Türkiye’ye 2 milyarlık yeni yatırım

Abone ol

Vodafone Türkiye, iki yılda dijital dönüşüm kapsamında 2 milyar liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı. <br/> Vodafone Türkiye ...

Vodafone Türkiye, iki yılda dijital dönüşüm kapsamında 2 milyar liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Nisan 2013 ile Mart 2014 finansal yıl değerlendirmesine yönelik düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada şirketin Spring Projesi adıyla dünya çapında başlattığı yatırım hamlesinin de etkisiyle Türkiye’de iki yılda toplam 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapacaklarını açıkladı. Vodafone Türkiye’nin, 31 Mart 2014 tarihi itibariyle sona eren finansal yılında toplam gelirlerini yüzde 17 artışla 6.4 milyar TL’ye ulaştırarak pazar payını yüzde 33.4’e çıkardığını belirten Öğüt, "Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârını (FAVÖK), yüzde 27 artış ile bugüne kadarki en yüksek seviye olan 1,1 milyar TL’ye çıkarttık, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tanımına göre 20 milyon abone sayısına ulaşarak bu alanda rekora imza attı" ifadelerini kullandı. 2013-14 mali yılının son altı ayında 566 milyon TL’lik yatırım yaptığını açıklayan Öğüt, "Yeni dönem için de yatırımların sürecek. Vodafone planladığı yatırımlara ek olarak Vodafone Grubu’nun Spring Projesi adıyla dünya çapında başlattığı yatırım hamlesinin de etkisiyle Türkiye’de iki yılda toplam 2 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapacak" dedi. Öğüt şunları söyledi:
"2013-14 mali yılında, toplam gelirlerimizi yüzde 17 artış ile 6,4 milyar TL’lik rekor seviyeye ulaştırırken, toplam mobil gelir pazar payımızı da yüzde 33,4’e çıkardık. 1,1 milyar TL’lik FAVÖK ve 20 milyon abone sayısına ulaşarak ‘Rekorlardan Dönüş Yok’ dediğimiz bir yıl oldu. Şimdi ise Dijital Dönüşüm Hareketi’nde adımlarımızı hızlandıracağımız bir döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde yine yatırımlarımızı odağımıza koyarak ilerleyeceğiz. Yapacağımız yatırımlara Vodafone Grubu’nun Spring Projesi için Türkiye’ye ayırdığı yatırım miktarı da eklenecek. Böylece önümüzdeki iki sene toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde yatırımı Türkiye’nin dijital geleceği için harcamayı planlıyoruz. Vodafone Türkiye olarak Dijital Dönüşüm Hareketi’nin ilanı ile 2013-14 mali yılının son 6 ayında Teknoloji, Hizmet ve Sosyal başlıklarında toplam 566 milyon TL yatırım yaptık. Bu dönem; bizim için, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile imzaladığımız anlaşmayı da kapsayacak şekilde toplamda 300 milyon TL yatırım bedeline ulaşacak fiber altyapımızı iki katına çıkardığımız, Vodafone markalı telefonumuz Blade V’yi Türkiye’de üretmeye başladığımız, Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza attığımız birlikte Vodafone Arena’nın lansmanını yaptığımız, Şanlıurfa’da 40 milyon TL’lik yatırımla yeni çağrı merkezimizi açtığımız, Düşler Kulubü, Connected Women Zirvesi, Sürdürülebilirlik Raporu lansmanı, Liselerarası Müzik Yarışması gibi sosyal sorumluluk alanlarında yaptığımız çalışmaları kapsayan verimli bir dönem oldu. Yıllık finansal sonuçlarımızda da bu verimliliğin izlerini görüyoruz".

ŞEBEKE AĞI VE 4G HAZIRLIKLARI
Önümüzdeki dönemde önemli çalışma alanlarından birinin de şebeke ağı ve 4G hazırlıkları olduğunu belirten Gökhan Öğüt, “Henüz tamamladığımız ve sizlere bugün duyurmaktan mutluluk duyduğumuz projemizle İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm baz istasyonlarımızı SingleRAN teknolojisini içerecek şekilde yeniledik. Yine bu ayın başında 4G uluslararası dolaşımı (roaming) ilk sunan operatör olduk. 4G destekli akıllı cihaz sahibi olan Vodafone Red’liler, bu beş ülkede 4G teknolojisinin hızından faydalanırken, tarifelerinin tamamını tıpkı Türkiye’deymiş gibi özgürce kullanabiliyorlar. Bu noktada yine bu hizmetten faydalanma oranını artırmak için çok önemli bir adım atarak Türkiye’de üretilecek ilk 4G özellikli telefon Vodafone Smart Power 4 için düğmeye bastık. Yakın bir zamanda bu ürünümüzü de kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu. 2 milyar lirayı aşkın yatırımın alt yapı ve saha dağıtım kanallarının güçlendirilmesi alanlarında yoğunlaşacağını belirten Öğüt, 4G ihalesi için gereken frekans ücretlerinin bu yatırımın dışında olacağını kaydetti. Gökhan Öğüt, konuyla ilgili şunları söyledi:
"4G ihalesiyle ilgili olarak açıklanmış bir takvim yok. Biz şirket olarak hazırlığımızı yapıyoruz ama hem ülke olarak hem tüketici olarak hazırlıklı olmak lazım. Ülke olarak hazır olmak altyapı olarak hazır olmaktır. Tüketiciler olarak 4G başladığında 4G’ye uyumlu cep telefonlarımız olursa bunu kullanabiliriz. 4G’nin en doğru zamanda başlaması ülkemiz için daha hayırlı olduğunu düşünüyoruz".
Fiber ağ paylaşımının kazmaktan 11 kat daha pahalı olmaması gerektiğine işaret eden Öğüt, fiberin paylaşımın hem ülke hem şirketler hem de tüketici için önemini vurgulayarak "Türkiye’de 220 bin kilometre fiber ağ bulunuyor 780 bin kilometrekarelik bir ülke ve 19 milyon hane için bu rakamın az. Türkiye’nin 8’de biri büyüklüğünde olan Güney Kore’de bu rakam 400 bin kilometre. Fiber, rekabet konusu olmamalı, tek bir operatörün tekeline bırakılmamalı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Fiber Paylaşım Yönetmeliğini iyi niyetli ve vizyoner buluyorum. Bu yönetmelik çıkarken fiyatların regüle edilmemesinden dolayı yaşanılan sorunların oldu, paylaşımın zorunlu kılındı ancak uygulamadaki bir takım aksaklıkların giderilmesi gerekiyor" dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri