Türkiye-Suriye savaşı çıkar mı?

Abone ol

Pulitzer'e aday olan ABD'li ünlü yazar bu sorunun yanıtı verdi. Dediğine göre savaş ihtimal hiç de az değil.

İNTERNETHABER - The Atlantic yazarı Wright, Türkiye-Suriye krizindeki olası savaş senaryolarını sıraladı. Ünlü yazara göre aslında Türkiye halihazırda savaşta... 4 sebepten dolayı da iki ülke arasında savaş çıkma ihtimali yüzde 50 gibi yüksek bir risk taşıyor. 

ABD’nin önde gelen haber dergilerinden The Atlantic’in başyazarlarından Robert Wright, Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği ele aldığı “Türkiye ile Suriye neden savaşa gidiyor” başlıklı yazısında, savaş olasılığının yüzde 50 olduğunu belirtti ve muhtemel senaryoları sıraladı.

TÜRKİYE İÇİN VİETNAM OLUR

Taraf Gazetesi'nde yer alan habere göre ünlü yazar,  “İki hükümet de aslında savaş istemiyor zira Suriye iç savaşa boğulmuş durumda, Türkiye içinse savaşa girmek, Suriye uzmanı Joshua Landis’in de yakın zaman önce ifade ettiği gibi “potansiyel Vietnam” olabilir. Hatta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Faruk Şara liderliğinde bir geçiş hükümeti kurulması önerisi de Ankara’nın farklı alternatifler bulmak için çırpındığını gösteriyor.” yorumunda bulundu. 

SAVAŞA SEBEP OLABİLECEK 4 MADDE

Savaşların genelde, liderlerinin bunu istemediği ülkeler arasında çıktığına vurgu yapan Wright, iki rejimin de halkı tarafından, geri adım atıyormuş gibi görünmek istemediğini belirterek, Suriye ve Türkiye’yi savaşa iten başka dinamikler olabileceğini söylüyor ve bunları dört maddede şöyle sıralıyor:

» 1. Türkiye fazla vakit kaybetmeden savaşın, diğer seçenekler karşısında daha tercih edilebilir olduğuna karar verebilir. Suriye’deki iç savaş Türkiye için birçok sorun yaratıyor. Ciddi bir Suriyeli mülteci akınının yanı sıra Kürt sorunu var. Suriyeli Kürtlerin çoğunluğu, Suriye’de özerk, hatta bağımsız bir Kürt bölgesi oluşturulması için iç savaşı bir fırsat olarak kullanmayı umuyor. Türkiye de bu durumun bir salgın halinde Türkiye’deki Kürt ayrılıkçıları cesaretlendirip, Irak, Suriye ve İran’ı da içine alan bir Kürt ulusu kurma hayalini canlandıracağından endişe ediyor. Hem mülteci meselesi hem de Kürt ulusalcılığı, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın bir an önce bitmesinde karar kılmasına yol açabilir.

TÜRKİYE-SURİYE SAVAŞINA ABD'DE GİRER

» 2. Türkiye ile Suriye arasında çıkacak bir savaş, Amerika’yı da savaşın içine çekebilir ve ABD’nin Suriye’ye müdahalesini isteyenler için çok çekici olabilir. Bu grup hem bazı etkili Amerikalıları hem de aralarında bazı Arap ülkelerinin de liderleri olan Amerikalı olmayan aktörleri içeriyor. Savaş isteyen aktörler ne kadar etkili olursa, savaş olasılığı o kadar yükseliyor.

SURİYE TÜRK SINIRINI DÜŞMANIN CAN DAMARI OLARAK GÖRÜYOR 

» 3. Suriye, Türk sınırını gözardı etmeyi kaldıramayacağını hissediyor. Sıradan bir okur şunu sorabilir: Eğer Suriye savaş istemiyorsa ve sınırın Türkiye tarafına düşen havan topları savaşı başlatabilecekse, niçin Suriye sınırdaki top atışlarını bırakmıyor? Hatta neden Türkiye’nin tampon bölge talebine boyun eğmiyor? Cevabı basit: Suriye rejimi canı pahasına savaşıyor ve Türkiye- Suriye sınırı düşmanın can damarı olarak görülüyor. İsyancılara Türkiye üzerinden silah yardımı yapılıyor ve muhalifler sınırda bir kontrol bölgesi oluşturma çabasıyla sınır kapılarını ele geçiriyor ve buradan da kontrol alanını genişletmek istiyorlar. Suriye rejiminin konumunda herhangi bir rejimin kontrolü yeniden ele geçirmek için çabalamayacağını düşünmek mümkün mü?

TÜRKİYE ASLINDA SAVAŞTA

» 4. Türkiye bir bakıma halihazırda Suriye rejimiyle savaşta. İsyancılar sadece Türkiye üzerinden desteklenmiyor, bizzat Türkiye tarafından da destekleniyor.

Dolayısıyla Türkiye’nin topraklarına düşen toplara öfkelenmesi ironik. Suriye’den Türkiye’ye gelen mühimmattan çok daha fazlası Türkiye’den Suriye’ye gidiyor. Aradaki tek fark, Türkiye’den giden mühimmat aslına bakılırsa çok fazla insan öldürüyor.

Robert Wright’a göre bu dört maddenin hiçbiri, Suriye rejiminin Türkiye’yle savaş istemediği gerçeğini de Türkiye rejiminin Suriye’yle bir savaşa sıcak bakmayacağı gerçeğini de değiştirmiyor. Ancak son tahlilde, “Bu iki gerçek o kadar da önemli olmayabilir.”

 

Günün Önemli Haberleri