Türkiye rol çaldı Avrupa'yı uyardı!

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa'yı ekonomik kriz nedeniyle uyardı, risk alınmasını istedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Avrupa Birliği'ne Avro uyarısı! Avro Bölgesi'nde şu anda çok ciddi bir yangın olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, var olan yangından herkesin zarar görebileceğini söyledi. Avrupa'da siyasi liderlik sorununun bulunduğunu anlatan Şimşek, Almanya dahil tüm aktörlerin gerekli riskleri almaları tavsiyesinde bulundu.

Şimşek, Dünya Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ve kemer sıkma politikaları ile etkilerinin ele alındığı oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2001'li yıllardan itibaren birtakım düzenlemelerin yapılmasına başlandığını, mali açıdan düzenlemelerin güveni artırdığını ve özel sektörde harcama düzeyinin arttığını söyledi.
 
Avrupa'da yaşanan problemlere değinen Şimşek, toksik birtakım varlıklar nedeniyle ciddi sıkıntı içinde olan bankaların krizle birlikte zayıf hale geldiğini, hükümetlerin de mali açıdan çok zor bir durumda olduğunu anlattı.
 
Bakan Şimşek, Avro Bölgesi'nde büyümeyi desteklemek için neler yapılması, tek bir önlem önerilmesi halinde bunun ne olması gerektiği yönündeki bir soru üzerine, Almanya'nın enflasyon riskinden vazgeçmesi ya da bu konuda biraz daha rahatlaması gerektiğini, Almanya gibi ülkelerin çok şey yapabileceğini ve şu anda 10 yıl yüzde 1,5 faizle kredi alabildiğini söyledi.
 
"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI"

Avro Bölgesi'ndeki sorunların küresel ölçekte etkisi olduğunu gördüklerini ve bu sorunların Avrupa ile sınırlı olmadığını ifade eden Şimşek, ''Görüyoruz ki ekonomide de olası zayıflama söz konusu. O yüzden son bir hafta içinde herkesin risk almaktan kaçındığını, güçlü bölgelere kaçtığını görüyoruz. Güçlü konumda olan ülkeler için borç alma, yatırım yapma açısından bu bir avantaj. Ya da fonların bir kısmının dayanışma amacıyla kullanılabilmesi mümkün olabilir'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avro Bölgesi'ndeki soruna ilişkin olarak ise şunları söyledi:

''Sorun artık rekabet edebilirlik değil, bütçe açığı değil, borçlanma değil, siyasi liderlik meselesi var. Sorunun kökenine bakmamız gerekiyor. Birçok farklı sorun var ama kimsenin kimseyi suçlayamayacağı bir noktaya geldik. Gerçek bir yangın var ve maliyeti düşürmek işe yaramadı. Artık sorun çok daha geniş hale geldi. Artık alınabilecek önlemlerin de ötesine geçtik. Eğer Avrupa bir arada duracaksa hemen harekete geçmek gerekiyor. Türkiye'den bakınca çok endişeliyiz. Çünkü bizim ihracatımızın yüzde 59'unun yönlendiği yer Avrupa idi. Bu yüzde 38'e kadar inebildi. Daha da fazla çeşitlendiremeyiz. Hala da bağlıyız. Avrupa'nın da siyasi ve ekonomik olarak çok önemli dönüşüm sürecinden geçiğini düşünüyoruz. Ama gerçekten felakete mi dönüşecek Avro krizi? Diplomatik olmayacağım. Çünkü uzun süredir devam ediyor bu sıkıntı. Herkese zarar veriyor. Türkiye'ye, Avrupa'ya ve küresel ekonomiye zarar veriyor. İşte bu nedenle hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Burada siyasi liderliği ihtiyaç var. Bence esas sorun bu. Biz böyle görüyoruz dışardan bakınca.'' 


 
Günün Önemli Haberleri