Türkiye'nin öfkesi dünya basınında
Abone olDünyanın önde gelen yayın organları, Türkiye'yi ayağa kaldıran soykırımın inkarını suç sayan yasanın kabulünü ilk sayfalarından böyle gördü.
Fransız siyasi gazeteleri, senato genel kurulunda dün akşam kabul edilen Ermeni yasa teklifinin, "Türkiye ve Fransa arasındaki krizi derinleştirebileceği" yorumunu yaptı.
Gazeteler, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili gelişmeleri bugün birinci sayfadan okuyucularına duyururken, senatoda geç saatte kabul edilen yasa ile ilgili haberler iç sayfalarda yer bulabildi.
Liberation gazetesi, "gerek merkez sağ, gerek merkez sol partilerin yasayı destekleme konusunda ikiye bölündükleri" yorumunu yaparak, iktidar partisinden ve sosyalist partiden bir grup senatörün yasaya karşı çıkmasına dikkat çekti. Yasaya tarihçi ve hukukçuların da karşı çıktığını hatırlatan gazete, senato genel kurulunun 7,5 saat süreyle canlı bir tartışmaya ev sahipliği yaptığını yazdı.
Le Figaro gazetesi de iç sayfadan gördüğü haberde, yasanının hazırlanış sürecine geniş yer verirken, yasaya ilişkin Fransa'daki tartışmaları ayrıntılı bir şekilde aktardı. Le Figaro, yasanın aleyhinde ve lehinde Fransa'daki Türk ve Ermenilerin gösterilerine yer verdiği haberde, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kanunlar komisyonunun da yasaya şiddetle karşı çıktığını okurlarına duyurdu. Le Figaro, senato genel kurulunda hükümetin, yasanın çıkması için gösterdiği çabaya da dikkat çekti.
"SENATÖRLER ARASINDA BÖLÜNME YAŞANDI"
Senato'daki gelişmeleri yakından izleyen Le Monde, oylama sonucunda TC Dışişleri Bakanlığı ve Paris Büyükelçisince yapılan sert açıklamalara ve Ankara'nın yaptırım "tehdidi"ne vurgu yaptı. "Fransa, stratejik bir ortağını kaybetmek üzere" yönündeki uyarısının özellikle altını çizen gazete, oylama ile ilgili olarak da "Senatörler arasındaki bölünmeler açıktı" diye yazdı. "Türk yaptırımlar kaçınılmaz" denilen haberde Fransız hükümetinin artık Türkiye'nin reaksiyonunu beklediği kaydedildi. Gazete bu çerçevede, Türkiye'nin büyükelçisini geri çekebileceğini, ticari ve ekonomik misilleme önlemlerini uygulayabileceğini, AİHM'e de gidebileceğine işaret etti.
Le Parisien gazetesi, yasanın iki ülke arasındaki krizi derinleştireceği yorumunu yaparken, yasanın senatoda bütün partilerin içinde görüş ayrılıklarına yol açtığını yazdı.
Fransız televizyon ve radyo haber kanalları da senatonun yasayı kabul etmesine ilişkin haberlerini geniş bir şekilde izleyenlerine aktardı.
"TÜRKİYE FRANSA'YA ÖFKELİ"
Fransa Senatosu'nun, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi Hollanda basınında geniş yer buldu. Basında, tasarının meclisten sonra Senato'da da kabul görmesinin iki ülke ilişkilerinde gerginliğe yol açtığı yorumlarına yer verildi.
"Türkiye Fransa'ya öfkeli" başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS, Fransa Senatosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı kabul etmesinin Türkiye'yi kızdırdığını bildirdi.
Türkiye;nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun "Cevabımız sert olacak. Göreceksiniz. Belki tüm ilişkileri koparabiliriz. Belki ben de geri dönebilirim" açıklamasına da yer veren NOS, Büyükelçi Burcuoğlu'nun daha önce yasa teklifi meclisten geçtikten sonra istişareler için Türkiye'ye gittiğini hatırlattı.
De Volkskrant gazetesi ise haberi "Fransa Senatosu tartışmalı soykırım yasasını kabul etti" başlığıyla verdi. Türkiye'nin Fransa'ya karşı bir takım sert tedbirler almaya hazırlandığı kaydedilen haberde, cumartesi günü binlerce Türk'ün Paris'te yaptığı gösteriye de vurgu yapıldı.
Fransa Senatosu'nun beklendiği gibi yasayı kabul ettiğini ve Türkiye'nin Fransa'ya karşı yaptırım kararları almaya hazırlandığına işaret eden ANP ajansı da geçtiği haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yasayı sorumsuzluk olarak değerlendirdiğine yer verdi.
İLİŞKİLER GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR
İngiliz yayın organı BBC'den Jonathan Head, soykırım yasasının kabulünün ardından Türk yetkililerden art arda gelen sert açıklamalara rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının "sürpriz bir şekilde yumuşak" olduğunu yazdı. Türkiye'nin büyükelçisini geri çekmek gibi sembolik adımlar dışında ne yapacağının şu anda belirsiz olduğunu ifade eden Head, Türkiye ve AB arsındaki serbest ticaret anlaşması nedeniyle Fransa'ya yönelik ekonomik yaptırımın mümkün olmadığını belirtti.
Amerikan CNN televizyonunun internet sitesinde Fransa-Türkiye ilişkilerinin yasa tasarısının Parlamento'nun alt kanadına getirildiği günden beriş giderek kötüleştiğini belirterek, NATO üyesi Türkiye'nin kararı "Fransa siyaseti açsından tam anlamıyla şanssız bir adım" olarak değerlendirdiğine vurgu yaptı. CNN, kararın Ermenistan'da ise büyük memnunieytle karşılandığını ifade etti.