Türkiye zirveye katılmıyor!

Abone ol

İletişim artık dünya liderlerinin neredeyse ilk önem verdiği konu. Ancak Türkiye'nin internet iletişimi konusunda yasası yok. Zirveye de katılmıyor!


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, iletişim konusunda resmi bir yapılanması olmayan Türkiye’nin Cenevre’de düzenlenecek Dünya İletişim Zirvesi’ne katılmayacağını söyledi.


Alemdar
, gelişmiş ülkelerin liderlerinin bir araya gelince konuştuğu 3 konudan birinin mutlaka ''iletişim'' olduğuna dikkati çekerek, dünyayı etkileyen büyük gelişmeye kimsenin gözünü kapamasının mümkün olmadığını söyledi. 


Galatasaray Üniversitesi
'nde gerçekleştirilen ''Herkes İçin İletişim Türkiye Uygulamaları  Sorunlar ve Çözümler'' konulu konferansa katılan uzmanlar, günümüz  dünyasında bilgisayar ve internet kullanım oranının kalkınma göstergesi haline geldiğine de dikkat çektiler.

"Eşitlikçi iletişim"

Konferansta, “UNESCO'nun iletişim politikaları ve Herkes için İletişim Programı'' hakkında bilgi veren UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, UNESCO'nun herkes için eşitlikçi bir iletişim düzeninin kurulması yönünde çalışmalara başladığını söyledi. UNESCO'nun, ''Herkes İçin İletişim Programı'' ile iletişim teknolojilerinin tüm dünyada yaygınlaşması ve ortaya çıkardığı sorunlarla mücadele etmeyi amaçladığını ifade eden Alemdar, ''Ama teknolojiyi yaratanlar, ortaya çıkardığı sorunlarla mücadele edenlerden daha güçlü olduğu için UNESCO bu sorunları izlemekte aciz kalıyor'' dedi.

Korkmaz Alemdar
, BM içinde ABD etkisine dikkati çekerek, en azından grupların neleri kontrol ettiğine dair bir veritabanı olması gerektiğini dile getirdi.


UNESCO
'nun eşitliği sağlayacak internet içeriğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için yardım etmesinin doğru olacağını belirten Prof. Dr. Alemdar, Türkiye'de atılması gereken adımlar olduğuna vurgu yaptı. 

“Zirvede yokuz”

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, uluslararası iletişim zirvelerinde kabul edilen metinler üzerinde henüz bir tez çalışması yapılmadığını, Cenevre'de yapılacak Dünya İletişim Zirvesi'nde Türkiye'nin yer almadığını kaydetti. UNESCO Türkiye olarak kısıtlı imkanlarıyla programa katılacaklarını belirten Alemdar, Türkiye'nin konuya devlet düzeyinde ilgi göstermediğini savunarak, ''İletişim konusunda Türkiye'de bir devlet yapılanması yok''  iddiasında bulundu. 
Alemdar, gelişmiş ülkelerin liderlerinin bir araya gelince konuştuğu 3 konudan birinin mutlaka ''iletişim'' olduğuna dikkati çekerek, dünyayı etkileyen büyük gelişmeye kimsenin gözünü kapamasının mümkün olmadığını söyledi. 

“Bilgisayar ve internet kalkınma göstergesi”

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erdoğan da, ''Herkes İçin İletişim Programı''nın 2000 yılında enformasyon toplumu kurmak  üzere 26 ülkenin kılavuzluğunda bir konsorsiyumun oluşturulmasıyla başladığını anlattı. Erdoğan, programın stratejik planının 2008 yılında tartışmaya açıldığını ancak metin üzerinde ciddi değişiklikler yaptırılmadığını ifade etti. 

Prof. Dr. İrfan Erdoğan, birkaç kelime değişikliği ile Ekim 2008'de kabul edilen plan çerçevesinde ''kalkınma için enformasyon'', ''enformasyonun erişilebilirliği'', ''enformasyon okur-yazarlığı'', ''enformasyonu koruma ve kaydetme'' ve ''enformasyon etiği'' gibi 5 ana başlığın dikkate alındığını bildirdi. 

Kalkınma göstergesi, 1960'larda sinema koltuk sayısı, televizyon ve radyoya sahip olma ile ölçülürken bugün bunların yerini bilgisayar ve internetin aldığına işaret eden Erdoğan, teknolojiyi üretenlerin aynı zamanda içerikte de söz sahibi olduklarına dikkati çekti.

İrfan Erdoğan, günümüzde en büyük sorunun içerik sorunu olduğunu vurgulayarak, ''(İnternet, bilgisayar varsa sen bilgi toplumuna ulaşacaksın)  deniyor. Hayır bilgiye ulaşamazsın. Bilgi pazara sürülmez. Teknoloji transfer edilemez. Teknolojinin ürünleri transfer edilir. Bilgiyi paylaşırsanız, ekonomik çıkar ve gücünüzü kaybedersiniz. Ancak kontrol mekanizmalarını getirdiğimizde bilgiyi pazara sürebiliriz'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri