Türkiye’nin Harvard’ını bekleyen tehlike
Abone olSermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, Boğaziçi Üniversitesi'nin bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, Boğaziçi
Üniversitesi'nin Türkiye'nin Harvard'ı olduğunu, ancak bir an önce
özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. 20 yıldır hocalık yaptığı
Boğaziçi'nin özelleştirilmemesi halinde İTÜ ve İstanbul
Üniversitesi'ne benzeyeceğini belirtti.
'Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim seviyesi düşüyor' tartışmalarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da katıldı. Şu anda Boğaziçi'nin Türkiye'nin en iyi üniversitesi ve Harvard'ı olduğuna dikkat çeken Akgiray, bunun tartışma konusu bile olamayacağını söyledi.
Boğaziçili Dergisi'ne verdiği mülakatta üniversitenin eğitim kalitesinin düştüğü iddiasını değerlendiren Vedat Akgiray, "Boğaziçi'nin özelleştirilmesi şart. Bu kamusal gücü yitirmeden özel üniversitelerin ödül-ceza mantığına geçmesi lazım." ifadelerini kullanıyor. Aksi durumda Boğaziçi'nin de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi gibi olacağını, bu üniversitelerin 60'larda dünya çapında olan değerlerini kaybetmesi gibi Boğaziçi'nin de kaybedeceğini sözlerine ekliyor.
Boğaziçi'nin artık YÖK, devlet bahanelerini bir kenara bırakıp bir şekilde kendi finansmanına geçmesi gerektiğine vurgu yapan Akgiray, Boğaziçi'nin, hocalarını parasal açıdan tatmin etmesi gerektiğini ifade ediyor. Birçok kaliteli hocanın bu şartlara dayanamayarak okulu terk ettiğine dikkat çeken Akgiray, Boğaziçi'nin özelleştirme cesaretini gösterdiği nispette Türkiye'nin Harvard'ı olma ve bölgesel bir üniversite olma özelliğini koruyacağını kaydediyor.
SPK Başkanı Akgiray, Boğaziçili Dergisi'ndeki mülakatta küresel
krizde paranın regüle edilmiş sektörlerden edilmeyen sektörlere
kaydığını söyledi. İşadamların hepsini hırsız olarak
değerlendirmenin yanlış olduğuna işaret eden Akgiray, "Biz
paraya kaçma sebebi verirsek o para kaçar. Bugünkü teknoloji
çağında hiçbir kanunla bunu engelleyemeyiz. Yasaklamaya kalkarsan
You Tube olayına döner bu da." diyor.
İşadamını rahatsız eden kanuni düzenlemeler kâr etmeyi zorlaştırınca para daha fazla kâr eden piyasalara kaçtı. Aslında regülâsyonun kâr maksimizasyonunu kolaylaştırdığına dikkat çeken Akgiray, parayı rahatsız etmeyen regülâsyonlar anlaşılır yapıldığı takdirde iş dünyasının korunacağı anlamına geleceğini kaydediyor.
Akgiray, kanun koyucuların teknolojiyi iyi anlamaları gerektiğini belirtirken, bugün bir tıkla istediğimiz yere emir gönderilirken kuralların buna uygun tasarlanmasının önemine dikkat çekiyor. 80'lerin mantığının artık geride kalması gerektiğini bildiren SPK Başkanı, yasaklama şansı olmadığına göre bunu kabullenerek hareket etmenin önemine değindi.