarafından onaylandı. NATO, Rusya'ya sistemin "saldırı ve uçuşa yasak bölge" amacı taşımadığı güvencesi verdi.
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye'yi Suriye'den
gelecek olası tehlikelere karşı korumak için iki ülke sınırına
Patriot füze savunma sistemi kurulmasını onayladı.
28 ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Patriot bataryalarının sadece savunma amaçlı olduğu güvencesi verdi.
Rampaların birkaç haftalık bir hazırlığın ardından yerleştirilmesi bekleniyor.
Patriot bataryaları ve askeri personel Almanya, Hollanda ve ABD tarafından gönderilecek.
Rasmussen Rusya'ya güvence verdi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantıların
açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye ile tam
dayanışma içinde olduklarını" belirterek şöyle konuştu: "NATO
müttefiklerinin günün ilerleyen saatlerinde bir karar vermesini
bekliyorum. Müttefiğimizi savunmak ve her türlü tehdide karşı
caydırıcı olmak için kararlılığımızı göstereceğimizden eminim."
Rasmussen, kurulacak sistemin yalnızca savunma amaçlı olacağını vurgulayarak, "uçuşa yasak bölge veya herhangi bir taarruz operasyonunu desteklemeyeceğinin" altını çizdi.
Öğle saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşen NATO Genel Sekreteri, bu hususu Rus bakana "açık dille" ifade ettiğini söyledi.
Rusya, "bölgedeki gerilimi artıracağı" gerekçesiyle Türkiye'ye Patriot sistemi yerleştirme planlarını eleştirmişti.
Rasmussen'in belirttiğine göre, Patriot sistemine sahip olan Almanya, Hollanda ve ABD önümüzdeki "haftalar içinde" füzelerin yerleştirilmesi için pratik düzenlemeleri yerine getirecek.
Anadolu Ajansı da, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, yerleştirme çalışmalarının "3-5 hafta" süreceğini duyurdu.
Füzelerin yerleştirileceği mevkileri belirlemek için görevlendirilen NATO uzmanları halen Türkiye'de çalışmalarını sürdürüyor.
Almanya'nın Türkiye'ye silah ve personel aktarabilmesi için hem parlamentonun hem de bakanlar kurulunun onayı gerekiyor.
Westerwelle: 'Kati ve zorunlu destek'
Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, ortaklarını savunmak için birlikte hareket etme gereğinin "apaçık belli" olduğunu belirterek, "Türkiye'yi desteklemek kati ve zorunludur" dedi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans da, "NATO sınırlarını koruma yükümlülükleri olduğunu" dile getirdi.
Rasmussen'e gazeteciler, Türkiye'nin ve ABD'nin, Suriye'de bulunduğu sanılan kimyasal silahlarla ilgili kaygılarını dile getirdiklerini hatırlattı.
Suriye'nin füzelere ve kimyasal silahlara sahip olduğunu bildiklerini belirten Rasmussen, "Tabi ki bu hesaplamalarımız dahilinde olmak zorunda. Müttefiğimiz Türkiye'ye etkili savunma ve koruma sağlamanın aciliyetinin bir sebebi de bu" diye konuştu.
Muhaliflerin 20 aydır sürdürdüğü isyanı bastırmaya çabalayan Suriye yönetimine de mesaj gönderen NATO Genel Sekreteri, "Kimyasal silahların olası kullanımı bütün uluslararası toplum için tamamen kabul edilemez olur. Her birileri bu berbat silahlara başvurursa, uluslararası toplumdan acil bir tepki beklenir" dedi.
Türkiye-Suriye sınırındaki çatışmalar sırasında Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen top mermileri 5 Türk vatandaşının ölümüne yol açmıştı.
Bir savaş uçağını Suriye hava sahası civarında kaybeden Türk Silahlı Kuvvetleri, bu ülkeden gelen her türlü tehdide "anında karşılık" verme kararını uygulamaya koymuş durumda.