Türkiye'nin müthiş uzay hedefleri

Abone ol

Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılma öncesi uğurlama töreninde konuşan Bakan Ergün, hükümetin uzay hedeflerini anlattı.

TÜBİTAK ve TUSAŞ mühendislerinin ortaklığında milli kaynaklarla geliştirilen Göktürk-2 uydusu uzaya fırlatılıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 10 yıla kalmadan başka ülkelere uydu hazırlayan ve uydu fırlatabilen bir ülke haline geleceklerini açıkladı.

Ergün uydu teknolojilerinde önümüzdeki dönem için hedeflerinin gelişmiş ülkelerdeki uydularda olduğu gibi 20 santimetreye kadar çözünürlüğe sahip uydular geliştirmek ve bunları fırlatmak olacağını bildirdi.

UZAY LİGİNDEYİZ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında yaptığı çalışmalarla ''uzay ligi''nde yer almaya başladığını söyledi.

GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun fırlatma öncesi uğurlama töreni, TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmada, 7,5 metre görüntü çözünürlüğüne sahip ilk milli yer gözlem uydusu olan RASAT'ın 2011 yılının sonlarında uzaya başarıyla gönderildiğini, bugüne kadar Türkiye'nin yüzde 98'inin RASAT Uydusu'ndan alınan görüntülerle kapsandığını söyledi.

DÜNYANIN HER YERİNDEN GÖRÜNTÜ ALINABİLECEK

Şimdi ise 2,5 metre gibi yüksek çözünürlüklü GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun uzaya gönderilmesi için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Bakan Ergün, bu uydu ile dünyanın her yerinden görüntü alınabileceğini vurguladı.

GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun Aralık ayı içinde uzaya fırlatılmış olacağını ve Aralık sonuna kadar da uydudan ilk görüntülerin alınacağını kaydeden Ergün, uydunun proje maliyetinin 140 milyon lira olduğunu ifade etti.

SİVİL ALANLARDA ÖNEMLİ İŞLEV GÖRECEK

Uydunun özellikle askeri alanda kullanılacağını anlatan Ergün, elde edilen görüntülerin sivil alanlarda da önemli işlevler göreceğini belirtti.

Bu projenin uydu teknolojileri, uçuş, bilgisayar ve yazılımları, yer istasyonu yazılımları, optik tasarım kabiliyeti gibi alanlarda Türkiye'nin birikimine şimdiden çok büyük katkılar sağladığını vurgulayan Ergün, bu projeyle birlikte milli modüller ve yazılımlar kullanarak artık yüksek çözünürlüğe sahip bir uydunun görüntüleme, görüntü depolama ve görüntü indirme işlevlerini yapacak teknolojilere sahip olunduğuna dikkati çekti.

Ergün, uydu teknolojilerinde önümüzdeki dönem için hedeflerinin gelişmiş ülkelerdeki uydularda olduğu gibi 20 santimetreye kadar çözünürlüğe sahip uydular geliştirmek ve bunları fırlatmak olacağını söyledi.

AR-GE'YE AYRILAN PAYIN YÜKSELTİLMESİ HEDEFLENİYOR

Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini hatırlatan Ergün, bu kapsamda üretim ve ihracat için de ileri teknolojili ürünlerin payının yüzde 20'lerin üzerine, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3 seviyesine çıkarılması ve dünya çapında en az 10 küresel marka oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ergün, Türkiye'nin teknolojiyi sadece takip eden bir ülke değil, ihtiyaç duyduğu teknolojileri üreten ve hatta teknoloji ihraç eden bir ülke haline gelmesi gerektiğine işaret ederek, GÖKTÜRK-2 gibi yüksek teknolojili projeleri bu açıdan çok önemsediklerini, bu tür projelerin Türkiye'nin teknolojide nasıl bir seviyeye geldiğini gösteren projeler olduğunu anlattı.

Bu tür projelerin, bu ülke insanının gerekli şartlar sunulduğu takdirde neleri başarabileceğini de gösterdiğini dile getiren Ergün, aynı zamanda dünya ülkeleri arasındaki her yarışta yer de olsa uzayda da olsa artık Türkiye'nin de var olduğunu ortaya koyması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Ergün, bu tür projelerin bir psikolojik eşiğin aşılması açısından önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''(Biz yapamayız, bu iş bizi aşar) gibi cümlelerin, artık bu tür kompleks haline gelmiş cümlelerin bütün şahıslarıyla, kurumlarıyla, işletmeleriyle, öz güveni yüksek bir toplum olmaya doğru gitmemizi sağlayan proje olması açısından önemlidir. Kompleksler sona eriyor artık öz güven daha da ön plana çıkıyor. Toplum, devlete ve insanına bu ülkenin yapabileceklerine dair çok daha büyük bir umut ve heyecan taşımaya başlıyor. Mesela son 10 yıllık süreçte özellikle savunma teknolojileri konusunda attığımız adımlar gerçekten de dikkat çekici ve gurur verici bir seviyeye ulaştı. Artık milli tankını, milli piyade tüfeğini, toplarını, füzelerini, insansız hava aracını, uydularını yapabilen bir Türkiye var.''

Bakan Ergün, savunma sanayinde 2002 yılında 50 milyon dolar olan Ar-Ge harcamalarının, bu yıl 670 milyon doları aşacağını söyledi.

UYDU FILATACAK ÜLKELERDE BİRİ OLACAĞIZ

GÖKTÜRK-2 Projesi'nin ardından yer gözlem uydularında olduğu gibi haberleşme uydularında da önemli mesafeler alacakları önemli projelerin yakında hayata geçeceğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

''Önümüzdeki 10 içinde belki de 10 yıla varmadan Türkiye, kendi uydularını sadece üreten değil, aynı zamanda fırlatan ülkelerden bir tanesi olacak. Kendimiz için uydu ürettiğimiz ve fırlattığımız gibi başka ülkeler için de uydu üretebilen, onlar için de uydu fırlatabilen bir ülke haline gelmiş olacağız.''

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da Mayıs 2007'de başladıkları GÖKTÜRK-2 Projesi'nde tasarım, üretim, montaj ve test aşamalarının başarıyla tamamlandığını söyledi.

Başta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uydu görüntü ihtiyaçları olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasını da öngören bu proje ile uzay alanında teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi imkanlarının kullanılmasının amaçlandığını belirten Dörtkaşlı, ''Bu tecrübelerin ve bilgi birikiminin kaybolmaması ve geliştirilmesi için zaman kaybedilmeden yeni uydu projelerinin başlatılması önem arz etmektedir'' dedi.

GÖKTÜRK-2 Uydusu, Çin'de Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uzay Üssü'nden fırlatılacak.

''GÖKTÜRK-1, 2014'TE FIRLATILACAK

Bakan Yılmaz, bunun yanı sıra üretimi devam eden Göktürk-1 projesi kapsamında TUSAŞ tesislerinde bir uydu entegrasyon ve test merkezi kurulması hedefinde sona yaklaşıldığını belirterek, gelecek yıllarda faaliyete geçecek olan bu merkez ile birlikte gerek haberleşme uydularının, gerekse istihbarat uydularının Türkiye'de tasarlanmasının ve üretilmesinin mümkün olacağını söyledi.

Bu kapsamda GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve test faaliyetlerinin TUSAŞ'ta yapılacağını ifade eden Yılmaz, uydunun 2014 yılı sonunda uzaya fırlatılacağını kaydetti.

GÖKTÜRK ailesinin yeni üyeleri olacak GÖKTÜRK-3 ve 4 uydularının tasarım süreçlerinin, millilik oranlarının arttırılacak şekilde başlandığını bildiren Yılmaz, ''İnşallah yerlilik oranını yüzde 100'lere çıkarmamız mümkün olur diye düşünüyorum'' dedi.

Yılmaz, Türkiye'nin kendi ihtiyaçları ve ticari olarak başka kullanıcılar için de üreteceği uyduları kendi topraklarından fırlatmaya yönelik uydu fırlatma sistemi projesinin planlandığını ve uzaya barışçıl amaçlarla çıkış için Türkiye'den de bir kapının aralanacağını kaydetti.

Günün Önemli Haberleri