Türkiye'nin Suriye'deki pozisyonu ne?

Abone ol

Erdoğan, yoğun bir trafiğin ardından Ankara'ya döndü. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'deki rolüyle ilgili net konuşmadı.

İNTERNET HABER- Başbakan Erdoğan, Ankara'da konuşuyor. Erdoğan, olimpiyatları değerlendirirken, önümüze bakacağız mesaji verdi. Rusya'daki görüşmelerde Suriye'de yaşananlara dikkat çeken Erdoğan, bölgedeki kanın ve ölümlerin durması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye savaşındaki rolü konusunda konuşmadı; ancak üzerine düşeni yapacaktır diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, THY'ye ait uçakla saat 18.20'de Ankara'ya geldi. Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ile diğer ilgililer karşıladı.

Erdoğan, Eserboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri müdahalede, karadan girip girmeyeceği ya da rolünün ne olacağı konusunun henüz netleşmediğini söyleyen Erdoğan, hedefi barış olan bir sürece Türkiye'nin en ideal katkıyı sunmaya çalışacağını kaydetti. Erdoğan şunları söyledi:

"Görüşmelerimizde Suriye meselesi önemli yer tuttu. Şam rejiminin Suriye halkına yaptığı katliama daha fazla seyirci kalınamayacağını görüştüğümüz lidere bizim de aktarma fırsatı bulduk. Üzerinde durulan konu kimyasal silahlar meselesi. Kimyasal silahların kullanılmasında 400 kadar çocuğun orada öldürülmesi, gerek kadınların, yaşlıların öldürülmesi bir kenara konulacak konu değildir. 
 
Annelik babalık duygusu nedir bunu bilmeyen insanlar bu tür tablolara sağırdır. Gerek ülkemizde gerek dünya genelinde bazı liderler bu tabloya kör ve sağır kalabiliyorsa bu nasip meselesidir. Gelinen noktada, kimyasal silah boyutunu herkes kabul ediyor. Kimler tarafından yapıldığına dair hedef saptırılmaya çalışılıyor.
 
SONUÇLAR ORTADA

Suriye'de incelemelerde bulunan BM heyetinin, ortaya çok net tespitler koyduğunu söyleyen Erdoğan, labaratuvar sonuçlarının çok yakında açıklanacağını söyledi. Yaşanan olaylarda bugüne kadan 106-107 bin insanın öldüğünü hatırlatan Erdoğan, G-20'de Suriye'yi konuştuklarını ifade ederek şunları söyledi: 
 
"Şu anda Suriye'de 7 milyon insan sığınmacı durumdadır. Kimse kalkıp Haçlı Seferleri böyleydi şöyleydi demesin. Çanakkale de bir haçlı seferidir. O zaman Suriye'den Mısır'dan Balkanlar'dan Kosova'dan bizim yanımızda olanlar vardı. O tarihte bu ülkeler hangi duygularla savaştılarsa, bugün bizde aynı duygularla onların yanında olmayı görev telakki ediyoruz."

TÜRKİYE'NİN OLİMPİYAT ADAYLIĞI 
 
2020 Olimpiyatlarının yapılacağı şehrin belirleneceği Buenos Aires'te yoğun bir kulis faaliyeti yürüttüklerini burada Katar Emiri ile ikili bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, görüşmeyle Katar-Türkiye ilişkilerini gözden geçirdiklerini anlattı. Olimpiyatarın İstanbul'da yapılması halinde bölgenin bundan iyi yönden etkileneceğini ancak olmadığını ifade eden Erdoğan, önümüzdeki süreçte spora ve sporcuya yapılan yatırımların aralıksız süreceğini anlattı. Türkiye'nin kazanamamasını sevinçle karşılayanlara en iyi cevabı halkın vereceğini söyleyen Erdoğan şunları ifade etti:
 
Olimpiyatların Tokyo tarafından kazanılmasını sevinçle karşılayan çevreler sorusunun cevabını halkım gerekli cevabı verecektir. Türkiye son ikiye kalmıştır. Komite üyelerinin üzüntüsünü gördük. Türkiye beşinci kez bu yarışa girmiştir. Türkiye'nin alamayışına sevinenlerin buna neden sevindiği bellidir. Türkiye Akdeniz Oyunları'na ve farklı spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmıştır. İzmir Belediyesi o dönemde bunu başaramamıştı. CHP'li belediye başaramadığı için hükümet olarak biz ele almıştık. Aynı şey Mersin'de meydana geldi. Komşumuzda yapılamayınca 18 ay kala Mersin'deki Akdeniz Oyunları'nı yüzümüzün akıyla tamamladık. İkinci olduk. Yine Erzurum'daki üniversiteler arası Kış Olimpiyatları'nı başarıyla gerçekleştirdik. Bunlar Uluslar arası organizasyondu. Bundan sonra sporcularımızın Uluslar arası başarıları yakalaması için gerekli adımları atacağız.
 
"HENÜZ KARAR ALINMADI"
 
G20'de ağırlıklı olarak Suriye'nin konuşulduğunu ifade eden Erdoğan, T"ürkiye'nin Suriye operasyonunda Türkiye'nin pozisyonu ne olacak" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Ekonomik konuları çalışma yemeği dışındaki ayrı oturumlarda görüştük.Tebliğler sunuldu. Çalışma yemeğinde BM sunumundan sonra benim de uzun bir sunumum oldu. Kısmen Mısır da gündeme geldi. Mesele donörler toplantısı değil mesele kanın durdurulması. Bunun için nasıl bir adım atılmalı? Hedefi barış olan bir koalisyonun içinde yer almak istiyoruz.

Süre ne olur, muhalif güç mü olur, lojistik destek mi sağlanır, bunları şartlar belirler. Şu anda verilmiş bir karar yok. Şöyle olur, böyle olur dersek, Suriye’deki insanların ölümüne çanak tutmuş oluruz. Türkiye barışa en ideal katkısını nasıl verecekse o gayretin içinde oluruz”


Günün Önemli Haberleri