Türkiye örnek oldu
Abone olSokak çocuklarının rehabilite edilmesinde Türkiye, Rusya, Romanya gibi ülkelere örnek oldu.
Sokakta çalışan çocuklara yönelik Türkiye'de yapılan çalışmaları örnek alan Rusya, Romanya ve Arnavutluk gibi ülkelerin aynı çalışmaları uygulamaya başladıkları bildirildi.
Türkiye'de sokakta çalışan çocukların rehabilite edilmesi ve eğitime kazandırılması amacıyla birçok ilde çalışma yürütülürken, yapılan çalışmaların başka ülkeler tarafından model olarak alındığı ve uygulanmaya başlandığı belirtildi. ILO/IPEC (Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı) Ulusal Koordinatörü Nejat Kocabay, yaptığı açıklamada, Türkiye'de sokakta çalışan çocuklara yönelik sunulan hizmetin ulusal ve uluslararası düzeyde yansımalarının olduğunu söyledi. Türkiye'de sokakta çalışan çocuklara yönelik çalışma yürüten birçok merkezin bulunduğunu kaydeden Kocabay, bu merkezlerde yapılan uygulamaların Türkiye'deki çalışmalara ışık tuttuğu gibi uluslararası düzeyde de yansıma bulduğunu söyledi.
Genel merkezlerinin Cenevre'de olduğunu ve oradan gelen yetkililerin Türkiye'deki çalışmaları izlediğini aktaran Kocabay, Türkiye'de sunulan hizmetlerin şu anda Rusya, Romanya, Arnavutluk ve diğer ülkelerde benzer şekilde uygulandığını, uygulamaların buradan öğrenilenler doğrultusunda yapıldığını anlattı.
''Bu ülkemiz açısında gurur verici bir olaydır'' diyen Kocabay, Türkiye'de yürütülen çalışmalarda çocukların sosyal çevresiyle ele alındığını ve çok kuruluşlu işbirliği ekseninde hareket edildiğini vurguladı. Türkiye'deki çalışma modelinin çocuğun sokakta geçirdiği zamanı en aza indirmek için sağladığı sosyal, kültürel, sportif ve eğitsel olanaklar olduğunu, bunun da diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini ifade eden Kocabay, şöyle dedi: ''Çünkü sokakta çalışma yürüten merkezlerin varlığı pek çok kurum ve kuruluşu olayın içine dahil ediyor. Böyle olunca bir tek çocuk için pek çok el birleşiyor ve hizmet sunmaya başlıyor. Bir çocuğu sokaktan kurtarmak için bu ellerin birleşmesi gerekiyor. Türkiye'de bu konudaki çalışmada başarı sağlanınca, pek çok ülke de bunu örnek alarak ülkelerine uyarlıyorlar. Türkiye bu konuda çok başarılı bir yerde. Ama bu sorunun temelinden ve kökünden tamamıyla çözüldüğü anlamına gelmiyor. Ciddi bir başarı elde edildi. Çünkü hem Hükümet politikalarıyla hem de Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunun yeni hizmet modeliyle destekleniyor. Bu konu kamuoyunda da daha çok yer buluyor. Daha çok kurum ve kuruluş bu konuyla ilgileniyor. Tabii bu da başarının bir göstergesidir.''