Türkiye ve Almanya yeni sayfa açıyor!
Abone olDışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Gabriel'in görüşmesinden ilişkilerin onarılması için ortak adım atılması kararı çıktı. Alman Dışişleri Bakanı, "Geleceğe yönelik gerilimleri aşmak için gereken adımları atmayı ortak bir vazife olarak kabul ediyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın Goslar kentindeki tarihi Kaiserpfalz Sarayı'nda Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile buluştu.
Gazetecilerin karşısına çıkan bakanlar, Berlin ve Ankara'nın yeni dönemde ilişkileri geliştirmek için hazır olduğunu teyit etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, "İki ülke ilişkilerinde sorunları aşmak için taraflar elinden geleni yapmalı" dedi.
GEREKEN ADIMLAR ATILACAK: Gabriel, şöyle devam etti: "Her konuda hem fikir değiliz ama şunu belirtmekte fayda var. Tüm bu zorlukları aşmayı bir görev biliyoruz ve sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Ve bu konuyla ilgili ciddi bir irademizin olduğunu belirtmek istiyoruz. Değerli meslektaşımla ben, geleceğe yönelik bu gerilimleri aşmak için gereken adımları atmayı ortak bir vazife olarak kabul ediyoruz."
ÇAVUŞOĞLU: GÖRÜŞ AYRILIKLARI DİYALOGLA AŞILABİLİR
Daha önce de kendi memleketi Antalya'da görüşme imkanı bulduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, Gabriel ve eşine, kendisini evinde ağırlamasından dolayı teşekkürlerini iletti. Tarih boyunca hiç karşı karşıya gelmemiş, sorun yaşamamış iki ülkenin dışişleri bakanı olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, bazı konularda görüş ayrılıkları olduğunu, sorunlar yaşadıklarını hatta ilişkilerde gerginlikler de olduğunu ancak iki bakan olarak bunun diyalog yoluyla aşılabileceğine inandıklarını söyledi.
TEHDİDE BOYUN EĞMEYEN İKİ MİLLET
Alman ve Türk halklarının, baskı ve tehdide boyun eğmeyen, gururlu milletler olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ilişkileri karşılıklı anlayış, diyalog ve samimi iş birliği içinde geliştirebileceklerini belirtti.
Bugün Antalya’daki gibi samimi bir ortamda ilişkileri geliştirme yönünde değerlendirmeler yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte iki ülke arasındaki mekanizmaları işletmeye başlatmaları gerektiğinin altını çizdi.
SOMUT ADIMLAR ATILACAK
Çavuşoğlu, "Karma Ekonomik Komisyonu’nun tekrar yapılabilmesi için ilgili bakanlarımıza tavsiyelerde bulunacağız. İki dışişleri bakanlığı arasında istişare mekanizmaları var. Görüşmemiz gereken birçok konu var. Sadece ikili ilişkiler açısından değil bölgesel konular açısından da çalışma arkadaşlarımızın düzenli bir şekilde bu istişareleri yapmasında fayda var ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için bir taraftan güven artıcı adımlar atmamız lazım, diğer taraftan da somut adımları atmaya devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
ORTAK MENFAATLER SÖZ KONUSU
Her konuda hemfikir olmak zorunda olmadıklarını ancak bazen anlaşamadıkları konuları parantez içine alıp yola devam etmekte fayda olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Örneğin bugün Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci konusunda hemfikir olmak zorunda değiliz ama her iki tarafın da yararına olan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gibi konuları da aşmamız gerekiyor ve müzakerelere yeniden başlamamız sadece iki ülke için değil tüm Türkiye ve AB üyesi ülkeleri için kazan kazan anlayışıyla faydalı olan adımları atabiliriz.
"ALMANYA İLE SADECE NATO MÜTTEFİKİ DEĞİLİZ"
Almanya ile sadece NATO müttefiki değiliz. Bugün DEAŞ'a karşı da yakın iş birliği içindeyiz. Bölgemizle ilgili konularda da tamamen görüş birliği içindeyiz. Suriye, Irak, Yemen, Libya ve diğer konularda Türkiye ile Almanya’nın görüşleri tamamen örtüşüyor. Her ikimiz de bölgenin istikrarı ve güvenliğini istiyoruz. Ayrıca bu sorunların yarattığı göç gibi insani konular var. Bu konuda da Almanya ile bugüne kadar yakın iş birliği içinde olduğumuzu söyleyebilirim ve bu konuda da görece en duyarlı ülkenin Almanya olduğunu vurgulamak isterim"
Bakan Çavuşoğlu, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını, karşılıklı güvene dayalı, samimi diyalog ve iş birliğini sürdürmek ve ilişkileri tekrar yoluna koyarak daha da ileri noktalara götürmek konusunda samimi olduklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, bir basın mensubunun Almanya'da hükümetin kurulmasıyla ilgili sorusu üzerine, bu sürecin sadece Almanya için değil aynı zamanda Avrupa için önemine dikkat çekerek, "Tüm Avrupa ülkelerinin gözünün Almanya'da olduğunu görüyoruz biz de" diye konuştu.
Mevlüt Çavuşoğlu, ilişkilerin geleceği ve Türkiye'nin PKK ve FETÖ konularında beklentilerinin sorulmasına karşılık, terörle mücadelede Almanya ile iş birliğini özellikle DEAŞ ve diğer terör örgütlerine karşı daha da güçlendirmek gerektiğini anlattı. Türkiye'nin bu konuda Almanya'dan beklentileri olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Almanya'da hem PKK hem de FETÖ mevcudiyeti bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Almanya'da PKK ile ilgili 4 bin 500 civarında açılmış dava bulunduğunu ve bunların uzun zamandır devam ettiğini hatırlattı.
Terör örgütlerinin uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığı gibi faaliyetlerinin olduğunu da ifade eden Çavuşoğlu, Almanya'nın da bunun farkında olduğunu, bu nedenle de daha sıkı iş birliği içinde olmaları gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Almanya'nın PKK'ya karşı attığı son adımları memnuniyetle karşılıyoruz . Aynı şekilde Adil Öksüz'ün aranan kişiler listesine alınması da bunun bir adımı. Ama her iki konuda da Almanya'dan daha da beklentilerimiz var." dedi.
İki bakan basın toplantısının ardından çalışma yemeğine tarihi eski kenti gezerek geçti. Bu sırada, Çavuşoğlu, Almanya'da yaşayan Türklerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.