Türkiye üretecek kilosu 10 milyon dolar olacak!

Abone ol

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli Ankara'da atıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, üretilecek çiplerle Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağını söyledi.

Türkiye'nin ilk çip fabrikası "AB-MikroNano" şirketinin temeli Bilkent  yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde düzenlenen törenle atıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilkent yerleşkesinde  kurulacak çip fabrikasıyla Türkiye'nin elini kolunu bağlayan iplerden birinin  daha kesildiğini belirterek, "Türkiye düne göre bir adım daha özgür, bir adım  daha güçlü, bir adım daha kendine güvene sahip olacak" dedi.
 
Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı  İsmail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, TÜBİTAK Başkanı  Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah  Atalar ve davetliler katıldı.
 
Bakan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, temel atma töreninde  bulunmaktan memnun olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye'nin elini kolunu bağlayan  iplerden birini daha kesiyoruz. Türkiye düne göre bir adım daha özgür, bir adım  daha güçlü, bir adım daha kendine güvene sahip olacak" ifadesini kullandı.
 
1 KİLOGRAM PATATES YERİNE 1 KİLOGRAM ÇİP

Bakan Yılmaz, 10 milyon ton patates üretileceğine 1 kilogram çipin  ihraç edilmesinde çok daha karlı duruma geçildiğini vurguladı.Türkiye'nin mutlaka yüksek katma değerli ürünleri üretip ihraç etmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 150 milyar doların üzerinde olduğunu ancak ortalama ihracat değerinin 1,5 dolarda kaldığını söyledi.
 
ATAK helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin  dolardan, Göktürk-2 gibi bir uydunun ihraç edilmesi halinde ise kilogramının 200  bin dolardan satılacağına dikkate çeken Yılmaz, "Ancak şimdi bu fabrikada  üretilecek ürünlerle galyum nitrat temelli çiplerin kilogramı 10 milyon dolar olacak. Kaç kat artmış olur? Uydudan 50 kat fazla. Türkiye eğer böyle yüksek  katma değerli ürünleri yaparsa hiç şüpheniz olmasın 2023 hedeflerini de  yakalarız" dedi.
 
Dünya ekonomisi içerisinde en büyük 10 ekonominin ihracat rakamlarının  en küçüğünün 500 milyar olduğunu anlatan Yılmaz, Türkiye'nin de bu rakama  ulaştığında 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağını söyledi.
 
AR-GE SEVİYESİNDE ÜRETİLDİ

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı  ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, Türkiye'de Ar-Ge  sonucu geliştirilen galyum nitrat temelli çiplerin ticari ürün olarak üretiminin yapılacağı bir fabrikanın kurulduğunu bildirdi.
 
Türkiye'deki ilk çipi yapmadıklarını, daha önce TÜBİTAK'ta ve ODTÜ  MEMS Merkezi'nde de çiplerin yapıldığını anımsatan Özbay, ancak bunların Ar-Ge  seviyesinde kaldığını ifade etti.
 
ASELSAN ve NANOTAM'ın ortak yürüttüğü projelerle galyum nitrat  malzemesi üzerine ortak projeler yürüttüklerini vurgulayan Özbay, ilk çipin de bu  çalışmalar sonucu geliştirdiklerini bildirdi. Çiplerin galyum nitrat isimli yeni  bir malzemeden yapıldığına işaret eden Özbay, bu malzemenin yüksek sıcaklıkta ve  uzayda verimli şekilde çalışabildiğini anlattı. Bu yılın fizik Nobel ödülünün de  bu malzemeyi bulan Japon bilim adamlarına verildiğini belirten Özbay, "10-15  milyar dolara ulaşacak bu pazarda artık üretici olacağımızı düşünüyoruz" dedi.
 
Özbay, galyum nitratın savunma sanayiinde, radarda kullanıldığını,  güneş ve rüzgar enerjisinde, elektrikli araba, hızlı tren ve cep telefonu  frekanslarında da kullanılacak bir malzeme olduğuna dikkati çekerek, "Bu tesiste  yüz binlerce çip üreteceğiz. Bina bir yıl sonra tamamlanacak. 18. ayda üretim testlerine başlayacağız ve 2 yıl sonra ilk ticari çiplerimiz teslim edilecek"  diye konuştu. Şirketleriyle Türkiye ekonomisine katacakları değeri bir örnekle  açıklayan Özbay, şöyle devam etti:
 
"Patatesin fiyatına dün baktım 2 TL civarındaydı. Patatesi özellikle  Rusya'ya satıyoruz ve katma değeri, yüzde 200 dolayında. Arabanın kilosu 10-15  dolarda. Bunun katma değeri yüzlerce. Ama nanoteknoloji temelli 10 gramlık bir  çip yaptığınız zaman 10 bin dolar harcıyoruz ama satıldığında 100 bin dolar  ediyor. Kilosu ise 10 milyon dolar. Patatesin 10 milyon katı. Yani Türkiye olarak  biz orta gelir uçurumundan bu tür teknolojilerle çıkacağımızı düşünüyoruz."
 
Günün Önemli Haberleri