Türkiye'den İran ve İsrail'e uyarı!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül, İran'ı nükleer program konusunda daha şeffaf davranması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den İran ve İsrail'e uyarı! Bölgedeki nükleer soruna askeri bir çözüm bulunmasının imkansız olduğunu ifade eden Gül, İsrail ve İran'ın birbirlerinin tetikçisi olmadan, bölgenin çatışma ortamından uzaklaştırılması gerektiğini söyledi.

Gül, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nde "Türkiye'nin Ekonomik ve Dış Politika Öncelikleri" başlıklı bir konuşma yaptı. Arap Baharı olarak nitelendirilen tarihi değişimin en büyük destekçisi olduklarını ifade eden Gül, demokrasiye atılan her adım bölgemiz için çok büyük önem taşımaktadır diye konuştu.
 
Suriye'de, baskıcı rejim politikaları yüzünden henüz meyve vermeye başlamamış olan devrimin hala ortalarında olduklarını anlatan Gül, Suriye'deki olaylara değindi ve Türkiye'nin ülke insanının acılarının hafiflemesi için elinden gelen yaptığını, 25 bin Suriyeli'nin Türkiye'de misafir edildiğini söyledi.

"DÜNYA KRİZE TEPKİ GÖSTERMEDİ"

Gül, aynı zamanda Suriye Ulusal Konseyi tarafından temsil edilen muhaliflerle sürekli temaslarını sürdürdüklerini ve onları, ülkelerindeki tüm vatandaşları kapsayan, insanların haklarını tamamıyla temin eden yeni bir Suriye için, yeni bir vizyon oluşturmaları doğrultusunda teşvik etmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Fakat şunu söylemem gerekir ki uluslararası toplum bir bütün olarak var olan krize etkili bir tepki göstermemiştir" ifadesini kullandı.
 
Altı maddelik Annan Planı'nın, tüm yönleriyle acilen uygulanmaya başlanması halinde Suriye'de düzenli bir geçiş elde etmek için hala son şans olabileceğini belirten Gül, "Bu nedenle, şimdi Suriyeli insanlarla dayanışma zamanıdır ve gecikmeksizin bu yönde gerekli adımların atılması gerekir" diye konuştu.
 
GÜL'DEN İRAN UYARISI
 
Küresel gündemde en üst sıralarda yer alan bir diğer hususun da İran'ın nükleer programı olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'nin bölgede kitle imha silahı görmek istemediğini söyledi. Hem İran hem de İsrail'in yarışı tetikleyebilecek adımlar atmaması gerektiğini ifade eden Gül, Türkiye'nin her iki ülkeye kitle imha silahsız bir bölgenin oluşturulması için çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

İran'ın nükleer enerji kullanma haklarını desteklediklerini ancak bu konuda şeffaf bir politika izlenmesi ve faaliyetlerin askeri amaçlı olmadığına dair gerekli veri ölçümleriyle birlikte uluslararası topluma teminat verilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu konuda aktif bir şekilde çalıştığını anlattı. Gül, tarihi fırsatın kaçırılmaması için gerekli güvenin tesis edilmesini istedi. Soruna askeri bir çözüm bulunmasının imkansız olduğunu böyle bir düşüncenin eldeki sorunun daha da büyümesine neden olacağını belirten Gül, Türkiye'nin bölgede çatışma istemediğini bir kez daha söyledi.
 
FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ
 
NATO zirvesinin kilit maddelerinden biri olan füze savunma sisteminden de söz eden Gül, Türkiye'nin NATO'ya bağlılığının bir ölçütü olarak geçen yıla kadar ateşli tartışmaların en önemli gündem konusunun bu olduğunu söyledi.
 
Gül, "Bize göre NATO'ya olan sadakatimiz ve müttefiklerimizle olan dayanışmamız hiçbir zaman sorgulanabilir bir konu olmamıştır. İttifakın, üyelerinin güvenliği ve kolektif savunması konusunda oynadığı rolü takdir etmekteyiz. Ve NATO'nun faaliyet ve programlarına katkıda bulunmak için elimizden gelen her türlü görevi yerine getirmek konusunda kararlıyız" diye konuştu. 
 
Günün Önemli Haberleri