Türkiye'de MERS virüsü var mı?

Abone ol

17 ülkede görülen MERS-CoV'ye karşı Sağlık Bakanlığı bir dizi önlem aldı. Bakanlığın açıklamasına göre Türkiye'de hastalık yok. Suudi Arabistan'da tedavisi süren Türk hastanın durumu da iyi.

Sağlık Bakanlığı bugüne kadar çoğunlukla Ortadoğu ülkelerinde görülen ağır bir solunum yolu hastalığı olan MERS-CoV hastalığına Türkiye'de rastlanmadığını ama önlemlerin etkin bir biçimde sürdürüldüğünü açıkladı.

MERS Bilim Kurulu'nu toplayan bakanlık yaptığı açıklamada Mekke'de tedavisi devam eden 65 yaşındaki bir Türk vatandaşının rahatsızlığının MERS-CoV'dan kaynaklandığının doğrulandığını ve bu kişinin genel sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu. Sağlık Bakanlığı öncelikle Suudi Arabistan başta olmak üzere hastalığın görüldüğü Körfez ülkelerine gidecek vatandaşlara, din görevlilerine ve sağlık personeline, MERS-CoV hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

HASTALIK 17 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Bakanlığın açıklamasında hastalığın bugüne kadar, Suudi Arabistan başta olmak üzere, çoğunlukla Körfez ülkelerinde görüldüğü ancak seyahatle ilişkili olarak İngiltere ve Almanya'da dahil 17 ülkede tanımlandığı vurgulandı.

Bakanlık Dünya Sağlık Örgütü'nün yaklaşımı doğrultusunda, hastalığın takibiyle ilgili bir Bilim Kurulu oluşturduğunu belirterek alınan kararları şöyle sıraladı:

Suudi Arabistan başta olmak üzere hastalığın görüldüğü Körfez ülkelerine gidecek vatandaşlara, din görevlilerine ve sağlık personeline yönelik MERS-CoV hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

TÜRK HASTALARIN BİLGİLERİ BAKANLIĞA GÖNDERİLECEK

Hac vazifesi için Suudi Arabistan'da bulunan ve Suud hastanelerinde tedavi gören Türk hastalara ait bilgilerin ivedilikle Sağlık Bakanlığına gönderilmesi sağlanacak.

Suudi Arabistan’daki vaka sayılarının artmasına bağlı olası salgın durumu göz önünde bulundurularak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın umre ve hac dönemlerinde görevlendirdiği sağlık personeli sayısının ve niteliğinin arttırılmasına çalışılacak.

Körfez ülkelerine gidecek vatandaşlar hayvanlarla temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemesi, çiğ tüketilecek sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak yenilmesi, el ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi ve kalabalık alanlarda maske kullanması hususunda bilgilendirilecek.

YOLCULAR TAKİP EDİLECEK

MERS-CoV kesin tanısı konan vakalar ile aynı uçakta seyahat etmiş olan yolculardan iki ön, iki arka, iki yan koltuktaki tahmini temaslı yolcuların bilgilerine ulaşılacak ve bu kişilerin temastan iki hafta sonrasına kadar takip edilecek.

DSÖ'nün ülkeler arası giriş noktaları için ek önlemler alması veya seyahat/ticaret kısıtlamasının söz konusu olmadığna değinilen açıklamada, Suudi Arabistan'a gideceklerin, Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarını dikkate alarak seyahat etmesinde sakınca olmadığına işaret edildi..

Günün Önemli Haberleri