Türkiye'nin 3 ayaklı Kobani stratejisi

Abone ol

Kobani'deki son dakika gelişmeleri İngiliz basınının da ana gündem maddesi. İşte Guardian'dan Kobani-Türkiye-IŞİD üçgenine ilişkin analizi...

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'da Türkiye'nin Kobani ve IŞİD'e yönelik siyasi tutumunu eleştiren bir yazı yer aldı.

Gazetenin Siman Tisdall imzalı yazıda, hem ABD'nin hem de Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) konusunda karşılıklı şikayetleri dile getirdiği ifade ediliyor ve "Şu ana kadar oynanan bu yakınma oyununun tek galibi teröristler oldu" deniyor.

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan IŞİD'e karşı daha fazla adım atılması konusunda giderek daha artan bir ABD baskısıyla karşı karşıya" denen yazıda, geçen ay ABD Başkanı Barack Obama kendisiyle New York'ta görüştüğü ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de geçtiğimiz haftalarda Ankara'yı ziyaret ettikleri hatırlatılıyor.

"Şimdi de IŞİD karşıtı koalisyonda ABD'yi temsil eden emekli general John Allen Türkiye'ye gidecek. ABD İncirlik üssünün ve Türkiye hava sahasının IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarda kullanılmasını istiyor" denen yazıda, Washington'un bir diğer isteğinin de Suriye ve Irak'a geçen IŞİD militanlarına karşı daha sıkı kontrollerin devreye alınması.

TÜRKİYE'NİN ÇEKİNCELERİ 

Yazıda Türkiye'nin çekinceleri şöyle ifade ediliyor:

"Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki iç savaşın sınırı aşıp Türkiye'ye de sıçramasından endişe ediyorlar. Beşar Esad'ın kesin bir yenilgiye uğratılmasını istiyorlar ve Türkiye'ye gelen 1,6 milyon Suriyeli mültecinin yarattığı istikrarsızlık konusunda ise son derece rahatsızlar."

Türkiye'nin bir diğer çekincesinin de IŞİD'e karşı savaşan Kürt militanlara verilen Batı desteği olduğu ifade ediliyor.

TÜRKİYE'NİN 3 AYAKLI STRATEJİSİ

"Türkiye'deki bazı kesimler Kürtlerin İslamcı militanlara karşı Şam rejiminin desteğini arkalarına alarak savaştığından da endişe ediyor. Böylelikle ileride daha fazla özerklik alabilecekleri düşünülüyor" denen yazıda Türkiye'nin Meclis'ten geçen tezkereye karşın yakın zamanda Suriye'de herhangi bir askeri operasyona girişmeyebileceği vurgulanıyor.

Türkiye ve ABD arasındaki gerilim ise şu şekilde ifade ediliyor:

"Erdoğan sıkça Batının müttefiki olarak kabul edilir. Ancak bu yanlış bir algı. Erdoğan Türkiye'yi yükselen bir güç olarak, kendisini ise ABD ve Avrupa Birliği'nden bağımsız bölgesel bir lider olarak görüyor."

Erdoğan'ın Suriye ve Irak konusunda üç ayaklı bir stratejiyi benimsediği ifade edilen yazıda, "Türkiye'nin güvenliğini sağlamak, Suriye Kürtlerin ilerlemesini asgari düzeye indirmek ve Sünni Müslümanların çıkarını gözetmek Türkiye'nin üç temel amacı. Obama ne derse desin, ya da IŞİD ne yaparsa yapsın Erdoğan bu amaçlarından vazgeçmeye niyetli değil" deniyor.

Günün Önemli Haberleri