Türkiye Suriye'ye yaptırım uygulamaya başlıyor

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Beşar Esad yönetimi ile stratejik ilişkilerin askıya alınması ve mal varlıklarının dondurulmasını da içeren bir dizi yaptırıma başvurulacağını duyurdu.

Türkiye, Şam yönetiminin ülkedeki muhalif protestolara karşı tutumuna tepki olarak Suriye'ye yaptırım kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu sabah düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin ülkedeki gerilimi gidermek için sunulan fırsatları 'heba ettiğini' kaydederek 'yolun sonuna geldi' dediği yönetim üzerinde baskı yaratmak üzere bir dizi önlem açıkladı.

Yaptırımlar arasında iki ülke arasında stratejik ilişkilerin askıya alınması, göstericilere şiddet kullanılmasından sorumlu bazı yetkililere seyahat yasağı getirilmesi ve Suriye'nin Türkiye'deki mal varlığının dondurulması yer alıyor.

Davutoğlu ülkedeki gerilimin dindirilmesi için gerek Türkiye'nin gerekse Arap Birliği'nin uzun süredir yoğun çaba sarfettiğini anlattı.

Ancak bu girişimlerin sonuçsuz kalması ardından Suriye yönetimi üzerinde bölgesel ve uluslarası baskının artırılmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, bazı önlemler alınmasının Türkiye için de kaçınılmaz hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin toplam dokuz maddelik yaptırımları, Arap Birliği ve Avrupa Birliği'nin daha önce aldığı benzer yaptırım kararları ile paralellik taşıyor.

Bu kapsamda, yüksek düzeyli stratejik işbirliği mekanizması askıya alınıyor, isimleri henüz açıklanmamakla birlikte yönetimin bazı yetkililerine seyahat yasağı getiriliyor, Suriye hükümetinin Türkiye'deki mal varlıkları donduruluyor, Suriye ordusuna her türlü askeri malzemenin satış ve tedariki durduruluyor, ayrıca Türkiye'den geçen üçüncü ülkelerden silah ve malzeme tedariği de incelenecek.

Yaptırımlar mali alanda da bir dizi adım içeriyor. Bunlar:

  • Suriye merkez bankası ile ilişkişlerin askıya alınması
  • Suriye ticaret bankasının işlemlerinin durdurulması
  • Suriye'deki yatırımlara kredi sağlanmasına yönelik Eximbank anlaşmasının askıya alınması

Davutoğlu bu önlemlerin Suriye halkını hedef almadığını özellikle vurguladı; 'halkın incitilmemesine, halkın yönetimin hatalarının eza ve cefasını çekmemesine' büyük önem verdiklerini kaydetti.

Bu nedenle günlük yaşam için elzem malzemelerin bu önlemlere dahil olmadığının altını çizdi.

Davutoğlu Suriye yönetimi için çıkış yolunun halkın taleplerine kulak vermesi olduğunu yineledi.

Suriye'de daha fazla siyasi özgürlük ve demokrasi talepleri ile Mart ayında başlayan gösterilere silahlı kuvvetlerin sert müdahalesi sonucu şimdiye dek, BM tahminlerine göre en az 3500 kişi yaşamını yitirdi.

Günün Önemli Haberleri