Türkiye'nin 9 milyar doları bombalanıyor
Abone olTürk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Libya'da operasyon nedeniyle 9 milyar dolar tutarındaki projelerde iptaller beklediklerini söyledi.
Koalisyon Güçleri'nin Libya'ya düzenledikleri
operasyonun Türkiye'ye faturası çok ağır. Türk-Libya İş Konseyi
Başkanı Ersin Takla, Libya'da operasyon nedeniyle 9 milyar dolar
tutarındaki projelerde iptaller beklediklerini
söyledi.
Uluslararası koalisyonun cumartesi gününden beri devam eden Libya operasyonu, bu ülkedeki yatırımların ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Operasyon, bir süredir ülkedeki isyan nedeniyle belirsizlik yaşayan Türk firmalarının endişelerini artırdı. Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, önümüzdeki 2-3 yıl içinde planlanmış 9 milyar dolarlık yatırım projesi olduğunu belirterek, "Ülkenin öncelikleri değişti. Bu nedenle inşaat projelerinde öteleme ve ne yazık ki iptaller bekliyoruz" dedi.
Yeni projelerde de azalma yaşanacağını ifade eden Takla, "Şüphesiz zararımız milyar dolarları buldu. Yüzde 50'lik bir kayıp olacak dersek bu sadece 4.5 milyar dolarlık kayıp demek" diye konuştu. Türkiye'nin bu ülkeye olan 2 milyar dolarlık ihracatında da önemli bir azalma olacağını kaydeden Takla, "Hayata geçmesi kesin olan projeler vardı. Bu projelerin de iptal edilmesi gündemde" dedi.
Milliyet'in haberine göre, operasyon öncesinde bazı Türk firmalarının Libya'daki faaliyetlerine yeniden başlamaları yönünde yazılı davetler geldiğini vurgulayan Takla, şöyle devam etti:
"Geçen perşembe günü bu tip yazılar gelmişti. Biz de
bunun üzerine devletimize bir sakınca olup olmadığını sormuştuk. Ve
yeşil ışık bekliyorduk. Akabinde operasyon başlayınca bu ihtimaller
de ortadan kalkmış oldu. Artık çok zor."
Libya'da önünde sonunda bir otoritenin teşekkül edeceğini söyleyen Takla, şunları söyledi: "Koalisyon mu olur yoksa merkezi bir hükümet mi kurulur bilmiyoruz. Ama mevcut sistemle yürümeyecek gibi görünüyor. Tadilat olacağı muhakkak" dedi.
Tüm bu yaşananların ardından ekonomik olarak ortaya çıkan zararın telafi edilmesi için çalışılacağını anlatan Takla, "Mukavelelerimiz canlı ve iptal edilmiş değil. Otoritenin teşekkül edip bizlere bu işi nasıl yapacağız demesi lazım" diye konuştu. Libya'nın bundan sonra acil olan ve bütçelerinin elverdiği işlere öncelik tanıyacağını ifade eden Takla, "Bazı projeler azalacak bu kaçınılmaz. Ama öncelikleri değişebileceği için bundan sonra hastane, yol gibi daha acil projeler gündeme gelebilir" dedi.
HANGİ PROJELER VAR?
Bazı Türk firmalarının üstlendiği işler şöyle:
- Güriş İnş. ve Müh.-El Fatah Üniversitesi Müh. fakülteleri yenileme ve tamamlama, öğrenci yurtları yapım projesi
- Metiş İnş. ve Tic.-Waddan-Souknah-Sabha yolu bakımı ve tamamlama
- TML İnş., San., Tic.-Tobruk Almassira Oteli tamir ve yenileme, Ulaştırma, İletişim Nakliyat Genel Sekreterliği Deniz Nakliyatı ve Limanlar İdaresi
- Artes İnş.-Trablus Eğlence Merkezi Duvarı'nın Yapım İşleri
- Üstay-Çukurova-CAC Ortak Girişimi-Maradah-Al Agilah Yol Projesi
- NESSCO-Yüksel Ortak Girişimi-Sahil Yolu Bakımı Sirte-Ecdebiye Kısmı, Derne-İmsaad Kısmı
- BT-ARSEL Ortak Girişimi-Al Marj 1.336 Konut Projesi
- STFA-Sukel Ahed 2.000 Konut Projesi
- TAV-Odebrecht-CCC Ortak Girişimi-Trablus Uluslararası Havalimanı
117 FİRMA VARDI
Libya, Türk müteahhitlik sektörünün en aktif olduğu ülkeler arasındaydı. Libya'da iş yapan DEİK'te kayıtlı Türk müteahhitlik firması sayısı 117. Firmalar Libya'da geçen yıl 2.5 milyar dolarlık iş üstlenmişti.