Türkiye'nin tüyler ürperten şiddet haritası
Abone olTBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun yaptığı çalışma Türkiye'deki şiddetin boyutlarını da gözler önüne serdi
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün,
Türkiye'de aile içi şiddet haritasının çıkarıldığını belirterek,
''Rapora baktığımızda şiddetin yalnızca geri kalmış illerde
değil Türkiye'nin her yerinde olduğunu gördük'' dedi.
Üstün, ''Kadına ve aile bireylerine yönelik şiddete'' ilişkin alt komisyon tarafından 2008 ve 2011 yıllarına ait polis merkezlerine ve jandarma karakol komutanlıklarına yapılan aile içi şiddet başvurularını derleyip oluşturduğu raporu değerlendirdi.
22 Haziran seçimlerinden sonra farklı alanlarda çalışmalar yaptıklarını anlatan Üstün, ''Bunlardan bir tanesi de kadına ve aile bireylerine yönelik şiddeti ortaya çıkaran rapordu. Onunla ilgili alt komisyon kuruldu. Alt komisyonumuz ülkemizin her yerinde 81 ilde çalışmasını yaptı ve bu raporu ortaya çıkardı. Bu rapor artık üst komisyonumuza sunulmuş durumda'' diye konuştu. Üstün, raporun üst komisyona sunulduğunu ifade ederek, önümüzdeki günlerde raporu müzakere edeceklerini söyledi.
Raporun kamuoyuna da deklare edileceğine işaret eden Üstün, ''Ancak bu aşamada dahi baktığımızda kadına ve aile bireylerine karşı şiddetin olduğunu görebiliyoruz. Bu rapor kapsamında artmış gibi gözüküyor. Ama artış olmamakla birlikte toplumda bu sorun görünür hale gelmiştir. Bu bakımdan öteden beri bu vardı ama son yıllarda medyanın duyarlılığıyla görünür hale geldi'' diye konuştu.
ŞİDDET HER YERDE!
Üstün, hazırlanan rapor kapsamında en çok şiddetin batı bölgelerinde görüldüğüne dikkati çekerek, böylelikle şiddetin yalnızca doğu kesimde kalmadığını ve tüm Türkiye'de yaşandığının ortaya çıktığını söyledi.
Kadına karşı şiddetin tasvip edilemez olduğuna dikkat çeken Üstün, ''Çocuğa karşı ya da aile bireylerinden herhangi birine karşı şiddet asla kabul edilemez. Tabii yasa işin bir bölümü. Yasalarla bunları önleyemezsiniz. Toplumu bu konuda bilgilendirmeniz lazım. Aileyi ve aile bireyleri bilinçlendirmeniz lazım. Nitekim bizim yaptığımız da buydu zaten'' diye belirtti.
Üstün, aile içi şiddetin Türkiye'nin her yerinde olduğuna dikkati çekerek, bu raporla birlikte bu durumun daha iyi anlaşılacağını aktardı.
Raporun 81 ilde yapıldığını anlatan Üstün, ''Eğitim ve ekonomik gelişmişliği ne kadar yüksek olursa olsun şiddetin her kesimde ortaya çıkabileceğini raporla saptadık. O bakımdan aile içi şiddet tek bir kesimin sorunu değildir. Okumuşuyla, zenginiyle fakiriyle her kesimin ortak sorunudur'' diye konuştu. Üstün şöyle konuştu:
Tüm bunlara baktığımızda çalışmamız şaşırtıcı olarak görülebilir. Ama çalışmayla aile içi şiddetin yalnızca düşük eğitim seviyesine sahip bölgelerde olmadığını ortaya koyduk. Böyle bir algı vardı ve biz bu algıyı yıktık. Entelektüel ve zengin kesimde şiddetin olmayacağını düşünürdü insanlarımız hep ama bu yanlış. Bu çalışmada bizi destekleyen nitelikte. O bakımdan topyekun bir mücadele ve çözüm üretmemiz lazım. O bakımdan bilgilendirici oldu bu çalışma.''
ASKERDE ŞİDDET BATIDA DAHA ÇOK!
Türkiye'de askeri kurumlarda yaşanan şiddeti de gündeme aldıklarını ifade eden Üstün, askerlikte yaşanan şiddetin batıda daha fazla olduğunu söyledi. Üstün, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Bu tür çalışmalarla bu farkındalığı öne çıkarmamız lazım. Bu şekilde bunun önünü kesmemiz lazım. Sadece kadına ya da aile bireylerine değil askerlikte yaşanan şiddeti de gündemimize aldık. Bu konuyla ilgili çalışmamız devam ediyor. Şu anki süreçte de önemli bir bulguyu tespit ettik. Askere şiddetin terör bölgelerinde daha çok olduğu bilinirken aksine batıdan daha az olduğunu gördük. Bu terör nedeniyle görev bilincinin ortaya çıkması şiddeti azaltmış. Bu konuda en çok şikayeti İstanbul, İzmir ve Ankara gibi batı illerinden geldiğini gördük. Bu da gerçekten şaşırtıcı bir durum. Dolayısıyla biz şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bu tür çalışmalarla da bunu ortaya koyuyoruz zaten.''