Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gül, kabulde, Türkiye ve İrlanda arasında 19. yüzyıla dayanan geleneksel dostluk bağlarının ve iki halkın o dönemdeki dayanışmasının, günümüzdeki sağlam ilişkilerin temellerini attığını vurguladı.

İrlanda'nın önceki Cumhurbaşkanı McAleese'in 2010'da Türkiye'ye yaptığı ziyaretin hatıralarını hala muhafaza ettiğini dile getiren Gül, söz konusu temasların, bu seviyede ilk olması bakımından tarihi nitelik taşıdığını ve iş birliğinde yeni bir sayfa açtığını aktardı.

Abdullah Gül , iki ülkenin ticaret hacminin yıllık 1,2 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu bildirerek, Türk şirketlerinin İrlanda'da müteahhitlik başta olmak üzere pek çok alanda başarılı projelere imza attıklarını ifade etti.

İrlanda'nın, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteğe teşekkür eden Gül, bu ülkenin halen yürüttüğü AB Dönem Başkanlığı sırasında bu konuda olumlu gelişmeler yaşanmasını umduğunu belirtti.

AB ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

İrlanda Başbakan Yardımcısı Eamon Gilmore da Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyareti çerçevesinde Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve Gaziantep'te temaslarda bulunduğunu anımsattı.

Gaziantep'te Suriyelilerin konakladığı kampı ziyaret ettiğine değinen Gilmore, Türkiye'nin Suriye'de yaşananlar karşısında benimsediği insan odaklı yaklaşımın tüm dünyada olduğu gibi İrlanda'da da takdirle karşılandığını vurguladı.

Gilmore, ziyaretinin, iki dost ülke arasındaki köklü ilişkilerin daha da ilerletilmesi bakımından faydalı olacağına inandığını bildirdi.

Türkiye-İrlanda iş birliğinin pek çok alanda geliştirilmesi için önemli bir potansiyel bulunduğuna dikkati çeken Gilmore, bu anlayışla ülkesinin özel sektörünün temsilcilerinden oluşan bir ticaret heyetinin eşliğinde Türkiye'yi tekrar ziyaret etmek istediğini dile getirdi.

Konuk Başbakan Yardımcısı Eamon Gilmore, Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini ve AB Dönem Başkanı olarak sürecin ilerlemesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Günün Önemli Haberleri