Türkiye'den 5 maddelik İsrail resti!

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bundan sonraki adımlarla ilgili net tutumu şöyle açıkladı:

İsrail'le diplomatik ilişkilerin seviyesi indirildi ve askeri anlaşmalar askıya alındı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'i memnun eden BM'nin Mavi Marmara raporuna sert çıktı.

Davutoğlu, raporu değerlendirirken, İsrail'in bir bedel ödeme zamanının geldiğini söyledi.

Yaşanınlardan İsrail'in sorumlu olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail'e yönelik askeri önlemler başta olmak üzere birçok yaptırım uygulamaya başlayacağını ifade etti.

Davutoğlu, "Türk-İsrail diplomatik ilişkiler ikinci katip düzenine indirilecek. Çarşamba günü büyükelçi ülkesine geri dönecek. İsrail ile yapılan askeri anlaşmalar askıya alındı" dedi.

İSRAİL BASINI ŞOKA GİRDİ!
Davutoğlu'nun açıklamasının ardından, Haaretz gazetesinde İsrail'in Türkiye'deki elçisi Gabby Levy ve yardımcısı Ella Afek'in sınırdışı edileceği yazıldı. Haberle ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN!..

İşte İsrail'e uygulanacak yaptırımlar;

1- Türk İsrail arasındaki tüm ilişkileri ikinci katip seviyesine indirildi. Büyükelçimiz geri çekiliyor.

2- İsrail ile Türkiye arasındaki askeri anlaşmaların tümü askıya alınıyor.

3- Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı olan sahildar devlet olarak Türkiye seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacak.

4- İsrail'in saldırısında mağdur olan ailelere uluslararası platformlarda hukuki destek sonuna kadar verilecek.

5- Türkiye İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı tanımamakta... Ablukanın Uluslararası Adalet Divanında incelenmesini sağlayacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara'da İsrail'in 8'i Türk, bir ABD vatandaş olmak üzere 9 sivil vatandaşı öldürdüğünü ve birçok kişiyi de yaraladığını söyledi. İsrail'e götürülen sivillerin her türlü kötü muameleye maruz kaldığını

GÜL SERT ÇIKTI
BM'nin açıkladığı Mavi Marmara raporuna devletin en tepesindeki isim sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül de Davutoğlu gibi konuştu. TIKLAYIN

vurgulayan Davutoğlu, İsrail'in bu saldırısını uluslararası sularda gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Savaşın insan tarihinin acı bir gerçeği olduğunu dile getiren Davutoğlu, savaşın meşru olduğu hallerde dahi sivillerin öldürülmesinin suç sayıldığını hatırlattı. İsrail'in ise barışçıl eyleme katılanları katlettiğini vurgulayan Davutoğlu, üstelik bunu uluslararası sularda gerçekleştirdiğini ifade etti.

İsrail'in suçunun basit bir suç olmadığını dile getiren Davutoğlu, "Yaşam hakkı çiğnenmiştir. Yardım konvoya saldırmanın insanlık suçudur, hiçkimse bunu örtemez. Ülkeler kanun üstünde değildir. Yargıdan muhsum değildir. Herkes hukuk açısından hesap vermek zorunda. Vicdanlarda mahkum olmuştur" dedi. İnsanlığın Akdeniz sularında boğulduğunu belirttiğini ifade eden Davutoğlu, İsrail'in raporun açıklanmasının uzatma taleplerinin ise zamana yayma çabası olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Raporu'nun sızmasının bu dönemde manidar olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, konuyu BM ile görüştüğünü onlarında üzgün olduğunu ifade ettiğini aktardı. Çok net ve ilkeli davrandıklarını anlatan Davutoğlu, İsrail'in tanınan fırsatları heba ettiğini belirterek İsrail'in bir bedel ödeme zamanı geldiğini vurguladı.

Davutoğlu, atılacak adımları şöyle özetledi: "Türk-İsrail diplomatik ilişkiler ikinci katip düzenine indirilecek. Çarşamba günü büyükelçi ülkesine geri dönecek. İsrail ile yapılan askeri anlaşmalar askıya alındı. Seyrü sefer için gerekli görüldüğünde her türlü önlemi alacak. Türkiye Gazze'ye uygulanan ablukayı tanımıyor. Konunun uluslararası adalet divanında incelemesi sağlanacak, girişmelere başlanacak. Saldırıdaki Türk ve yabancı mağdurlara haklarını araması için her türlü destek verilecek"

Davutoğlu, gelinen noktanın sorumlusunun İsrail olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE İLE İSRAİL'İN ASKERİ İLİŞKİLERİ SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Türkiye ile İsrail arasındaki en önemli işbirliği savunma sanayi alanında. Türkiye İsrail'den, yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayi ürünleri alıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, tümünün askıya alındığını söylediği askeri anlaşmalar, 1994'teki "Savunma İşbirliği" ve 1996'daki "Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması"nın ardından hızla arttı. Bugün tamamı kamuoyunca bilinmese de açıklandığı kadarıyla Türkiye ile İsrail arasındaki askeri anlaşmalar şöyle:

- İsrail'den önce 15 milyon dolara iki İnsansız Hava Aracı (Heron) kiralandı. 2008'de ise Heron ihalesini İsrail'in milli savunma şirketi IMI (İsrail Aerospace Industries) aldı; 10 Heron için Türkiye 183 milyon dolar ödedi. Geçtiğimiz yıl teslim edilen Heronlar Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı sınır ötesi operasyonlarda da kullanıldı.

- Türkiye'nin M-60 tankları ile F-4 ve F-5 savaş uçaklarının modernizasyonu ise İsrail'de yapılıyor. Türkiye 54 tane F-4 savaş uçağının modernizasyonu için İsrail'le bir milyar doları aşan anlaşma yaptı. 170 tane M- 60 tankının modernizasyonu anlaşması ise 650 milyon dolara imzalandı.

- F-4 uçaklarının hareket eden cisimleri algılamasını sağlayan, Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) sistemleri ihalesi 160 milyon dolara İsrail'e verildi.

- F-4 ve F-16 uçaklarından alınan görüntülerin yere indirilmesini sağlayan Datalink 16 projesini de yine İsrail kazandı; Türkiye bunun için 120 milyon dolar ödeyecek.

- Mayına karşı korumalı "Yürüyen Kale" kara araçları ihalesini Türk BMC firması aldı.

- Türkiye, İsrailli savaş pilotlarına Konya Hava Üssü'nde eğitim veriyor.

- İki ülke arasında, askeri istihbarat alanında 167 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.

Günün Önemli Haberleri