TÜRKİYE’NİN İLK GÜNEŞ SANTRALİ

Abone ol

Türkiye’nin ilk ‘Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali’ Mersin’de hayata geçti.<br/>Dünyada pek çok ilki barındıran bir teknolo...

Türkiye’nin ilk ‘Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali’ Mersin’de hayata geçti.
Dünyada pek çok ilki barındıran bir teknoloji, yerli sermaye, Türk sanayisi ve Türk mühendislerle teknisyenlerinin çabasıyla kurulan tesis için 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.
Greenway firmasının Ar-Ge çalışmalarına 7 yıl önce, kurulumuna ise Mart 2012’de Mersin’in merkez Toroslar ilçesinde başladığı ilk ‘Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulumu tamamlandı. Kaynak olarak yalnızca su ve güneş ışığının kullanıldığı santral, güneş enerjisini kule üzerine odaklayarak yüksek sıcaklıklara ulaşılmasını sağlayan yansıtıcı özel cam aynalar ve hiçbir zararlı madde içermeyen sistem bileşenlerinden oluşuyor.
İçinde ilkleri barındıran teknolojisi, kolay kuruluma imkan veren lego tipi tasarımı ve doğal kaynak kullanımı ile tamamen çevre dostu ve maksimum verimlilikle enerji üreten bir güneş santrali olma özelliğini taşıyan santral, Ar-Ge çalışmaları, prototip geliştirme ve nihai tesis kurulumu için 50 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirildi. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren santral, bin 500 evin enerji ihtiyacına eşdeğer olan 5 megavat termal güç kapasitesine sahip.
Greenway Kurucu Ortağı ve Proje Yönetim Direktörü Serdar Erturan, firma ortağı Yılsan Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ertuğrul Yıldırım ile birlikte gazetecilere tesisi gezdirdi. Tesiste yaptığı açıklamada, santralin kurulum aşamaları ve hedeflerini anlatan Erturan, tesisi kurarken içinde ilkleri barındıran bir teknoloji kullandıklarını ve kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerji teknolojilerini geliştirdiklerini söyledi. Bunların güneş enerji sistemleri içinde en yeni teknolojiler olduğunu ifade eden Erturan, “Dünyada bu teknolojilere sahip birkaç ülke var. Bir tanesi de Türkiye oldu. Böyle bir tesis kurmak için bütün Türkiye’yi dolaştık ve Mersin’e geldik. Bu tesis, yerli sermaye, Türk sanayisi ve Türk mühendislerle teknisyenlerinin çabasıyla oluşmuş, içinde ilkleri barındıran bir tesis. Bu daha güzel, gurur verici bir tablo. Kolay değildi böyle bir teknolojiyi burada yapmak. Amerikalılar, Türkiye’de bu işi yapamayacağımızı söylediler, Amerika’da çalışmalara devam etmemizi istediler. Ben bu işin burada olabileceğine inanıyordum, bir grup inançlı arkadaşı bir araya getirdim ve çok çalıştık, yılmadık. Başarımızın sırrı inanmamız ve çalışmamızdır. Azimle ve zevkle çalışarak gurur verici bir tabloyu oluşturduk” dedi.

DÜNYADA İLK KEZ KABLOSUZ İLETİŞİM SİSTEMİ MERSİN’DE KULLANILDI
Bu tesisi 50 megavata kadar olan tesisler için örnek teşkil edecek şekilde rekabetçi fiyatlarda, üretimi kolay, yerli üretime dayalı, taşınması, nakliyesi ve kurulumu kolay, Lego tip tasarımlarla birleştirince mükemmel bir tesis ortaya çıktığını vurgulayan Erturan, “İletişimin tüm veri transferlerini kablosuz yapıyoruz. Bu bir yenilik. Buradaki her şeyin tasarımını biz yapıp, prototiplerini üretip Türkiye’de sanayicimize bunları yaptırdık. Türkiye’nin her yerinden 120’ye yakın grupla çalışıyoruz. Bu da bize bir gurur veriyor” diye konuştu.
Sistemin çalışmasına ilişkin de bilgi veren Erturan, “Biz güneşi yoğunlaştırıyoruz. Sistemde, güneşi gün içerisinde uygun açılarla takip eden 510 yansıtıcıyla güneş ışınları yaklaşık 50 metre yükseklikteki kule üzerinde bulunan ve özel olarak tasarlanmış alıcıya yansıtılarak yüksek sıcaklık ve basınçlarda kızgın buhar elde ediliyor. Kızgın buhar, konvansiyonel türbinlerde elektrik enerjisine dönüştürülüyor” ifadelerini kullandı.
Bunun arkasında yaklaşık 10 yıllık bir çalışma olduğunu ve artık tesisi tamamlayarak yurt dışından teklifler almaya başladıklarını aktaran Erturan, şöyle devam etti:
“Bu tesisler çok rekabetçi fiyatlara çıkacaktır. Bizim amacımız da zaten bunu görmek ve ispatlamaktı, bunu da başardık, bunun gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz, dünyaya açılmak. Dünya pazarından teklifler var, bizimle çok yakından ilgilenen gruplar var. Şimdi bu ilk işlerimizi dünya pazarına Türkiye’den açılarak yapıyoruz. İlk teklifleri aldık. Şimdi onların hazırlıklarına başladık.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri