Türkiyede darbe olur mu?
Abone olSon iki yıldır Türkiye darbeyi tartışıyor, ancak halkın büyük kesimi Türkiye'de darbe olacağına inanmıyor.
İNTERNETHABER
ANKARA- Tükiye son yıllarını darbe tartışmalarıyla geçirdi. Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan darbe girişimleriyle ilgili yargılamalar sürüyor. Bu yargılamaların da etkisiyle halkın büyük kısmı artık darbe olacağına inanmıyor.
Metro Poll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de bundan böyle askeri bir darbenin olamayacağına inananların oranı yüzde 62.2.
Ordunun kendi içerisindeki darbe heveslileri ile yerince mücadele ettiğine inananların oranı yüzde 46,5 iken bu kesimlerle yeterli mücadelenin yapılmadığına inananların oranı ise yüzde 47,2.
Araştırma, Genelkurmay Başkanı’nın “ordu demokrasiye ve hukuka bağlıdır” sözünü defalarca dillendirmesine rağmen katılımcıların bu söze yeterince güveni olmadığını ortaya koydu.
Araştırma bulgularına göre; TSK içerisinde darbe yapmak isteyen kimi personelin hala mevcut olduğuna inananların oranı yüzde 55 civarında olsa da, ordunun darbe yapma ihtimali olduğuna inanların oranı yüzde 26,9. Buna karşılık, Türkiye’de bundan böyle askeri bir darbenin olamayacağına inananların oranı yüzde 62,2.
Araştırmaya göre, Genelkurmay Başkanı’nın Ordu ile ilgili iddialara karşılık yaptığı açıklamaları samimi ve inandırıcı bulanların oranı yüzde 42,4 iken, tam tersi düşünenlerin oranı yüzde 45’tir.
Araştırma, son zamanlarda yaşanan Ordu ile ilgili olayların bu kurum ve Genelkurmay Başkanı’na duyulan güveni yüzde 30 civarında olumsuz etkilediği, yüzde 10 civarında da olumlu etkilediğini ortaya koydu. Bu türden olayların TSK’ya duyduğu güvende bir değişiklik oluşturmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 57 civarındadır.
DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK DÜŞTÜ
Araştırma, her ay hayattan memnuniyet, Türkiye’nin gidişatı, partilerin oy potansiyelleri gibi konuları da araştırdı. Araştırmaya göre, bu açılım politikalarına ve icraatlara katılımcıların yüzde 38,7’si destek verirken, yüzde 53,8 oranında büyük bir kesim destek vermediğini ortaya koydu.
Araştırma, Kasım 2009 araştırması ile karşılaştırıldığında ise birkaç puan da olsa destek oranının düştüğü ve desteklemeyenlerin oranın yükseldiğini ortaya koydu. Açılım sürecinin başladığı Temmuz ayından sonra gerçekleştirilen Ağustos 2009 araştırması ile karşılaştırıldığında bu açılıma karşı olanların oranında yüzde 10 bir artış gözlenmektedir.
Hükümetin demokratik açılımı yönetme sürecini halkın yüzde 33,3’ü başarılı bulurken, yarıdan fazlası yüzde 59,2 başarılı bulmamaktadır. Araştırmada, hükümeti bu süreçte başarılı bulanların oranı partilere göre: CHP’li yüzde 87,7 ve MHP’li yüzde 75,5 seçmenler gelmektedir. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i ise DTP’nin kapatılmasına destek veriyor.
SARIGÜL’E DESTEK BÜYÜYOR
Araştırma bulgularına göre; Sarıgül’ün kuracağı partiye oy vermeyi düşünebileceğini ifade edenlerin oranı yüzde 28 ve oy vermeyeceğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 54,6’dır.
Araştırmaya göre, bugün milletvekili seçimi olsa, kararsızlar ve protesto oyları dağıtılmaksızın halkın yüzde 32,3’ünün AK Parti’ye, yüzde 16,2’sinin CHP’ye ve yüzde 14,4’ünün de MHP’ye oy verecek.
Kasım 2009 tarihinde yaptılan araştırmada, AK Parti’nin oy oranında bir değişim gözlenmezken, CHP’nin oy oranında yaklaşık 6 puan ve MHP’nin oy oranında ise 4 puanlık bir azalma olduğu görülmektedir. Araştırma CHP’nin bu kadar kısa sürede yüksek bir oy kaybı yaşamasının nedenleri arasında Onur Öymen’in “Dersim gafı” ve buna Deniz Baykal’ın destek çıkması ile Mustafa Sarıgül’ün yeni parti kurma çalışmalarının sinerji yaratmasının etkili olduğunu ortaya koydu.
HALKIN YÜZDE 58’İ BÖLÜNMEDEN KORKUYOR
Araştırmaya göre halkın, demokratik açılıma genel olarak yüzde 35,4 oranında tam destek ve yüzde 4,6 oranında ise kısmen destek veriyor. Buna karşılık, halkın yarıdan fazlası yüzde 51,6 bu süreci olumsuz değerlendirmekte ve açılıma karşı olduklarını belirtmektedir.
Bu açılımı en yüksek oranlarda destekleyenler beklenildiği üzere DTP’li yüzde 89,2 ve AK Parti’li yüzde 57,7 seçmenlerdir. Buna karşılık; yine beklenildiği üzere bu açılıma en yüksek oranlarda karşı olanlar MHP’li yüzde 81,1 ve CHP’li yüzde 71,7 seçmenler. Araştırmadaki diğer noktada, CHP’li seçmenlerin yüzde 23’ünün, MHP’li seçmenlerin yüzde 12,5’inin bu açılımı ‘tamamen veya kısmen’ desteklediklerini ifade etmeleridir. Araştırmanın sonuçlarında, Ağustos 2009 araştırması ile karşılaştırıldığında bu açılıma karşı olanların oranında yüzde 8 civarında bir artış gözlenmiştir.
Araştırmaya göre, hükümetin demokratik açılımı yönetme sürecini halkın yüzde 34,9’u tamamen ve kısmen başarılı bulurken, yarıdan fazlası yüzde 59,1 başarılı bulmamaktadır. Söz konusu bu açılımın kendisine olan destek yüzde 40’larda iken, hükümeti bu süreci yönetmede başarılı bulanların oranı yalnızca yüzde 35 civarındadır.
Araştırmaya göre, bu sürecin tehlikeli ve bölünmeye yol açacağına inananların oranı yüzde 58,4 oldukça yüksektir. Buna karşılık bu sürecin ülkenin birlik ve bütünlüğüne hizmet edeceğine inananların oranı ise yüzde 32 civarındadır. Ağustos 2009 araştırması ile karşılaştırıldığında ise bölünme tehlikesi görenlerin oranında yüzde 8 artış gözlenmiştir.
Araştırma, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, darbeci veya hukuk dışı faaliyetlerde bulunan subayları bünyesinde barındırmayacağına inananların oranı yüzde 52,8, bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 37 civarında olduğunu ortaya koydu. Benzer şekilde; TSK’nın mevcut haliyle hukuka ve demokrasiye tam anlamıyla bağlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzdr 60,1, bunun aksini düşünenlerin oranından yaklaşık iki kat yüzde 30,2 daha yüksektir.
KÜRT AÇILIMINA DESTEK YÜZDE 31.2
Araştırma şirketinin araştırmasına göre, Kürt açılımına genel olarak yüzde 31,6 oranında tam destek ve yüzde 21,3 oranında ise kısmen destek verilmektedir. Buna karşılık, halkın yüzde 43,8’i bu süreci olumsuz değerlendirmekte ve açılımı desteklememektedir. Bu açılımı destekleyenler beklenildiği üzere DTP’li yüzde 95,2 ve AK Parti’li yüzde 64,5 seçmenlerdir. Buna karşılık; yine beklenildiği üzere bu açılıma en yüksek oranlarda karşı olanlar MHP’li yüzde 67,2 ve CHP’li yüzde 59,4 seçmenlerdir. Araştırmaya göre, CHP’li seçmenlerin yüzde 37,6’sının, MHP’nin 31’inin bu açılımı ‘tamamen veya kısmen’ destekliyor. Araştırma ayrıca; cinsiyet açısından erkeklerin, yaş dağılımı açısından gençlerin, eğitim düzeyi açısından yüksek eğitimlilerin ve bölgesel dağılım açısından ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanların söz konusu bu açılıma daha yüksek oranlarda destek verdiklerini ortaya koydu.
ASKER GÖRÜŞ BİLDİRMESİN
Araştırmaya göre, askerlerin siyasi konularda görüş bildirmelerini doğru bulanların oranı yaklaşık olarak yüzde 30 iken, askerlerin siyasi konularda görüş bildiremeyeceklerini ifade edenlerin oranı yüzde 65 civarındadır.
Araştırmaya katılanların, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin medya gruplarından bazılarına kendi faaliyetlerini izleme izni verirken bazılarına yasak koymasını, büyük oranda yüzde 61,6 yanlış bir uygulama olarak görüyor. Bu uygulamaya askerlerin hakkı olduğunu ve doğru bulduklarını ifade edenlerin oranı ise yüzde 30,8’dir.