Türkiye'den BM'de İdlib için ateşkes çağrısı

Abone ol

Rusya'nın talebiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ile Rusya temsilcileri arasında karşılıklı suçlamalara sahne oldu. Türkiye, bir kez daha ateşkes çağrısında bulunurken İngiltere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İdlib konusundaki görüşlerine destek verdiklerini ilan etti.

RUSYA'nın talebi üzerine toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD temsilcisi İdlib'te Rusya, İran ve Suriye'yi siyasi çözüm istememekle suçladı. Tahran zirvesinde Türkiye'nin ateşkes teklifini Rusya ve İran'ın kabul etmediğini hatırlatan ABD tarafı, saldırılarda sivillerin hedef alındığını ileri sürdü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın talebi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Tahran zirvesinin sonuçlarını ve İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

ABD'DEN RUSYA VE İRAN'A SUÇLAMA

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, burada yaptığı konuşmada, Rusya ve Esad rejiminin İdlib'de 100'den fazla hava saldırısı düzenlediğini ifade etti. Haley, İdlib'de Rusya, İran ve rejimin siyasi çözümle ilgilenmediğini söyleyerek "Türkiye bunu geçen hafta öğrendi, İdlib'de ateşkes istedi ama Rusya ve İran, Türkiye'nin bu teklifini kabul etmedi." iddiasında da bulundu. Saldırıları "mide bulandıran terörist taktiği" olarak nitelendiren Haley, hava saldırıları için bölgeye müdahaleye gelenlerin de vurulduğunu ileri sürdü. İdlib'de saldırıların devam etmesi halinde bunun sonuçlarının vahim olacağını ve dünyanın olanlardan dolayı bu ülkeleri suçlayacağını Halel, Astana sürecinin de başarısız olduğunu savundu.

RUSYA'DAN CEVAP

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia İdlib'de on binlerce El Nusra ve DEAŞ üyesinin bulunduğunu ifade ederek Rusya, İran ve Türkiye'nin tüm Suriye'de terör kalıntılarını temizleme konusunda hemfikir olduklarını açıkladıklarını söyledi. Suriye'de siyasi çözüm dışında şiddeti dindirmek için bir alternatif olmadığını belirten, Nebenzia, “Siyasi çözüme karar veren silahlı muhalifleri acilen teröristlerden ayırmaya ihtiyaç var ve bu çağrı uluslararası toplumun tüm üyelerine.” dedi.

"SİYASİ ŞANTAJ"

Batı'nın İdlib konusunda “siyasi şantaj yaptığını” ileri süren Rus temsilci, Suriye hükümetinin mülteciler için güvenlik garantisi verdiğini hatırlatarak, geriye dönüşler için Türkiye ve İran ile uluslararası bir konferans düzenlenmesi için çalıştıklarını kaydetti. Nebenzia, Astana garantörü üç ülkenin bir sonraki toplantısının Rusya'da olacağını sözlerine ekledi

TÜRKİYE'DEN ÇAĞRI

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) İdlib'de bütün askeri operasyonlara son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu.

Astana görüşmelerinin Suriye'de şiddeti azaltmak ve siyasi sürece hız kazandırmak için yapıldığını hatırlatan Sinirlioğlu, Tahran zirvesinde de İdlib konusunun öne çıktığını belirtti. Erdoğan'ın Tahran'da ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatan Sinirlioğlu, İdlib'de bütün askeri operasyonlara son verilmesi ve ateşkes çağrısını yineledi.

"KAPASİTEMİZİN ÜST SINIRINA ULAŞTIK"

Feridun Sinirlioğlu, “İdlib'de askeri operasyonlar hiç şüphesiz insani felakete neden olur, mülteci akını başlatır, Türkiye ve Avrupa ve ötesinde muazzam güvenlik riskleri oluşturur.” uyarısında bulundu.

Türkiye'nin 3,5 milyonla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatan Sinirlioğlu, “Ama şununla da yüzleşelim uzun süre önce kapasitemizin üst sınırına ulaştık.” diye konuştu. İdlib'de milyonlarca masum insanın hayatının tehlikeye atılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Sinirlioğlu, “Bu uluslararası toplumun ortak görevi. Bugün İdlib'de bizi endişeyle izleyenler terörist değil, 3,5 milyon sivil ve bunun 1 milyonu çocuk. Onları hayal kırıklığına uğratamayız.” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE: ERDOĞAN'A KESİNLİKLE KATILIYORUZ

İngiltere'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Karen Pierce, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Wall Street Journal gazetesinde İdlib ile ilgili kaleme aldığı makaleye atıfta bulunarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kesinlikle katılıyoruz.” dedi.

Konseyde konuşan Pierce, “Esad rejimi ve Rusya'nın İdlib'e saldırması ya da Türkiye'nin teröristleri ayırt edip onlarla mücadele etmesi arasında bir tercih yapmamız gerek. Türkiye'nin İdlib için bir planı var, muhalifler teröristlerle mücadele ederken rejim onlara saldırmayacak. Konseyin bunu konuşuyor olması gerek.” diye konuştu.

Karen Pierce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Wall Street Journal gazetesinde İdlib ile ilgili kaleme aldığı makaleye atıfta bulunarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kesinlikle katılıyoruz.” ifadesini kullandı.

Günün Önemli Haberleri