TÜRKİYE’NİN EN İTİBARLI MARKALARI AÇIKLANDI

Abone ol

Türkiye İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre Koç Holding yüzde 20, Sabancı Holding yüzde 18,1 ve Ülker yüzde 6.7 ile Türkiye’nin en itibarlı...

Türkiye İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre Koç Holding yüzde 20, Sabancı Holding yüzde 18,1 ve Ülker yüzde 6.7 ile Türkiye’nin en itibarlı üç markası oldu.
Bu şirketleri yüzde 5,9 ile Arçelik, yüzde 4,5 ile Turkcell, yüzde 2,7 ile Coca Cola, yüzde 2,4 ile Ağaoğlu, yüzde 1,7 ile Doğan Holding ve THY, yüzde 1,6 ile Eti ve Vestel ve yüzde 1,5 ile Doğuş Holding izledi.
İtibar Atölyesi adına İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin akademik denetiminde uluslararası araştırma şirketi XSIGHTS tarafından “Alkolsüz İçecek”, “Bilişim”, “Otomotiv”, “Tekstil”, “Bankacılık”, “Gıda”, “İlaç”, “Turizm”, “Beyaz Eşya”, “Elektronik Eşya”, “Sigorta” ve “Ulaşım” sektörleri özelinde gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi 2012 Sonuçları, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

2 BİN 65 KİŞİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Türkiye’de itibar endeksinin düşünülen seviyeye getirilmesi durumunda, birey, kamu ve özel sektörün birlikte ele alındığı, sonuçlarının ortak alındığı bir refleks olacağını belirten İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, “Geçen yıl açıkladığımız endeks, seçilmiş 17 sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kamuoyu ve tüketiciler açısından sene başından bu yana itibar değerlendirmelerini tespit eden bir çalışmadır. Bu yıl Türkiye’nin 26 bölgesinde 2 bin 65 kişi ile yapılan yüzyüze görüşmeler araştırmalarında yapılmıştır. Bu Türkiye İstatistik Kurumu’nun standartlarında yapılan bir çalışmadır” dedi.
Prof. Dr. Ekren, “Geçen yıldan bu yana genel itibar endeksinin 78,3 ‘ den 77.1 ‘ e düştüğünü gözlemliyoruz. Bu düşüş, ’Türkiye’nin En İtibarlı Şirketi’ genelinde anlamlı bir düşüş olmamakla birlikte, sektörler bazında endeks puanı farklılıklar sergiliyor. Bu yılki çalışma, alkolsüz içecek, gıda, beyaz eşya gibi sektörlerde endeks puanının artarken, tekstil ve hazır giyim sektörünün itibar puanının aynı kaldığını, elektronik eşya sektörünün puanının ise düştüğü ortaya çıkıyor. Bu yıl endekse ilk defa dâhil edilen İlaç, Ulaşım, Bilişim ve Turizm sektörlerini yakından izleme olanağı veren endeks çalışmamız, bu sektörlerde de itibar konusunda lider olan şirketleri ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
İtibar algısının yüksekliği şirketlerin çıktılarına özellikle ürün, hizmet, kalite, uygunluk gibi faktörlere yönelik tüketicinin, kamuoyunun bakışını yansıttığını açıklayan Prof. Dr. Ekren, “Şirketler açısından sabit bulunan imkan ve kaynakların önemine vurgu yaptığı için özel bir önem taşımaktadır. Endeks çalışmaları, hem akademi dünyası, hem de özel sektör için önemli çalışmalardır, bizde bu konuda üzerimize düşeni yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

İTİBAR ÜNİVERSİTEMEZDE KURUMSALLAŞTI
Endeksin 2013 sonuçlarını İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde kurulan İtibar Derecelendirme Uygulama ve Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ferhan Benli açıkladı.
İtibar yönetiminin stratejik önemine dikkat çeken Benli, “İlk defa Türkiye’de üniversitemizde kurumsallaştırılan bir İtibar ölçüm merkezinin kurumsal itibarin ölçülebilinir ve yönetilebilinir bir stratejik parametre konumuna getirilmesinden gurur duyuyoruz” dedi.
Türkiye İtibar Endeksi’nin hem saha çalışmalarının hem de ölçüm modelinin İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkanlığı tarafından adım adım denetlendiğini ifade eden Benli, “Kurum ve markalar için günümüzde ‘Hangi yönetim ve pazarlama stratejisi bizi paydaşlarımızın gözünde en itibarlı seviyeye taşır’ diye sorma anının geldiği bir piyasa döneminden geçmekteyiz. Bunu operasyonel hale getirmenin ise ayrı bir stratejik düşünce ve boyutu olduğu hiç şüpheye maruz bırakılmayacak bir konu. Ancak bu yönü ile bu soru, iş, marketing stratejistleri ve akademik dünyanın uzun süre gündeminde kalacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre; Koç Holding yüzde 20, Sabancı Holding yüzde 18,1 ve Ülker yüzde 6.7 ile Türkiye’nin en itibarlı üç markası oldu. Bu şirketleri yüzde 5,9 ile Arçelik, yüzde 4,5 ile Turkcell, yüzde 2,7 ile Coca Cola, yüzde 2,4 ile Ağaoğlu, yüzde 1,7 ile Doğan Holding ve THY, yüzde 1,6 ile Eti ve Vestel ve yüzde 1,5 ile Doğuş Holding izledi. Alkolsüz içecek sektöründe Coca Cola, bankacılık sektöründe Ziraat Bankası ve Garanti Bankası, beyaz eşya sektöründe Arçelik, bilişim sektöründe Casper, elektronik eşya sektöründe Arçelik, gıda sektöründe Ülker, ilaç sektöründe Eczacıbaşı, otomotiv sektöründa BMW, sigorta sektöründe Axa Sigorta, tekstil sektöründe LCW, turizm sektöründe Hilton, ulaşım sektöründe Metro Turizm birinci sırada yer aldı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri