Türkiyenin gizli niyeti

Abone ol

Times'in tezkere için yaptığı yorum dikkat çekti. Le Figaro ise, 'Türkiye'nin gizli niyetleri var' dedi.

Sınır ötesi operasyon hazırlıklarını dünya basını da izliyor. The Times, bunun Türkiye için felakatle sonuçlanabileceğini savunurken, Financial Times, Ermeni tasarısının ardından, ABD’nin Türkiye’yi harekattan vazgeçirmesinin güç olduğu yorumunu yaptı.

“Türkiye Irak’a girmeye hazırlanıyor” başlığını atan İngiliz Times gazetesi son saldırıların, hükümeti yoğun baskı altına aldığını belirtiyor. “Sınır ötesi operasyon Türkiye için felaketle sonuçlanabilir” diyen gazete, olası riskleri şöyle sıralıyor:

*Irak’taki Kürt bölgesinde yapılacak kapsamlı bir operasyon, ülkenin yaygın şiddetten uzak kalabilen tek bölümüne kargaşa getirebilir.

*Türkiye’nin AB’ye katılma çabalarında en önemli destek kaynağı olan ABD ile stratejik ilişkiler tehlikeye girebilir.

*Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde uluslararası toplumdan gördüğü destek riske girmiş olur.”

Gazeteye göre, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nden geçen soykırım tasarısı da sınır ötesi operasyon olasılığını güçlendirdi.

Financial Times gazetesi de, “Tasarı Genel Kurul’dan da geçerse, Türkiye’yi engellemek daha zorlaşacak” değerlendirmesine yer veriyor.

Amerikan Washington Post gazetesi ise, giderek derinleşen sorunların Bush yönetimini zor durumda bıraktığı görüşünde. Türkiye’nin de bölgesel Kürt yönetiminin de ABD’nin müttefiki olduğunu vurgulayan gazete, “Yeni bir cephe, Washington’un Irak’ta istikrarı sağlama çabalarına zarar verecektir” yorumunda bulundu.

Le Fifaro: TÜRKİYE'NİN GİZLİ NİYETİ

Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye’nin Irak’a olası bir askeri operasyonunun resmi gerekçesinin PKK olarak gösterildiğini, ancak perde arkasında Kürt devleti kurulmasını ve Kerkük’ün Kürtlerin eline geçmeini engelleme kaygılarının yattığını yazdı.

AB ÜYELİĞİ İÇİN FELAKET OLUR : Erdoğan’ın Irak’ta bir maceraya atılmaya yanaşmayacağını düşündüğünün de belirtildiği haberde, “böyle bir senaryo, Türkiye’de de varlığı olan PKK’nın faaliyetlerine son vermeyeceği gibi AB ile yürütülen üyelik müzakereleri açısından da felaket olur” yorumunda bulunuluyor.

Haberde, “Operasyonun resmi gerekçesi PKK’yı avlamak olsa da işin arkasında başka çıkarlar yatmakta : Türkiye’nin kapısında bir Kürt devletinin kurulmasını ve petrolüyle zengin ve küçük bir Türkmen azınlığın yaşadığı Kerkük kentinin Kürtlerin eline geçmesini engellemek” yorumu da yapılıyor.
Günün Önemli Haberleri