Türkiye rüzgarı kaçırıyor
Abone olAvrupa Rüzgar Enerjisi Derneği ve Greenpeace tarafından hazırlanan rapor, rüzgar potansiyelinde Avrupa ikincisi Türkiye’nin, üretimde sınıfta kaldığını ortaya koyuyor.
Türkiye rüzgar enerjisini kaçırıyor
Türkiye, Yenilenebilir Enerji Yasası’nı henüz çıkaramadığı için, Avrupa’nın ikinci büyük rüzgar potansiyelini enerjiye dönüştüremiyor.
Türkiye, rüzgardan elektrik enerjisi üretiminde önemli bir fırsatı kaçırmak üzere. Uzmanlar, Meclis gündemindeki ‘Yenilenebilir Enerji Yasası’nın bir an önce yürürlüğe girmesini istiyor.
Avrupa Rüzgar Enerjisi Derneği ve Greenpeace, ‘Rüzgar Gücü 12’ adlı raporun Türkçe baskısını bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. 2020’ye kadar dünya enerjisinin yüzde 12’sinin rüzgardan elde edilebileceğini savunan rapor, rüzgar enerjisinin dünyadaki yükselen grafiğine yer veriyor.
TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE SONUNCU
Rapora göre, dünyada kurulu rüzgar türbinlerinin ürettiği enerji gücü, Avrupa’da 19 milyon ailenin elektrik gereksinimini karşılayacak düzeye ulaştı. Türkiye ise, potansiyeli açısından Avrupa’da ikinci olmasına karşın, elektrik üretimi konusunda listenin son sıralarında yer alıyor.
Rüzgar enerjisinden yararlanan ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya, rüzgar enerjisinden yılda 16 bin 629 megawatt elektrik elde ederken, bu rakam İspanya’da 8 bin 263, Danimarka ise 3 bin 117 olarak gerçekleşti. Türkiye ise, rüzgardan sadece 20 megawatt enerji üretebildi.
YASA YILLARDIR BEKLİYOR
Türkiye’nin önündeki en büyük engel, sektöre ilişkin yasanın henüz çıkartılmamış olması. Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Özgür Gürbüz, “Biz bu yasanın çıkmasını yıllardır bekliyoruz, bu yasa çıkmazsa Türkiye çok önemli bir treni kaçıracak” diye konuştu. Rüzgar Enerji Santali Yatırım Derneği Başkanı Önder Demirer ise, “Danimarka rüzgardan elektrik enerjisi sağlamak için büyük yatırımlara girdi, bu yatırımlar sonuçta uzun vadeli bir vizyon gerektiriyor, yasa olmazsa yerimizde sayarız” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerjiyi teşvik etmesi için, Yenilenebilir Enerji Yasası ile birlikte sabit fiyat sisteminin de yürürlüğe konması gerekiyor.
HEDEF 2020
Greenpeace, 2020 yılında 1.200 gigawatt enerji üretimiyle dünya elektrik gereksiniminin yüzde 12’sini rüzgar enerjisinden karşılanmasını öngörüyor. Rüzgar enerjisi 2020’de 2 milyon kişiye de iş olanağı sağlayacak. Greenpeace, rüzgar enerjisi sayesinde 2020 yılına kadar atmosferde 10 milyar 771 milyon ton karbondioksit emisyonunun engelleneceğini savunuyor. Rüzgar enerjisiyle önlenen CO2 emisyonu hacmi 2040 yılında ise, 88 milyar 857 milyon ton’a ulaşacak.
Kaynak: