Türkiye'de başkanlık sistemi tekrar gündemde
Abone olBaşbakan Tayyip Erdoğan, 'başkanlık sisteminin müzakere edilmesi gerektiğini' dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce 'tartışılabileceğini
ancak gündemde olmadığını' belirttiği başkanlık sisteminin
'müzakere edilmesi gerektiğini' söyledi.
Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile Ljubljana'da ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, başkanlık sisteminin yeni anayasa süreci içerisinde tartışılabileceğini belirtip şu ifadeleri kullandı:
"Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar".
Başkanlık sistemini destekleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da meselenin yeni anayasa çalışmalarında değerlendirilmesini istedi.
TBMM'de düzenlenen 'Parlamenterler Denetim Sempozyumu'nda
konuşan Bozdağ, mevcut sistemler arasında denetimin en etkili
yapılmasına izin veren sistemin başkanlık sistemi olduğuna dikkat
çekip şu ifadeleri kullandı:
"Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Yeni Anayasa tartışılırken bunun tartışılmasında ben fevkalede yarar görüyorum".
'Cumhurbaşkanlığı sisteminden farklı'
Başbakan Erdoğan, Nisan ayında başkanlık sistemini yeniden gündeme getirmiş, sistemin cumhurbaşkanlığı sisteminden çok farklı olduğunu vurgulamıştı.
Erdoğan, CNN Türk televizyonuna verdiği demeçte şu ifadeleri kullanmıştı:
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve geldikten sonra cumhurbaşkanlığının mevcut yetkilerinin fazla olduğu noktasında açıklamaları oldu. AK Parti'nin düşüncesi de bu yöndedir. Başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sisteminden çok farklı. Dünyada başta ABD olmak üzere başkanlık sisteminin işlediği ülkeler var".
Fikir ayrılıkları
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak geçen yıl nisanda yaptığı bir açıklamada "Bu, 'benim canım kahve istiyor' demeye benzemez" diyerek, parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi olduğunu savunmuştu.
Arınç, "Altyapısı olması gereken ve Türkiye'de uzun deneyimlerden sonra niçin böyle bir sistem arayışına girdiğimizi hem hukuken hem siyaseten izah etmeyi gerektirecek bir düşüncedir" yorumunu yapmıştı.
Abdullah Gül, 2007'de cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğunda görev süresi 5 yıldı.
Ancak, 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile Cumhurbaşkanlığı görev süresi 7 yıl olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı Gül, 28 Ağustos 2014'e kadar Çankaya Köşkü'nde kalacak.