Türkiye'ye düşen meteorda heyecan uyandıran keşif
Abone olNASA ve İÜ'den bilim insanlarının 1964'te Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine düşen gök taşında yaptıkları inceleme sonucunda, amino asit tespit edildi
NASA ve İstanbul Üniversitesinden (İÜ) bilim insanlarının, 1964'te Çanakkale'ye düşen gök taşında yaptıkları inceleme tamamlandı. İlk kez Türkiye'ye düşen bir meteorda, insan bünyesinde bulunan amino asit tespit edildi.
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine 1964'te düştüğü bizzat gözlenen 4 kilogram ağırlığındaki meteor, İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nden ekibin mineral yapısı hakkındaki ilk incelemesinin ardından daha detaylı araştırma yapılması amacıyla 2012'de NASA'ya gönderildi.
NASA'da 4 yıl süren inceleme tamamladı. Analiz sonucunda meteorda, insan bünyesinde bulunan amino asitlerin olduğu tespit edildi. Meteorda, glisin, alanin, valin, serin, glutamik asit ve aspartik asit protein amino asitleri gibi 19 amino asit olduğu bulgusuna ulaşıldı.
DÜNYAYA DÜŞEN METEORLARIN YÜZDE 10'UNA ULAŞILIYOR
İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Örnek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorların her zaman ilgi çeken konu olduğunu söyledi.
Dünyaya yılda yaklaşık 500 meteor düştüğünü dile getiren Örnek, "Bunların ancak yüzde 10'u elde edilebiliyor. Geri kalanı göllere, denizlere, çöllere, okyanuslara ve kutuplara düşüyor. Dünyada bugüne kadar 50 binden fazla meteor elde edilmiş. Bunun çoğunluğu da buzullara elde edildi. Namibya'ya 80 bin yıl önce düştüğü tahmin edilen 60 ton ağırlığındaki HOBA meteoru dünyada bilinen en büyük meteor durumunda bulunuyor." dedi.
Yrd. Doç. Dr. Örnek, bir meteorun içindeki organik maddeleri tam olarak tespit etmek için ileri teknolojiye sahip laboratuvarlarda yıllar süren araştırmalar yapmak gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Bir meteordaki maddelerin bir kısmı dünyada bulunur. Büyük kısmı bulunmaz. Son yıllardaki çalışmalarla, meteorlarda insan bünyesindeki bazı organik maddelerin bulunduğu tespit edildi. Şimdi de Türkiye'ye düşen bir meteorda ilk kez amino asit olduğu belirlendi. 1964'te Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bir meteor düştü. Bu meteoru, Türkiye'de incelendikten sonra asıl araştırma için NASA'ya gönderdik. Burada yapılan 4 yıllık inceleme sonucunda bu meteorun içinde 19 amino asit tespit edildi. Bunların 6'sı insan vücudunda bulunan, insan yaşamı için hayati önem taşıyan organik bileşenler."
YENİ BİLİMSEL KAPILAR AÇABİLİR
Örnek, meteorda insan bünyesinde yer alan amino asitlerin bulunmasının, yeni bilimsel kapılar açabileceğini belirterek, "Şu an 'böyle bir şeyin bulunmasının şöyle bir sonucu var' diyemeyiz. Ancak bu tip bulgularda dolayı bazı kişiler, insanoğlunun uzaydan, bilinmeyen yerlerden dünyaya gelip yerleştiğini iddia ediyor. Bu tip bulguları da buna örnek gösteriyor. Tabii böyle bir durum bunu asla göstermez. Ama ilerde, bilmediğimiz bazı yeni keşiflere kapı açabilir." şeklinde konuştu.
Türkiye'de kayıtlı sadece 19 meteor bulunduğunu kaydeden Örnek, "Meteora ulaşmak öyle çok kolay değil. Bu sayı da zaten bunu ispatlıyor. İnsanlar öyle her garip taşı meteor diye bize getiriyor. Bunun böyle olmamasının bilinmesi önemli. Yapılan çalışma da çok önem arz ediyor. Bu konuda çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.