Türkiye'nin gözü Fransa'da
Abone olFransa'da halk sandık başında. AB Anayasası için verilecek cevap Türkiye için de çok önemli. Özellikle piyasaların gözü Fransa'da.
Fransa bugün yapılacak referandumda Avrupa Birliği (AB) Anayasası oylanırken, tüm gözler sandıktan çıkacak sonuç için Paris'e çevrildi. Referandum AB açısından olduğu kadar Türkiye açısından da önem taşımaktadır. İngiliz Financial Times Gazetesi, Fransa'daki referandumdan çıkacak sonucun ekonomik ve siyasi etkilerini değerlendirdi. Fransa referandumda hayır oyunun çıkmasının, siyasi belirsizlik ortamı yaratacağı ve ekonomik reformları hayata geçirilmesini daha da zorlaştıracağı için AB bütünlüğü açısından büyük endişeyee neden olabilecğine dikkat çekiliyor.
* DÜŞÜK ORANLI HAYIR TEKRARLATIR: Küçük farkla 'hayır çıkması halinde referandumun tekrarlanmasının gündeme gelebileceğinin altı çiziliyor. Fransa ve Hollanda'dan gelecek sonuçlar, gelecek ay yapılacak AB bütçe çalışmalarına da damgasını vurması bekleniyor. Almanya'daki erken seçim kararı da dikkate alınırsa AB bütçe çalışmalarının daha da zor olacağı ortada. AB liderleri, 16-17 Haziran'da toplanarak referendum sonuçlarına gore bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini belirlemeleri bekleniyor. Bu tarihten önce acil bir plan olmadığı belirtiliyor.
* HAYIR AB EKONOMİSİNİ DE VURACAK: AB Komisyonu'nun ekonomi ve para politikasından sorumlu üyesi Joaquin Almunia, yarınki referandumdan ''hayır'' sonucunun çıkmasının, Avrupa ekonomisini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Joaquin Almunia, ''hayır'' sonucunun, siyasi belirsizlik yaratarak ve ekonomik reformları güçleştirerek, AB'nin ekonomik büyümesini vurabileceğini de ifade ettti.
* EURO DEĞER KAYBEDER: Döviz piyasası uzmanları, Fransa'dan hayır çıkması halinde Euro'nun zayıflayacağı görüşünde birleşiyorlar. Zaten Anayasa için anketlerin hayır göstermeye başladığı mart ortalarından bu yana Euro dollar karşısında yaklaşık yüzde 5 oranında düştü.
* TL VE İMKB SARSILIR: Bankacalık çevreleri de, Fransa'nın hayır oyu, Türkiye'nin 3 Ekim'de başlaması beklenen tam üyelik müzakerelerinin ertelenmesine yolaçabileceği endişesi ile Türk Lirası, Türk tahvil ve hisse senetlerini olumsuz etkileyeceğini belirtiyorlar. AB'ye üyelik bekleyen ülke piyasaları da olumsuz etkilenecek.
Kaynak :