Türkiye yükselen değer

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin dünyada önem kazandığını öne sürdü

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Türkiye'nin değeri ve öneminin, gerek doğu gerekse batı dünyasında giderek çok daha fazla kavranmakta olduğunu'' söyledi.

Gül, Kolej Mezunları Derneği'nin (KOM-DER) ''İskenderiye Projesi'' olarak adlandırdıkları kütüphane kurma girişiminin tanıtılması amacıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe katıldı.

Etkinlikteki konuşmasında gençlere hitaben, ''Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olacak sizlersiniz'' diyen Gül, bu bakımdan gençlerin, ülkenin geleceği ve gelişmelerle çok yakından ilgilenmesi gerektiğini kaydetti. Gül, ''Bu yaşta öğrenmeniz gereken şeyleri öğrenmezseniz, ileride bunun noksanlığını hissedersiniz, ileride öğreneyim derseniz geç kalmış olursunuz. Bu dönemi iyi değerlendirmeniz gerekir'' diye konuştu.

Abdullah Gül, konuşmasında, ''Türkiye'nin, geçmiş yıllara göre artık daha çok kendine güvenen, daha çok ayakları üstünde duran, içe kapanık değil, dışa açık bir ülke haline geldiğini'' vurguladı.

Türkiye'nin, özellikle dış politikasında son 1-2 yılda çok önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Gül, demokrasinin ve insan haklarının yaygınlaşması, kökleşmesi, ifade, din ve inanç hürriyetinin en gelişmiş toplumların düzeyine çıkması gibi evrensel değerlerin Türkiye'de de geçerli olması yolunda geri dönüşü olmayan mesafeler kat edildiğini ve bunların giderek daha da köklü hale geleceğini söyledi.

Gül, kendi değerlerine sahip çıkmanın yanında, bu değerlerle modern dünyanın gerçekleri ne ölçüde birleştirilebilirse, o ölçüde başarı sağlanacağının altını çizdi.

Türkiye gibi nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan, kendi değerleri ve tarihi altyapısı itibariyle farklılıklar barındıran bir ülkenin, modern dünyayla özdeşleşmesi ve modern dünyanın değerlerini paylaşmasının çok büyük bir olay olduğunu ve dünyada başka örneğinin bulunmadığını belirten Gül, ''Türkiye'nin değeri ve önemi giderek çok daha fazla kavranmaktadır, gerek batı, gerekse doğu dünyası tarafından'' ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Gül, ''Zaman zaman Türkiye'nin önemini görmeyenler, krizler ortaya çıktığında, büyük problemler ortaya çıktığında, Türkiye'nin katkı yapma potansiyelini görmekte ve bize birçok çağrılar, davetler olmaktadır'' diye konuştu.

Kendi değerlerini ve güçlerini çok iyi bilmeleri gerektiğini belirten Gül, bunu çok daha güçlü hale getirmek, dünya barışına ve insanlığa çok daha katkı sağlar hale getirebilmek için de kendilerini sürekli yenilemeleri ihtiyacını vurguladı.

Bakan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Ben şuna inanıyorum ki gelecek çok daha iyi olacaktır, Türkiye çok daha güçlü olacaktır. Bunun farkında olmayanlar, kafa karışıklığı içinde olanlar olabilir, büyük toplumlarda bu her zaman vardır, olacaktır, çoğulculuk zaten bunu gerektirir. Farklı düşünceler içinde olanlar olacaktır, bunlar konuşulacaktır, tartışılacaktır, ama biz, ana yolda ilerleyenler, gayet kendimizden emin, gayet özgüven içerisinde doğru bildiklerimizi hep beraber yapmaya devam edeceğiz.'' KOM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tekcan ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da birer konuşma yaptığı programda, Dışişleri Bakanı Gül'e plaket verildi. Programda, KOM-DER'in ve İskenderiye Projesi'nin tanıtım sunumlarına da yer verildi.

Günün Önemli Haberleri