Türkiye'nin korktuğu başına geldi
Abone olSuriye'de artan isyan ateşi büyüdükçe Türkiye'ye doğru mülteci akını riski de artıyor.
Suriye'de yaşanan olaylardan kaçan 51 kişinin Yayladağı Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye geçişinin ardından Altınözü İlçesi'nden de 122 kişi ülkeye giriş yaptı. Böylece dün akşamdan bu yana Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısı 173'e ulaştı.
Türkiye sınırındaki Harabjoz Köyü'nden yola çıkan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 Suriyeli dün akşam saatlerinde Yayladağı Gümrük Kapısı'na geldi. Sığınma talebinde bulunan 51 kişi, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye alındı. 51 kişiden yaralı olan 2 kişi ambulansla Antakya Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı. 49 kişi de ilçede Kızılay tarafından kurulan çadır kente yerleştirdi.
Cisr-üş Şuğur kasabasındaki olaylarda 120 polisin öldürüldüğü iddiası üzerine yaşanan gerginlikten tedirgin olan 122 Suriyeli de gece Hatay'ın Altınözü İlçesi'nin sınırdaki Karbeyaz Beldesi'ne geldi. Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu Suriyeliler, sığınma talebinde bulununca Türkiye'ye alındı. Kimlik tespiti yapılan Suriyeliler, işlemlerinin ardından minibüslerle Yayladağı'ndaki çadır kente taşındı.
Kızılay tarafından kurulan çadır kente yerleştirilen Suriyeli sayısının ise 402'ye ulaştığı bildirildi. Bu arada Suriye'deki karışıklık nedeniyle sınıra çok sayıda Suriyelinin geldiği, olası bir çatışmada Türkiye'ye geçmeyi beklediği de ileri sürüldü. Türkiye ise sınırdaki güvenlik önlemlerini arttırdı.
BÖLGEDEN KAÇIN ÇAĞIRISI
Suriye'deki muhaliflerin ise 'Bölgeden kaçın' çağrısı yaptığı ve kaçış için Türkiye'yi adres gösterdiği de iddia edildi.
Suriyeli muhaliflerin internetten yaptığı çağrının ardından 200 kadar Suriyeli geceyi Türkiye sınırında geçirdi. Haftasonu toplam 40 Suriyelinin de Türkiye'ye kaçtığı açıklandı Suriye'nin Türkiye sınırına sadece 20 kilometre uzaklıktaki kasabası Cisr eş Şuğur'u "misilleme" korkusu sardı.
Önceki gün Suriye Devlet Televizyonu'nun kasaba çevresinde kurulan pusuda 120 Suriyeli polisin öldürüldüğünü duyurmasının ardından bölgede üç gündür devam eden gerilimi artırdı.
İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim El Şar, polislerin ölümünden "silah çeteleri" sorumlu tutarken, bu grubun bölgedeki bir askeri depodan 5 ton dinamit çaldığını da öne sürdü. Bunun ardından hükümete bağlı El Vatan gazetesinde "bölgede bir güvenlik operasyonu başlatılacağı" duyuruldu.
GAZETECİLERE İZİN YOK
Bölgeye yabancı gazetecilerin girmesine izin verilmediğinden sağlıklı bilgi alınamazken, muhaliflerin sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kurduğu "Suriye Devrimi 2011" isimli grupta Cisr eş Şuğur'da yaşayanlara "Türkiye'ye kaçın" çağrısı yapıldı. Sitede, "Pazartesi gecesi 10 helikopter sivillere ateş açtı. Büyük bir askeri saldırı bekliyoruz. Mümkün olan en kısa sürede Türkiye'ye kaçın" ifadesi kullanıldı. Çağrının ardından yaklaşık 200 kişilik bir grup Türkiye sınırına gelerek geceyi burada geçirdi. Geceyi sınırdaki ormanlık alanda kurdukları çadırda geçiren Suriyelilerin henüz Türkiye'ye bir sığınma talebinde bulunmadığı belirtildi.
AFP'ye konuşan bir Türk diplomat da haftasonu 41 kişinin Türkiye sınırını geçtiğini bunlardan 20'sinin yaralı olduğunu ve tedavi altına alındığını söyledi. Diplomat sınırı geçerken Suriye tarafından açılan ateşte ağır yaralanan bir Suriyelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Hatay'ın Yayladağ ilçesine kurulan Kızılay kampında 200 kadar Suriyeli mülteci kalıyor. 40 kadar Suriyeli de Türkiye'de tedavi altına alındı.
TAMPON BÖLGE GÜNDEMDE
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent'ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, geçen hafta Suriye'den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye'nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazmıştı. Fisk Türkiye'nin benzer bir sıkıntıyı Körfez Savaşı'nda Iraklı mültecilerin sınıra yığılmasıyla yaşadığını hatırlatarak, "Türkiye bu kez önlem alabilir?" demişti.