Türkiyede dinazor bulundu

Abone ol

Dinazorlar çağı bundan binlerce yıl önce sona erdi. Şimdi bizim yaşadığımız doğanın sahibi geçmişte onlara aitti.

4.7 milyar yıl gibi insan hayaline sığmayacak kadar uzun bir geçmişe sahip olan dünyamızın jeolojik zamanı tıpkı takvimdeki yıllar, aylar, çağlar gibi bir takım bölümlere ayrılır. Jeolojik zamanın bölümlenmesinde geçmiş yaşamdaki önemli dönüm noktaları kullanılır.

Bu dönüm noktaları ise belli canlı gruplarının geniş ölçüde ve hızla dünya üzerinden yok olmasına göre belirlenir. Dünya üzerinde bir zamanlar yaşadığı bilinen ancak bugüne ulaşamayan bu canlı gruplarından en fazla ilgi çekeni kuşkusuz dinozorlardır. 245 milyon yıl (Permiyen sonu) ve 65 milyon yıl önceki (Kretase sonu) ani yokolma dönemleri Paleozoyik ve Mesozoyik olarak bilinen dönemlerin üst sınırını belirlemektedir.

Bu sınırlar arasında kalan Mesozoyik dönemi aynı zamanda dinozorların dünya üzerinde hüküm sürdüğü zaman karşılık gelmekte ve “dinozorlar dönemi” adı ile de bilinmektedir.

Türkiye'de dinazor

Türkiye’nin İstanbul ile Kastamonu arasında kalan ve jeolojide Batı Pontidler olarak bilinen kesimi Anadolu’nun diğer kesimlerinden farklı olarak yaklaşık 100 milyon sene öncesine (Kretase) kadar Lavrasya’nın güney kenarında bulunuyordu. Bu dönemde Pangaea’nın ekvator üzerinde bulunması yüzünden iklim sıcak, çöller yaygın ve genişti. Çiçekli bitkiler henüz meydana gelmemişti. Dinozorlar gibi karada yaşayan diğer canlılar da büyük ölçüde bu kurak koşullara ayak uydurmuş olan türlerdi.

Popüler bilim

Günün Önemli Haberleri