Türkiye'de gergin yemin töreni
Abone olTürkiye'de meclis, tutuklu milletvekillerinin salıverilmemesi ve Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin yarattığı siyasi kriz ortamında 24. dönemine başladı. CHP'nin yemin etmeme kararı ardından bağımsız vekiller de boykota devam ediyor.
Türkiye'de meclis, tutuklu milletvekillerinin salıverilmemesi ve Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin yarattığı siyasi kriz ortamında bugün 24. dönemine başladı.
Genel Kurulun ilk birleşimine en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi başkanlık etti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemin etmesi engellenen milletvekilleri Balbay ve Haberal'ın yolu açılmadıkça CHP olarak yemin etmeyeceklerini açıkladı.
CHP'nin Balbay ve Haberal için af ya da dokunulmazlık talebinin bulunmadığının ve yargılanmalarına itirazları olmadığının altını çizen Kılıçdaroğlu, mazbatalarını almış vekillerin yemin etmelerine engel olunmasına karşı çıktıklarını ifade etti.
Ancak CHP'li milletvekilleri törene katılıyor.
BDP'nin desteklediği bağımsız vekiller ise Diyarbakır'da toplandı. CHP'nin yemin etmeme kararının ardından bağımsız vekiller de boykota devam kararı aldı.
Toplantının ardından bağımsız vekiller adına açıklama yapan bağımsız Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, "Grup toplantılarımızı bundan sonra her hafta Diyarbakır'da gerçekleştireceğiz. Parlamentoya gitmeme tutumumuzu da çözüm olanakları ortaya çıkıncaya kadar devam ettireceğiz" dedi.
CHP'nin kararı gereği 550 milletvekilinden bağımsızlar dahil 168'i yemin etmemiş olacak.
Meclis, 4 Temmuz Pazartesi günü Meclis Başkanı'nı seçmek için tekrar bir araya gelecek.
Milletvekillerinin kayıtları ise son ana kadar devam edecek. Şu ana kadar 442 vekil kayıt yaptırdı. BDP'li bağımsızlardan kayıt yaptıran olmadı.
12 Haziran genel seçimi sonrasında Yüksek Seçim Kurulu Diyarbakır'dan milletvekili seçilen tutuklu Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürme kararı almış, bu karara karşı Türkiye'nin birçok kentinde protesto gösterileri başlamıştı.
Yer yer polisle çatışmaların yaşandığı, kepenklerin kapatıldığı gösteriler sürerken, Diyarbakır'daki mahkemenin Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu tarafından desteklenerek milletvekili seçilen beş diğer tutuklunun serbest bırakılmaması yönünde karar vermesi gerginliği artırmıştı.
Erdoğan: Yargı kararına herkes saygı duyacaktır
Serbest bırakılmama yönünde benzer bir kararın, CHP listesinden milletvekili seçilen Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal ve ayrıca MHP listesinden seçilen Engin Alan için verilmesi, bu partileri de siyasi tartışmanın odağına çekti.
Adalet ve Kalkınma Partisi YSK ve mahkemeler tarafından verilen kararların hukuka uygun olduğunu ve sorunların çözümünün mecliste aranması gerektiğini savunurken, muhalefet ise tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararlardan hükümeti sorumlu tutuyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararı için "Şu anda yargının kararı ne ise buna herkes saygı duyacaktır." dedi.
Yemin törenine katılacağını baştan açıklayan MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Twitter üzerinden yayınladığı bir mesajında, "Siyaseti çözümsüzlüğe itmenin ve adaleti eğip bükmenin faturası er geç muhataplarınca ödenir" diyerek hükümeti suçladı.
Bahçeli ayrıca, "12 Haziran seçimlerinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, ülke olarak ciddi bir krizle karşı karşıyayız" yorumunu da yaptı.
Kayıtlar sürüyor
''Balyoz'' davasından tutuklu MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın Meclis'e kaydı yaptırıldı.
Toplam kayıt yaptıranların sayısı 505'e ulaşırken işlemler devam ediyor.
Henüz kayıt işlemlerini yaptırmayan milletvekillerinden 35'ini BDP destekli bağımsızlar, 10'unu ise diğer partili milletvekilleri oluşturuyor.