Türkiye'den Roj TV atağı
Abone olTürkiye'nin terörle mücadelesinde en çok başını ağrıtan unsurlardan biri Roj TV.
Türkiye, yıllardır çeşitli adlar altında çeşitli Avrupa
ülkelerinden PKK terör örgütünün propagandasını yapan
televizyonlarla mücadele halinde.
Bunun son örneği Roj TV.
Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Roj TV nedeniyle son dönemde sürekli televizyonun yayın yaptığı Danimarka ile temas halinde Türkiye. Roj Tv sorunu Türkiye açısından o kadar önemli ki, Danimarka ile temaslardan sonuç alınamadığında zaman zaman ikili ilişkilerdeki gerginliğin fazlaca arttığı bile oluyor.
Türkiye, alınan yola rağmen PKK destekçisi televizyonları Avrupa'dan tam olarak silemese de dünyanın diğer coğrafyalarına taşınmamaları için "önleyici diplomasi"yolunu seçmiş durumda.
ÖNCE KARADENİZ ÜLKELERİ SONRA MÜSLÜMAN
ÜLKELER
Roj TV'nin önünün kesilmesine ilişkin ilk adım Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nde atıldı.
KEİ'de sessiz sedasız alınan bir kararla üye ülkelerin bünyesindeki Radyo Televizyon Üst Kurulları (RTÜK) bir araya getirildi. Ortaya BRAF (Blacksea Broadcasting Regulatory Authority Forum) yani Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Kurumlar Forumu çıktı.
Gabon'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında ise Türkiye, bunu bir adım ileriye taşıdı. İİT içinde de üye 57 ülkenin yayıncılık düzenleme kurumlarının katılımıyla bir ortak forum oluşturuldu. Bu yeni olumun adi ise İslamic Broadcasting Regulatory Forum yani İ-BRAF oldu.
PKK TELEVİZYONU NE ERMENİSTAN'DA NE IRAK'TA YAYIN YAPAMAYACAK
Gerek KEİ'deki gerekse bugün kabul edilen İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki "ortak RTÜK" karar metni, üye ülkelere pek çok yükümlülük getiriyor. Bu yükümlülüklerin başında ise gerek KEİ, gerekse İİT üyesi ülkelerin birbirlerinin ulusal çıkarları aleyhine yayın yapılmasına izin verilmemesi geliyor.
İşte kilit nokta da burası... Alınan kararla hem 11 KEİ ülkesi, hem de İİT'ye üye 57 ülke, Roj TV ya da benzeri terör örgütü destekçisi bir televizyonun kendi topraklarından yayın yapma olasılığını ortadan kaldırmış oluyor.
Karar metninde doğrudan "Roj TV" ya da "terör örgütü televizyonu" gibi ifadeler açıkça yer almasa da Gabon'da kabul edilen metin üye ülkelerin Roj TV ya da benzeri televizyonların topraklarından yayın yapmasının önünü tamamen kapatıyor.
İşin özü şu: KEİ üyesi olduğu için mesela ne Yunanistan, ne de Ermenistan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olduğu için mesela ne Suriye, ne Irak, ne İran, ne de diğer üye ülkeler PKK destekçisi televizyonlara kapılarını açamayacaklar.
Darısı Avrupa Birliği'nin başına....
İSLAM ÜLKELERİ RTÜK'LER BİRLİĞİ NE GETİRİYOR?
Gabon'un başkenti Libreville'de kabul edilen kararin 'babasi' da bir Türk, RTÜK uyesi Hamit Ersoy. Ersoy, KEİ icinde olusturulan BRAF'a daha RTÜK'te daire başkanıyken çalışmaya başlamış. Ardından TBMM tarafindan RTÜK üyesi seçildiginde ise BRAF projesini hayata geçirmiş. Ardından da İ-BRAF için çalışmaya başlamış. Gabon'da, Ersoy'un bizzat katılıp kulis yaptığı toplantıda bu ikinci proje de hayata geçti. Üstelik İİT'ye üye 57 ülke bakanlarının oybirliği ile verdikleri kararla.
İslam Ülkeleri RTÜK'ler birliğinin oluşum ayrıntıları da hemen Haziran ayı içinde Cidde'de gerçekleştirilecek bir toplantıyla hayata geçirilecek. RTÜK'ler Birliği'nin merkezinin Cidde ya da İstanbul olabileceği belirtiliyor.
Bu birlik, aynı zamanda üye ülke yayın düzenleme ve denetleme kurumlarına, teknik alanda işbirliği imkanının da önünü açacak. Sadece siyasi sorunlarla değil, hatta daha çok teknik sorunlarla ilgilenecek.
Mesela, KEİ'de kurulan Karadeniz RTÜK'ler Birliği'nin ilk uğraştığı konu, üye ülkeler açısından önemli olan teknik bir konu olmuştu. Sınır bölgelerinde televizyon vericilerinin düzenlenmesi.
Karadeniz bölgesinde televizyon yayınları konusundaki en büyük teknik sıkıntı, kıyısı olan ülkelerin televizyon vericilerin sınır bölgelerinde komşu ülkelerin vericilerine üstünlük sağlamaları. İşte Karadeniz RTÜK'ler Birliği'nin el attığı ilk konu bu oldu. Sınır ülkelerinde kimi vericilerin gücü düşürüldü, kimininki arttırıldı. Ve her ülkenin kendi topraklarında, kendi televizyon yayınlarının daha güçlü yapılabilmesinin önü açıldı.
Şimdi benzer teknik sorunlar İslam ülkeleri RTÜK'ler Birliği çerçevesinde de ele alınıp, düzenlemeye tabi tutulacak.
İslam RTÜK'ler Birliği'nin kurulmasındaki bir başka amaç, 57 İİT üyesi arasında teknik altyapı, mevzuat ve özellikle de teknik personel yetiştirilmesinde işbirliği yapılması. Türkiye, son derece dinamik televizyon yayıncılığı ve çok sayıda TV kanalı ile bu konuda da öne çıkan ülkelerden biri.