Türkiyenin imajı dibe vurdu

Abone ol

Uluslararası bir şirketin yaptığı araştırmaya göre 'Türkiye markası' sonuncu sırada yer aldı.

Uluslararası Pazarlama Şirketi GMI ve marka uzmanı Simon Anholt tarafından 35 ülkede yapılan araştırmaya göre ‘Türkiye markası’ sonuncu sırada yer aldı.

25 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada ülkelerin kültürü, halkı ve turizm potansiyeli gibi faktörler değerlendirildi.

GMI şirketi, ülkelerin yatırım ya da göç için ne denli tercih edildiklerini de araştırdı.

Birçok kategoride listenin sonunda yer alan Türkiye sadece üç kategoride son sıradan kurtuldu.

Araştırmaya göre Türkiye, yönetimde Güney Afrika, Rusya, Endonezya ve Çin’i, kültürel mirasta Endonezya, Estonya ve Sinagapur’u, turizmde de Çek Cumhuriyeti, Polonya, Güney Kore ve Estonya’yı geçebildi.

Ancak bu durum Türkiye’yi sonuncu olmaktan kurtarmaya yetmedi. Türkiye, 35 ülkelik listede Endonezya ve Estonya’nın ardından sonuncu sırada yer aldı.

Tüm sonuçlar ortalamasında Türkiye’nin ihracatı, yönetimi, yatırımları, kültürü ve halkı gibi konularda diğer ülke halklarının görüşleri rol oynadı.

Anholt araştırmayı değerlendirdi

Araştırmayı yapan ekibin başkanı Simon Anholt Türkiye’nin neden ‘en kötü imajlı ülke’ olduğunu CNN TÜRK’e şöyle açıkladı:

Bu durumu tek kelime ile açıklamak mümkün. Cehalet… Diğer ülke halkları Türkiye hakkında akla gelebilecek tüm kötü şeyleri düşünüyor. Türklerin cahil, tembel, fakir, radikal İslamcı, deli, barbar ve tehlikeli olduklarını düşünüyor .

Türkiye hakkında o kadar az şey biliniyor ki bu da bir boşluk doğuruyor ve bu boşluk tüm bu olumsuzluklar ile dolduruluyor .

Türkiye’den dünyaya yansıyan haberler hep olumsuz. Ya bombalama eylemi veya kuş gribi gibi .

Bunlara karşı koyacak pozitif bir imaj yok .

Türkiye’nin turizm ve kültürel mirası konusunda herkes iyi düşünüyor ancak insanların kafasında Türkiye turizmi, güzellikleri, tarihi mirası ile bugünkü imajı arasında doğrudan bir bağlantı oluşmuyor.

İngilizler ‘sıkıcı’

Aynı ankete göre İngiltere dünyanın en gözde ülkesi olurken, İngiliz halkı ise ‘sıkıcı’ olarak tanımlandı.

Nazik ve iyi eğitimli millet sıralamasında İngilizler birinci olurken, Fransızlar kaba Amerikalılar da cahil ve hırslı millet olarak belirlendi.

Haber: Metin Güneş
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri