Türkiye in yüreğini yakan açıklama

Abone ol

Türkiye'nin gözü kulağı Zonguldak'tan gelecek bir iyi haberdeydi. Ancak kurtarma çalışmaları esnasında yeni bir gelişme oldu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak’ta meydana gelen grizu patlamasında 30 maden işçisinin kurtarılmasıyla ilgili son bilgileri verdi. İnan ‘Kurtarma çalışmaları sırasında kömür yığınıyla karşılaştık. 20 metrelik mesafeyi aşmak 4 gün sürecek’ dedi. İnan buradan geçildikten sonra ardından yeni bir göçükle karşılaşıp karşılaşılmayacağının ise bilinmediğini kaydetti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de olduğu bilgilendirme toplantısında gazetecilere çalışmalar konusunda bilgi verdi. İnan şunları söyledi:

20 METREYİ ANCAK 4 GÜNDE GEÇERİZ

Üç noktada çalışma yapıldığını kaydeden İnan, "Galeride ilerleme dinamit atılarak yapılıyor. Kazanın yaşandığı galeride de dinamit atılıyor. Bir süre sonra metan gazı seviyesi yükseliyor ve bu patlama meydana geliyor. Olayın başından itibaren ilk göçük olarak tabir ettiğimiz yere ulaşıldı. Ortam gazlı bir konumdaydı. Bölgeye pervane kurarak ortamı havalandırıp göçüğe müdahale ettik. İlk göçükte galerinin arkasından 4 metrelik bir bölüm açarak arkaya geçtik." diye konuştu.

Galerinin içindeki demir bağların şokun etkisiyle tamamen zemine düştüğünü aktaran İnan şöyle devam etti: Tünelin üzerinde de şokun etkisiyle 5 metrelik bir boşluk olmuştu. Bu boşluğu da açtığımızda 20 metrelik alana girdik. Onun arkasında da kömür yığınıyla karşılaştık. Bizim bu bölgede tavan taşını sağlama almamız lazım. 20 metrelik mesafeyi 4 günde aşmayı planlıyoruz ama hızlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Eğer demir bağlar göçmemişse daha hızlı geçebiliriz ama arkasında ne olduğunu bilemiyoruz."

Görülen kömür göçüğünün arkasını göremiyoruz. Ondan sonra da 150 metre cıvarında daha yolumuz var."

YILDIZ BİLGİ VERDİ

İnan'ın ardından söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise , "Kurtarma ekiplerini riske etmeksizin bir çalışma yapılmak isteniyor." dedi. 

Yıldız, şunları söyledi: "Şu anda gaz seviyesi normale dönüyor. Kurtarma ekibinin de herhangi bir sıkıntıya düşmemesi açısından bu çalışmalar yapılıyor. Olayın merkezine doğru gittikçe, şartların daha da ağırlaştığını görüyoruz. Her açtığımız menfezde şartların daha olumlu gelişmediğini görüyoruz."

TAŞERON İDDİALARINA CEVAP

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de kazaların alt işverene devredildiği yönünde haksız ifadelerin olduğunu dile getirdi. Dinçer, şunları söyledi: "Burada kömür çıkarma işlemi alt işverene verilmiş değil. Burada alt işverenin yaptığı iş galerilerde yol açma işlemidir. Bu işi yıllardan beri TTK yaptırıyor. Kuyu açma galeri açma işini yılardan beri TTK alt işverene yaptırıyor. Her alanda bir işletmenin uzmanlaşması mantıklı değil. Bu firma 4 yıldan beri çalışıyor ve benzer işleri yapıyordu."

Günün Önemli Haberleri