Türkiye’de tasarruf oranları çok düşük

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk iş dünyasının ekmeğini taştan çıkardığını belirterek, “Bizim Türkiye olarak sermaye birikimimiz hala i...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk iş dünyasının ekmeğini taştan çıkardığını belirterek, “Bizim Türkiye olarak sermaye birikimimiz hala istediğimiz durumda değil. Tasarruf oranlarımız çok düşük ve her sene her sene dışarıdan finansman cezp ederek Türkiye’de bu ekonomi çarkı dönüyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, The Marmara Otel’de düzenlenen İhracatın Yıldızları 2012- İhracat Teşcik Ödülleri törenine katıldı. Törene ayrıca, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, DHL Express Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Markus Reckling ile ihracatçı firmaların yetkilileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Babacan, hükümet olarak ihracata büyük önem verdiklerini belirterek, ihracatın 2002 yılından bu yana önemli oranda arttığını söyledi. Babacan, “Bu tabi önemli bir başarı. Ve ihracatımız milli gelirimize oranla da artıyor. Sadece kendi milyar dolar olarak artmıyor ama milli gelire böldüğümüzde ve hesap ettiğimizde her yıl arttı, artmaya da devam ediyor. Kuşkusuz ihracat deyince bizim ihracat pazarlarımızın özellikle o ülkede iç pazarın durumu son derece önemli. Bizim Avrupa Birliğine oldukça bağımlı bir ihracat yapımız vardı. Şimdi o yapı yavaş yavaş değişiyor” diye konuştu.

"TÜRKA İŞ DÜNYASI EKMEĞİNİ TAŞTAN ÇIKARIYOR"

İhracat oranlarındaki artışta ihracatçının payının büyük olduğunu vurgulayan Bakan Babacan, “Yani devlet tabi ki imkan sağlayacak zaten bizim doğal görevimiz bu. Tabi ki desteklerimizi vereceğiz ama nihayetinde iş dönüyor dolaşıyor iş dünyamıza ve bu başarı gerçek başarı iş dünyamıza ait bir başarı. Bugün biz belki ülkemizle ekonomimizle ile çok şükür gurur duyuyoruz. Geldiğimiz nokta artık dünyada büyük bir başarı olarak tescil edilmiş durumda ama bu başarının en önemli unsuru arkadaşlar insan kaynağımız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ihracat ürünlerinde artık sanayi ürünlerinin ve katma değer üreten ürünlerin olduğunu ifade eden Babacan, ” İthalat kompozisyonumuza bakın ağırlıklı olarak ham madde ithal eden ülke Türkiye ama ihracat kompozisyonumuzda artık daha çok sanayi ürünü var. Artık daha çok teknoloji var daha katma değer ürünü var. Bir bakıma Türk iş dünyası ekmeğini taştan çıkarıyor, aynı zamanda elin taşı ile elin kuşunu vuruyor kolay değildir. Bizim Türkiye olarak sermaye birikimimiz hala istediğimiz durumda değil tasarruf oranlarımız çok düşük ve her sene her sene dışarıdan finansman cezp ederek Türkiye’de bu ekonomi çarkı dönüyor. Kendi tasarruf açığımız olduğu için başka ülkelerdeki tasarrufları ancak Türkiye’ye cezp ederek bu büyümeyi finanse edebiliyoruz. Her sene en az cari açığımız kadar Türkiye ye finansman girmesi gerekiyor ki bu büyüme sağlansın bu istihdam sağlansın bu refah sağlansın. Ee bu da güven ile oluyor yoksa kim 5 kuruş parasını güvenmediği yere getirir verir önce güvenecek makul getiriler olduğuna inanacak ondan sonra bu sermaye ve finansman Türkiye ye girecek. İşte bütün bu güvenin özünde dediğim gibi bizim insanlarımız var” diye konuştu.

Avrupa ekonomisine de değinen Babacan, “Euro bölgesindeki 17 ülke geçen sene ekonomik olarak daralmıştı bu yıl daralmaya devam ediyor eksi büyüme arkasından yine eksi büyüme. Kamu borçluğu tarihi yüksek seviyelere çıkmış durumda ve bu tablonun öyle kısa bir süre içerisinde de değişeceği öngörülmüyor. Genç işsizlik şu anda Avrupa Birliği ortalaması yüzde 24 e ulaşmış durumda gençlerde işsizlik bu 18- 24 yaş arası grup. İspanyada yüzde 58 gençlerde işsizlik oranı dolayısıyla durum hiç iç açıcı değil böyle bir konjonktürdeyiz ve bu bir süre daha böyle olmaya devam edecek bazı ülkelerde yıllarca bazı ülkelerde 10 yıllarca bu krizin etkisi geçmeyecek. Hele hele yaşlanan nüfusu dikkate aldığınızda bu nüfusun sosyal güvenlik yüklerinizde dikkate aldığınızda Avrupa’nın hızla rekabet gücü kaybedip bunu da dikkate aldığınızda belki mutlak değer olarak büyük bir Pazar ama ileri doğru büyüme potansiyeli son derece zayıf olacak bir Pazar işte bunu dikkate almak gerekiyor” dedi.

Türkiye ekonomisinde ihracat payının artırılmasındaki öncü katkıları ile Şişecam’ın, "İhracatın Yıldızı" ödülünü aldığı yarışmada, ihracatını 2012 takvim yılı içinde nominal olarak bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların değerlendirildiği "İhracat Performans Ödülü"nü Borusan İstiklal Ticaret TAŞ, Birgi Birleşik Giyim İhracatçıları Dış Ticaret AŞ ve TGS Dış Ticaret AŞ aldı.

Törende , "Kreatif Ürün" kategorisinde Narin BYS Holding, Proted Protez, Yıldız Soğutma; "Yeni Pazar-Pazar Çeşitliliği" kategorisinde Uğur Soğutma, Bilim İlaç, Hazal Bisküvi; "e-İhracat" kategorisinde Antalya Keklik Üretim Çiftliği; "Dış Sermayeli İhracat" kategorisinde Grammer Türkiye; "Hizmet İhracatı" kategorisinde Atalan Makine; "İnovasyon Şampiyonu Ödülü" kategorisinde Kentkart; "Markalı İhracat Ödülü" kategorisinde Ode Yalıtım; "Ticaret Elçisi Ödülü" kategorisinde ise Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Aleksandar Medjedovic ödül almaya hak kazandı.

Yarışmanın "Özel Ödüller" kategorisinde ise Türkiye’nin tanıtılmasına kayda değer katkıları dolayısıyla Global Agency ve Calinos Group’a, Türkiye’nin otantik değerlerini yükselten ihracatıyla Mest-i Hayal Ney Yapım Merkezi ve örnek kamu ihracatı ile de TÜVASAŞ’ ödüle layık görüldü.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri