Türkiye Rusya krizinde flaş görüşme
Abone olRUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Kasım'dan beri yaşanan kriz sonrası ilk yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirdi.
RUSYA savaş uçağının Türk jetleri tarafından
Suriye sınırında düşürülmesinin ardından yaşanan diplomatil ve
ticari kriz düzelecek mi? Dünya, Çavuşoğlu-Lavrov arasında yapılan
görüşmeye kilitlendi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında Belgrad'ta AGİT Zirvesi'nde yapılan görüşme sona erdi. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.
Görüşme sonrası henüz bir açıklama gelmedi.
GÖRÜNTÜ ALINMASINA İZİN VERİLMEDİ İDDİASI
Kommersant gazetesi, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun görüşmesine basının kabul edilmediğini ve protokol olarak bilinen görüşen yetkililerin el sıkıştığı bölümde bile foto muhabirlerinin görüntü alınmasına izin verilmediğini aktardı.
Rusya savaş uçağının vurulmasının ardından bugün ilk kez iki
ülke arasında üst düzeyde yüzyüze bir görüşme gerçekleşti.. Rusya
Dışişleri Bakanı Lavrov dün verdiği mesajda Türk Dışişleri Bakanı
Çavuşoğlu ile görüşeceğini söylemişti.
Zirve için Belgrad'da bulunan Lavrov, "Burada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşebiliriz. Eğer kendisinden yeni bir şey duyamazsak, bu bizim için üzücü olacak" dedi.
Lavrov ve Çavuşoğlu, 24 Kasım'da Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesinden 1 gün sonra telefon görüşmesi yaptı, ancak yüz yüze görüşmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya ile diyalog yoluyla bu sorunu, hatta krizi aşarız" demişti.
Lavrov ise, Belgrad'daki görüşmede Türkiye'den uçak vakasına ilişkin ‘farklı şeyler' duymayı umut ettiğini ifade etmişti.
Lavrov Belgrad'daki açıklamalarında Türkiye'ye yönelik üslubunu da yumuşattı ve şöyle dedi:
"Petrolün kimlere gönderildiğini soruşturmak yerine Türkiye-Suriye sınırın kapatılmasını sağlamak daha önemli. Türkiye, bu sınırı tek başına kapatamaz. Bu nedenle Türkiye'ye yardım etmeliyiz. Eğer Türkiye, Rus uçağını düşürerek Viyana'da başlatılan çözüm sürecini ve Rusya'nın Suriye'deki operasyonları engellemeyi hedeflediyse, o halde Ankara'nın başarısız olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin Rusya'ya IŞİD'e karşı koalisyon kurulması için öneri sunduğu belirtiliyor. Bu haberler gerçeği yansıtmıyor."
Erdoğan geçtiğimiz hafta Amerikan CNN International’a verdiği röportajda, Rus uçağının düşürülmesi olayında, özür dilemesi gereken tarafın Rusya olduğunu söylemişti.
CNN International, Erdoğan’ın şu sözlerini aktardı: “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa, bu biz değiliz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilemeli. Pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz sadece, angajman kurallarının ihlal edilmesine karşılık verilmesinden ibaret olan görevlerini yerine getirdi.” Erdoğan, France24 kanalına verdiği röportajda ise, “Rus uçağının düşmesi olayından sonra Rusya Devlet Başkanı Putin’i telefonla aradım, cevap vermedi” dedi.
Erdoğan, France 24 kanalına düşürülen uçağın, Rus jeti olduğunun
bilinmesi durumunda Türkiye’nin farklı şekilde uyaracağını söyledi.
Ankara, uyarılarına yanıt alamadıkları uçağın Rusya’ya ait
olduğunun bilinmediğini söylemişti.