Türkiye sondajda tarihi rekora imza atacak
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin kömür açısından çok daha iyi bir konumda olduğunu söyledi. MTA'nın sondaj sayısını artıracağını söyleyen Dönmez, Türkiye'nin bu konuda tarihi bir rekora imza atacağını kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapılacak
anlaşmayla ithal kömüre dayalı santrallerin de belli oranda yerli
kömür kullanacağını belirterek, bunun da kaynakların Türkiye'de
kalması ve ithalatın azalması açısından büyük önem arz ettiğini
söyledi. Dönmez, MTA'nın arama çalışmalarıyla Türkiye'nin tarihi
bir rekora imza atacağını ifade etti.
Dönmez, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Ankara'da Çayırhan Mahallesi'nde kömür işletmesinde çalışan madencilerle yemekte bir araya geldi. "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında madencilikte de yerli üretim ve istihdamı artırmak için çabaladıklarını anlatan Dönmez, madencilere şöyle seslendi:
"İnşallah yarın başka bir anlaşmaya daha şahitlik yapacağız Bakanlığımızda. İthal kömüre dayalı santraller de artık yerli kömürden belli oranda karıştırmak suretiyle kullanmaya başlamış olacaklar. Bu da tabii kaynakların Türkiye'de kalması, ithalatın azalması açısından son derece büyük önem arz ediyor.
"YENİ REZERVLER BULUNDU"
Maalesef ülkemiz enerji kaynakları açısından yetersiz ve dışa
bağımlı konumdayız petrol ve doğal gaz açısından. Kömür açısından
hamdolsun daha iyi bir noktadayız. Yaklaşık 18,5 milyar tonluk
linyit rezervi tespit edilmiş durumda. 1-1,5 milyar ton da taş
kömürü rezervimiz var. Bu kömürler yerin altında durduğu müddetçe
bize bir faydası yok. Belki diyebilirsiniz ki 'Gelecek nesillere
bırakmış oluyoruz.' Merak etmeyin gelecek nesillere yetecek yeni
çalışmalar ortaya çıktıkça onlara yetecek kömürlerimiz
var.
"TÜRKİYE'DE TARİHİ REKOR KIRILMIŞ OLACAK"
Madencilikte 'Aramazsan bulamazsın' sözü var. Burada arama sayısını artırmamız gerekiyor. MTA bu sene inşallah bir milyon metre sondaj miktarını aşarak 1,5 milyonu bulacak. Türkiye'de tarihi rekor kırılmış olacak. Yeni rezervlere rastlıyoruz. Öncelikle uç ürün üretmek şartıyla ihale edeceğiz. Katma değeri daha yüksek ürünleri ekonomiye kazandırmış olacağız. Havadan jeofizik haritalandırma sistemimiz de çalışıyor. Orda da yüzde 75 civarında tüm Türkiye'yi taradık. Önümüzdeki yıl bitince Türkiye'deki bütün yeraltı haritaları elimizde olacak. Daha isabet oranı yüksek alanlara girme imkanına kavuşmuş olacağız. Varsa bulacağız."