Türkiye'de hayat durdu...

Abone ol

Atatürk'ün öldüğü saat 09.05'te, sirenler çaldı ve insanlar saygı duruşuna geçti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 75. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.
      
Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Yüksek Yargı Temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
     
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 75 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de ''ti'' sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
     
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

GÜL DEFTERE NE YAZDI?

Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
     
''Aziz Atatürk, ebediyete intikalinizin 75. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Türkiye milletimizin büyüklüğüne yakışır bir şekilde ilerlemesini sürdürmektedir. Bugün her alanda güçlenen, başarıları dikkatle izlenen ve dünyada saygınlık kazanan bir Türkiye'ye ulaşmanın kıvancını duyuyoruz. Türkiye'nin geldiği demokratik, siyasi ve ekonomik seviye gösterdiğiniz hedeflere her geçen daha da yaklaştığımızın işaretidir. Türkiye bu öz güvenle daima yükselecek Cumhuriyetimizin kazanımlarından, dayandığı esas ve değerlerden güç alarak ilelebet payidar kalacaktır. Türk milleti olarak size şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."
     
Bu arada Anıtkabir, 10 Kasım 1953 yılında Atatürk'ün naaşının Etnografya Müzesinden Anıtkabire nakli sırasındaki törende olduğu gibi hazırlandı. Düzenlenen devlet töreninde 60 yıl önce olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev aldı, mozole binasına devasa Türk bayrağı asıldı. Ayrıca hitabet kürsüsüne çiçeklerle hazırlanan Türk Bayrağı ve Atatürk silüeti konuldu. Seğmenler ve izciler askerlerle birlikte Aslanlı Yol'da ve meşalelerin yanında nöbet tuttu.
     
Anıtkabir devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açıldı.


SAYGI NÖBETİNİ POİS MEMURLARI TUTTU

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.
     
TBMM Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü.
      
Törenin ardından Meclis İdare Amiri Öz ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan sergiyi gezdi.

BİNLERCE KİŞİ ANDIMIZI OKUDU...İZLEYİN

 DOLMABAHÇE VATANDAŞLARIN AKININA UĞRADI

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar ve öğrenciler, sarayın girişinde verilen beyaz ve kırmızı renkteki karanfilleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı.
      
Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, gaziler de yer aldı.
      
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı.
      
Bu arada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F 496 numaralı Gökova Fırkateyni'nin de Dolmabahçe Sarayı önünde açığa demirlediği görüldü.
      
Öte yandan bazı vatandaşların Türk Bayrağı astıkları tekneleriyle Dolmabahçe önlerinde tur atmaları da dikkati çekti.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜNDE TRAFİK DURDU... İZLEYİN

Günün Önemli Haberleri