'Türkiye, Ürdün ve Lübnan mülteciler konusunda yalnız'
Abone olUluslararası Af Örgütü Suriye'deki iç savaştan kaçan 3,8 milyon mültecinin yükünün aralarında Türkiye'nin de olduğu birkaç ülkenin üzerine yıkıldığını ve Avrupa dahil pek çok zengin ülkenin yaşanan insanlık dramına kayıtsız kaldığını söyledi.
Uluslararası Af Örgütü yayınladığı son Suriyeli mülteciler
raporunda dünyanın zengin ülkelerinin çok az sayıda mülteciyi kabul
ettiğini söyledi.
Ülkedeki iç savaştan kaçan yaklaşık 3,8 milyon Suriyeli mülteciden sadece yüzde 1,7'sine küresel sığınma hakkı tanındığını ifade eden örgüt, aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu zengin ülkeleri Suriyeli mülteciler sorunu için yeteri kadar çaba harcamamakla eleştirdi.
Petrol zengini Körfez ülkelerinin yanı sıra, Rusya ve Çin'in de Suriyeli mültecilere yardım etmediği vurgulanan "Soğukta bırakılmak: Suriyeli mülteciler uluslararası toplum tarafından terk edildi" başlıklı raporda, bu tablo "utanç verici" olarak tanımlanıyor.
Suriyeli mültecilerin yaşadığı insanlık dramına karşı küresel bir desteğin oluşmaması sonucu bu yükün başta Türkiye, Ürdün ve Lübnan olmak üzere Suriye'nin komşuları üzerine yıkıldığı da belirtilmiş.
Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana mültecilerin büyük
kısmı Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'a kaçmışlardı.
Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda gelişmiş ülkelerin mültecilere yeteri kadar iltica hakkı tanımadığı ve bu muhtaç durumdaki insanları kendi ülkelerindeki imkanlardan mahrum bıraktığı söyleniyor.
Suruç ilçesinde kurulan mülteci kamplarında yüzlerce Suriyeli kalıyor.
'Avrupa kayıtsız kalıyor'
"Özellikle Körfez ülkelerinin iltica taleplerine tamamen kayıtsız kalması utanç verici" denen rapor şöyle devam ediyor:
"Kültürel ve dini bağlar Körfez ülkelerinin bu insanlara yardım konusunda ön cephede yer alacağı fikrini veriyor. Ancak gerçekte olan biten hiç de böyle değil."
Avrupa'nın da çok az sayıda Suriyeli mülteciyi kabul ettiği vurgulanan raporda bazı istatistikler de paylaşılmış.
Buna göre Almanya dışarıda tutulduğunda tüm Avrupa Birliği'nin ikamet izni verdiği Suriyeli mülteci sayısı toplam mültecilerin sadece yüzde 0,17'si.
Örgüte göre tüm bu kayıtsızlığı daha da kötü yapan şey Avrupa'da giderek artan göçmen karşıtlığıyla beraber muhtaç durumda olan insanlara karşı cephe alınması.
Erdoğan da tepki göstermişti
Uluslararası Af Örgütü'nden zengin ülkelere gelen eleştirilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sık sık değiniyor.
Erdoğan geçtiğimiz ay Gaziantep'teki mülteci kampında kalan Suriyelilere seslenirken "Siz bizim için şeref ve bereketsiniz" demiş ve Türkiye'nin mülteciler için 4 milyar dolar harcadığını belirtmişti.
Erdoğan konuşmasında "Batı maalesef buna seyirci. BM [Birleşmiş Milltetler] buna seyirci" demişti.