Türkiye'deki muhalifleri MİT koruyor

Abone ol

Suriyeli muhalif liderler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından suikast ve kaçırma eylemlerine karşı koruma altında.

 İstanbul'dan yürüttükleri muhalif siyasi kanadın önde gelen isimlerinin yanı sıra, Hatay'da kampta kalan muhalif komutanların da MİT kalkanı altında oldukları öğrenildi. Korunan hiçbir isme şimdi kadar herhangi bir suikast girişimi yapılamazken, kapmta kalan bazı komutanları kaçırma girişimleri de başarısızlıkla sonuçlandı.

SALDIRI SONRASI TEYAKKUZ

Yenişafak'ın haberine göre Suriye iç savaşının başladığı günden itibaren güvenlik güçlerinin yanı sıra MİT'in de harekete geçtiği ve Suriye muhalif direnişinin temsilcilerini koruma altına aldıkları bilgisine ulaşıldı. Hatay'ın Cilvegözü sınırında meydana gelen patlamanın konsey üyelerini hedef aldığı yönündeki açıklamaların ardından mevcut koruma kalkanı da genişletildi. Başta Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed Muaz el-Hatib olmak üzere çok sayıda ismin mercek altına alındığı ve olası bir suikast girişimine karşı her türlü tedbirin alındığı belirtildi.

ESED'İN SUİKASTÇİLERİ İŞ BAŞINDA

Suriye'de iç savaşın ardından rejimden kaçan önemli isimlerin Türkiye'ye sığınması üzerine söz konusu isimler Esed rejiminin hedefi haline geldi. Başta Hatay'daki muhalif komutanlar olmak üzere İstanbul'daki konsey yetkililerine de Esed rejimi suikast düzenlemek için özel bir ekip kurduğu öğrenildi. İlk önce kamplara mülteci olarak sızmayı deneyen Muhaberat ajanları, ardından da listedeki isimlere ulaşarak suikastleri hedefliyor. Suikastçı ekip, istihbarat birimlerinin aldığı önlemler nedeniyle hedeflerinde başarılı olamadı. Muhalif lider Albay Hüseyin harmuş'un Kilis'teki çadırkentte kalan kızı ve eşi dahil yaklaşık 20 kişiye yönelik gerçekleştirilmesi planlanan suikast ve kaçırma girişimlerinin engellendiği öğrenildi.

KOMUTANLARA YAKIN TAKİP

23 Ağustos 2011'de İstanbul'da kurulduğu duyurulan ve amacının 'Suriye halkının talepleri ve endişelerini temsil etmek' olduğu açıklanan rejim karşıtı siyasi muhalif kanadın uzun süredir korunduğu kaydedildi. Liderliğini ilk olarak Fransa'da akademisyen olarak çalışan Burhan Galyun'un yaptığı Suriye Ulusal Konseyi'nin başına 3 isim daha geçti. Galyun sonrası başa geçen Kürt asıllı konsey başkanı Abdülbasit Seyda da Suriye'li Kürtler açısından önemli bir isim olması nedeniyle çok kez Esed rejiminin hedefi olmuştu.

50'den fazla üst düzey isim var

İstanbul merkezli olarak çalışan ve Suriye muhalefetinin siyasi kanadı olarak bilinen Suriye Ulusal Konseyi'nde 400'den fazla kişi görev alıyor. Konsey bünyesinde görev alanlardan 41 kişi genel sekreterliğe seçilirken, 11 kişi de yürütme konseyinde yer alıyor. Buna göre Suriye muhalefeti bünyesinde Türkiye'de çalışmalarını sürdüren muhalif üst düzey isimlerden 50'den fazla kişi Suriye direnişi için önem arz ediyor. Öte yandan Hatay'da Suriyeli subayların ikamet ettikleri Apaydın Kampı'nda da rejimden ayrılarak muhaliflerin safına katılan 20'den fazla üst düzey subay bulunuyor. Albay Riyad El Esad'ın da aralarında bulunduğu söz konusu subayları korumak için de çadırkentte askerler bekletiliyor.

Esed güçleri hiçbirini kaçıramadı

Burhan Galyun ve Abdulbasit Seyda'nın yanı sıra suriye muhalefetine liderlik eden diğer isimler olan Hristiyan asıllı George Sabra ve mevcut başkan Ahmed Muaz el-Hatib'in de aralarında bulunduğu yetkililer, sık sık barış umutları ve devrimin başarısı adına Suriye ziyaretleri gerçekleştiriyor. Söz konusu isimlerin yanı sıra Hatay'daki Apaydın Kampı'nda da 10'dan fazla rejimden ayrılarak muhaliflerin safına geçen üst düzey subaylar bulunuyor.

Günün Önemli Haberleri