Türkiye'nin B Planı işe yaramadı
Abone olAnkara'nın karayolu taşımacılığında Suriye'yi devre dışı bırakma planı zora girdi. İşte Türkiye'nin planını yerle bir eden o gelişme
Irak, Ürdün'ün Suriye'yi by-pass talebini reddetti, Ürdün kamyonlarına Türkiye'ye geçiş izni vermedi. Irak'ın Türkiye'nin aynı yöndeki talebine vereceği cevap da merak konusu. Irak'ın kararı, Suriye Lideri Beşar Esad'a destek olarak yorumlandı
Türkiye'nin Suriye'yi uzun dönemli by-pass planı zora girdi. Suriye'deki güvenlik sorunları nedeniyle Ekonomi Bakanlığı'nın uzun dönemli olarak Ortadoğu'ya mal taşıyan TIR'ları, Habur üzerinden Musul ve Zaho'dan batıya Ürdün'e yönlendirme planı, Ürdün'den gelen haberle imkânsız hale geldi. Bağdat yönetimi, Ürdün'ün aybaşında dile getirdiği "Türkiye'ye giden kamyonlarımız Suriye yerine Irak üzerinden geçsin" talebine olumsuz yanıt verdi.
GEREKÇE EKONOMİK
Habertürk'ün haberine göre, Bağdat yönetiminin bu kararı alırken, Irak'ın Suriye'ye alternatif olarak kullanılmasının, Suriye halkını olumsuz yönde etkileyeceğini savunması dikkat çekti. Suriye'de yaşanan olaylar öncesinde günde 200300 Ürdün kamyonu Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa pazarına yük taşıyordu. Ürdün, Suriye'deki şiddet olaylarını gerekçe göstererek, kamyoncuların güvenliği için Irak rotasını kullanmayı talep etmişti. Ürdün Haber Ajansı Petra'ya konuşan Iraklı hükümet yetkilisi Selam Kureyşi, kararın "siyasi" değil, "ekonomik" gerekçelere dayandığını iddia etti.
"TÜRKİYE GÖZÜNÜ IRAK'TAN AYIRMASIN"
Ürdün kamyonlarına geçiş izni vermeyen Irak'taki mezhebi gerilim artıyor. Şii Başbakan Nuri el Maliki'nin hakkında tutuklama kararı çıkarmasının ardından Irak'taki Kürt yönetimine sığınan Irak Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Türkiye'ye mesaj verdi. Haşimi, "Türkiye Ortadoğu'da büyük rol oynuyor. Irak'ta gözlerini açsın, gözünü Irak'tan ayırmasın. Türkiye'nin istikrarı, Irak'ın güvenliğine bağlıdır" diye konuştu.
İKİ MİLYAR DOLARLIK HAT
Daha önce açıklamalarda bulunan bir Türk yetkili, Habur'dan günlük 200 TIR geçirilmesinin planlandığnı ancak en önemli noktanın Irak hükümetini 'ikna etmek' olduğunu vurgulayarak şu yorumu yapmıştı:
"Irak siyasi olarak da Suriye'yi by-pass etmek istemeyebilir. Irak, Arap Birliği'nin Suriye yaptırımlarını da onaylamadı." Türkiye körfez ülkelerine Suriye üzerinden 2 milyar dolarlık ihracat yapıyor.