Türkiye'nin uluslararası diplomatik başarılarının yankıları devam ediyor
Abone olCumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleşen Türkiye'nin uluslararası diplomatik başarılarının yankıları dış basında devam ediyor. Uzmanlar, Türkiye'nin imkansızı başardığı görüşünde.
Bütün dünyada büyük bir memnuniyetle karşılanan Tahıl
Anlaşması'nda başarılı olmasının ardından haftalar sonra Türk
diplomasisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki en büyük esir takasını
sağlamakta da başarılı oldu. Dünya basını tarafından imkansız
olarak nitelendirilen takas, Ankara'nın ileri diplomasi anlayışı
ile mümkün hale geldi.
Tahıl anlaşmasından esir takasına
El Kuds El Arabi, Türkiye'nin başarısını "Tahıl Anlaşmasından Esir Takasına" başlığıyla gündeme taşıdı. Analiz haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya-Ukrayna savaşını sonlandıracak bir siyasi çözüme ulaşmak için gösterdiği çaba övgüyle ele alındı.
İmkansız olarak nitelendirilen diplomasinin Ankara tarafından ustalıkla yürütüldüğünden bahsedilen haberde, "Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık yedi ay önce savaş başlamasından bu yana Türkiye iki ülkeye karşı tutumlarda büyük bir denge koruma şeklinde tezahür eden karmaşık bir diplomasi süreci yürüttü. Ukrayna'ya Bayraktar SİHA'ları vermesine ve bu silahların Rus ordusuna yoğun ve öldürücü darbeleriyle acı yaşatmasına rağmen Türk diplomasisi bir ülkeyi destekleyip öbürünü desteklememekle nitelenebilecek herhangi bir hata yapmamakta fiilen başarılı oldu." ifadelerine yer verildi.
Türkiye tarafsız kaldı
Türkiye'nin Ukrayna'ya insansız hava araçları vermesine, Rus saldırısını kınamasına, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıklamasına ve Rusya'da yapılan ilhak referandumunu kınamasına rağmen "Rusya'nın güvenlik ihtiyaçlarını anlıyoruz" türünden karşı tutumlar aldığı, 'Rusya'ya karşı Batı provokasyonlarını' reddettiğinin altı çizildi.
Hem Moskova hem Kiev için hayati öneme sahip
"Montrö Sözleşmesi'nin uygulanmasında dengeli bir tutum aldı
ayrıca Rusya'ya karşı Batı yaptırımlarına katılmayı
reddetti." Vurgusunun yer aldığı haberde, "Türkiye,
dengeli tutumunun yanı sıra bütün taraflara önemini vurgulamak için
stratejik jeopolitik konumunu kullandı. Bu da hem Moskova hem Kiev
için hayati bir rol oynayan Türkiye ile siyasi, askeri aynı
zamanda ekonomik temas kanallarını ayakta tutmalarının
sağladığı müktesebatlarını kaybetme korkusuyla çatışan tarafların
Türkiye ile herhangi bir ihtilafa girmesini
engelledi." denildi.
İdam edileceklerdi Türkiye diplomasisi hayat verdi
Star'da yer alan habere göre Şüphesiz Rusya-Ukrayna savaşının başından beri en büyük diplomatik başarılardan biri de Türkiye'nin etkin rol oynadığı esir takası oldu.
Analizde esir takasına ilişkin şu ifadeler kullanıldı;
Türkiye daha önce açıklamadığı sürpriz bir adımla savaşın başlamasından bu yana en büyük bir anlaşmayı gözetmekte başarılı olduğunu ilan etti. Bu iki ülke arasında esir takası anlaşmasıydı. Bu anlaşmaya göre 55 kadar Rus, 200'den fazla Ukraynalı esir serbest bırakıldı. Pek çok ayrıntının henüz ortaya çıkmamasına rağmen kesin olan şu ki anlaşma Türkiye'nin gözetiminde ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Rus mevkidaşı Putin ve Ukraynalı mevkidaşı Zelenski ile yaptığı doğrudan görüşmelerinin neticesinde gerçekleşti. Peş peşe ortaya çıkan ayrıntılar Putin'in doğrudan talep ettiği Rus şahsiyetlerini ve Mariupol'da savaşan Azov Taburunun önde gelen komutanlarının serbest bırakılmasında Erdoğan'ın çabalarının başarılı olduğuna işaret ediyor. Serbest bırakılan esirlerin bir kısmı savaş sonuna kadar kalmaları şartıyla Türkiye'ye getirildi. Bütün bunlar iki taraf arasındaki ara buluculukta Türkiye'nin rolünün gücüne işaret ediyor. Nitekim anlaşma büyük bir uluslararası memnuniyetle karşılandı.