Türkiye'de yapıldı, dünyaya duyuruldu: Tarihte bir ilk!
Abone olANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünde, Da Vinci robotu ile uygulanan kafa tabanı tümörü ameliyatı ile dünyada bir ilke imza atıldı.
Taburcu edilen 50 yaşındaki kadın hasta, dünyada pür robotik
cerrahi ile kafa tabanı tümörü ameliyatı olan dünyanın ilk ve tek
vakası olarak bilim dünyasına duyuruldu.
Dünyanın ilk robotik teknoloji ile yapılan beyin cerrahi ameliyatı, özel dizayn edilmiş İbn-i Sina Hastanesi ameliyathanesinde, uzman doktor Ümit Eroğlu tarafından gerçekleştirildi. Ameliyata, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar, Beyin ve Sinir Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Çağlar Uğur ve Kulak, Burun Boğaz Anabilim Dalından Prof. Dr. Cem Meço, katkı verdi.
"EKİBİMİZİ KUTLUYORUZ"
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ameliyata
ilişkin değerlendirmesinde, yüksek teknolojiyi tıbbın birçok
alanında uygulama imkanı bulduklarına işaret ederek, "Bunlardan
biri de robotik cerrahidir. Robotik cerrahi ile kadın hastalıkları,
üroloji ve kalp damar cerrahi gibi geniş alanlarda hastaların
tedavi şansı oldukça yükseğe çıkıyor. Yaptığımız kafa tabanı tümör
ameliyatının dünyada ilk olması ülkemiz ve üniversitemiz için gurur
verici. Ekibimizi gönülden kutluyoruz" dedi.
Robotik teknolojinin beyin cerrahisinde çok kısıtlı alanlarda ve kısıtlı bir hasta grubunda kullanılabildiğine işaret eden Çağlar, "Ancak ekibimiz, baştan sona dünyada ilk robotik cerrahi ameliyatını başarıyla uyguladı. Bu teknoloji daha da gelişirse hastaların ameliyat sonrası sıkıntılarını en aza indirecek, hayat kalitesini en yüksek derecede sağlayacak ameliyat sonuçları elde etmek mümkün" diye konuştu.
Mikroskobik, endoskobik ve robotik cerrahi tekniklerini birleştirerek mikrocerrahinin temel prensiplerine göre ameliyat yapmanın hasta için en iyi sonuçları getirdiğine dikkati çeken Çağlar, "Ameliyatımız, teknolojinin ilerlemesi için bir adım olacak. Biz de bu konuda hekimler olarak araştırıp çalıştıkça hastalar için en iyisinin gelişmesine yardımcı olacağımızı düşünüyorum" dedi.